pondělí 20. října 2008

DWF je „jen“ krabice na sdílení dat

Jistě jste již někdy potřebovali sdílet 2D výkresy či 3D data se svými partnery či odběrateli a řešili způsob, jak to provést co nejlépe a bez zbytečných komplikací. Je dost možné, že jste byli tlačeni do řešení, které vyhovovalo vašemu protějšku – a poslali data v DWG či PDF formátu, případně nějakém obecném 3D formátu (STEP, SAT, iges, Parasolid) či dokonce v nativních 3D formátech IAM a IPT. Co může být na tomto špatně?

DWG: zde posíláte „ostrá“ produkční data, je to bezpečné? Důvěřujete svému partnerovi?
PDF: široce podporované řešení, ale co když chcete data připomínkovat, nebo povolit či zakázat odměřování či tisk*, či prohlížet 3D modely či sestavy?
Obecné 3D/Nativní 3D: opět ukazujete Vaše know-how, otázka bezpečnosti či velikosti dat.
Kam tímto směřuju? K využití formátu DWF, který je plošně integrován do všech CAD produktů Autodesk. A v čem může být zajímavý a přínosný?

Představte si DWF formát jako kontejner, do kterého můžete uzavřít v podstatě libovolný elektronický dokument (samozřejmě primární jsou CAD data, ale není problém ani s textovým či bitmapovým formátem). Tento kontejner má tu vlastnost, že je za prvé univerzální z hlediska prohlížeče, za druhé je malý z hlediska objemu dat (vnitřní komprese – zkuste DWF přejmenovat na ZIP a rozbalte…) a jejich konsolidace do jednoho souboru (přestavte si 3D sestavu z Inventoru o desítkách či stovkách dílů s připojenými výkresy). Samozřejmě je koncipován jako formát uzavřený z hlediska úprav a jeho možného zpětného načtení do editačních aplikací (+ např. ochrana heslem).

Mám li to shrnout heslovitě, máme tady:
-Standardizace formátu
-Velikost souboru
-Bezpečnost

A přidám ještě snadné prohlížení různými nástroji:

- DWF design review – klasický volně dostupný prohlížeč souborů ve formátu DWF s podporou tisku v měřítku, odměřování, poznámkování, řezů, manipulaci s 3D objekty
- XPS viewer ve Win Vista nativně (ve Win XP ke stažení) – pouze 2D, pouze DWFx „příchuť“ = integrace do Microsoft standardů !
- Freewheel technologie – čistě web technologie bez nutnosti cokoliv instalovat, pouze přes Internet prohlížeč - http://freewheel.labs.autodesk.com/index.aspx s možností online diskuse nad modelem či přímým vygenerováním odkazu umístěného modelu z Inventoru (technologie 3D/2D Share now)

Předpokládám, že většina věcí je obecně známých, co bych však vyzdvihl, je právě technologie FreeWheel spojená s doplňkem 3D/2D Share now. Máte-li chvilku, vyzkoušejte a dejte nám vědět, co si o tom myslíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat