středa 18. června 2008

DBX utility - hromadné akce usnadní práci

Již tradičně v XANADU poskytujeme zdarma řadu užitečných CAD utilit a nástrojů vyvinutých našimi pracovníky. A nemusí jít jen o populární "Vánoční aplikace zdarma" - šikovné nástroje pro naše zákazníky uvolňujeme nejen o Vánocích, ale i během roku...

Například častým požadavkem CAD manažerů i běžných CAD uživatelů je potřeba prozkoumat obsah nebo i upravit najednou celou dávku CAD výkresů (například celý adresář DWG souborů k dané zakázce). Pro tyto účely lze použít tzv. script generatory, ale někdy je vhodnější jít rychlejší a efektivnější cestou přímého přístupu (čtení/zápisu) k DWG souborům bez nutnosti otevírání. Ano, i bez otevření v CAD aplikaci můžete prohlížet obsah DWG souboru nebo jej dokonce modifikovat.

K těmto přímým operacím lze využít programátorské knihovny DBX dodávané s AutoCADem. V XANADU jsme připravili sérii bezplatných utilit, které využívají tento přístup pro rychlé zpracování desítek a stovek DWG souborů. Tyto "Xanadu DBX utility" (stránka v angličtině) nabízejí několik "skenovacích" (DBXscan) a "odstraňovacích" (DBXrem) nástrojů pro hromadné zpracování výkresů.

Najdete zde například nástroj vypisující seznam výkresů obsahujících nadbytečné seznamy měřítek anotací (a nástroj pro jejich hromadné odstranění), nástroj pro výpis seznamu výkresů obsahujících AEC objekty z AutoCADu Architecture nebo Civil 3D, či výkresů obsahujících Mechanical objekty z AutoCADu Mechanical, nástroj pro identifikaci výkresů obsahujících VBA makra (a nástroj na jejich hromadné odstranění).

Reportovací nástroje projdou všechny DWG výkresy v zadané složce (a jejích podsložkách) a vypíšou textový protokol o výkresech s hledaným obsahem. Lze tak snadno identifikovat výkresy, které mohou při dalším zpracování představovat nějaký problém (proxy objekty, makra...).

Zákazníci firmy XANADU si mohou tyto utility a řadu dalších užitečných CAD nástrojů stáhnout na www.cadstudio.cz/download

Žádné komentáře:

Okomentovat