úterý 8. července 2008

Open Source software je pro firmy moc drahý

...aneb proč různé klony CAD či kancelářských aplikací nemají v komerčním prostředí přiliš velkou popularitu

Poslední číslo bulletinu upFront.eZine cituje zajímavou úvahu týkající se klonů AutoCADu - ale princip funguje i u jiných firemních aplikací, např. MS Office.

Dejme tomu, že existuje bezplatná CAD aplikace, která z 99% funguje stejně jako AutoCAD. Ona neexistuje, ale zatím to zní dobře. Uvažujme dále - to chybějící 1% kdy nefunguje (nemá danou funkci, nezpracuje správně formát souboru, více padá, apod.) představuje ročně 19.2 hodin ztráty produktivity (počítán 48týdenní pracovní rok s 1.920 pracovními hodinami). Pokud je hodnota vaší práce řekněme 500,-Kč/hod, představují náklady na tento "free" software ve skutečnosti 9.600,-Kč ročně ve ztracené produktivitě - což se blíží ceně ročního subscription AutoCADu.

Ze praktické zkušenosti odhaduji ony funkční a výkonnostní omezení noname CADů na podstatně více než jen 1% (spíše 5-10%), takže i například kreslič s hodně nízko odhadnutou hodnotou práce (řekněme 300,-Kč) prodělá použitím neplnohodnotného klonu nejméně 28.800,-Kč ročně.

Neúprosná ekonomická logika ale funguje i na podobná porovnání MS Office vs. OpenOffice, nebo profesní CAD aplikace vs. AutoCAD LT. Také se na první pohled zdá, že přeci jsou to "z 90% stejné programy"...