úterý 30. září 2008

Prolomení 4GB bariéry paměti pro 3D CAD i BIM

Stavařské BIM aplikace i 3D CAD aplikace obecně jsou typickým zástupcem programů, pro které je omezení na 4GB paměti (resp. 3GB, dané 32bitovými verzemi Windows) tou hlavní brzdou ve výkonu a především v maximální velikosti projektů ještě zpracovatelných na PC.

Proto je pro řadu uživatelů z řad konstruktérů a projektantů významnou zprávou prolomení této paměťové bariéry. Umožňují to nově uvedené 64bitové verze nejrozšířenějších CAD a BIM aplikací. Spolu s 64bitovými verzemi operačního systému Windows Vista a Windows XP x64 - a samozřejmě s výkonnými pracovními stanicemi - nabízejí přístup k prakticky neomezenému paměťovému prostoru. Vedle existujících nativně 64bitových verzí programů AutoCAD 2009 a Inventor 2009 byla nyní uvedena i 64bitová verze BIM aplikace Revit Architecture 2009.

Otevírá se tak cesta pro výkonnější a spolehlivější zpracování projektů dříve nevídaných velikostí. Jeden z beta-testerů Revitu např. pracoval na projektu o celkovém objemu 2.9GB ve 22 samostatných souborech. 64bitový Revit 2009 umožnil propojit všechny části projektu dohromady a generovat pohledy a řezy celého projektu najednou. Nárůst výkonu v 64bitové verzi je patrný zejména u paměťově náročných operací typu rendering, tisk, nebo konverze formátů. Projekty přitom zůstávají kompatibilní s klasickými 32bitovými verzemi Revitu.

Pokud pracujete s objemnými 3D CAD daty, určitě se připravte na brzký přechod na 64bitové prostředí.

Další informace:
Benchmark testy Windows
64bitový AutoCAD
64bitový Revit - projektování bez hranic
Přehled Autodesk aplikací kompatibilních s 64bitovými Windows

2 komentáře:

  1. Lze pod Win XP-64bit s programem Inventor Suite 2009 vyuzivat vice jak 4GB pameti??

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, nainstalujte si 64bitovou verzi Inventoru 2009 a máte k dispozici neomezenou velikost paměti.

    OdpovědětVymazat