pondělí 25. srpna 2008

Inventor pro plastové díly

V poslední době Autodesk předznamenává jednu zajímavou technologii za druhou - po nové pevnostní analýze je tu nová ukázka technologií, které mají Inventor obohatit v příštích verzích - Inventor pro tvorbu plastových dílů. Funkce jsou zaměřeny na analýzu a tvorbu dílů z hlediska typických operací u plastových komponent - tvorba různých žeber, plastových zámků, výztuh a otvorů pro spojení šrouby, vzájemné zapasování levé a pravé poloviny výrobku atd. Více napoví přiložené obrázky.
Připomenu jen, že uživatelé v České republice zatím mají smůlu - Autodesk uvedl tento nástroj k volnému stažení a testování (a právě testování je jeden z hlavních důvodů zveřejnění tohoto nástroje) jen pro omezený počet zemí (podobně jako Inventor LT). Nicméně vnímejme tuto informaci jako zajímavý signál o tom, že vývoj Inventoru rozhodně nespí a že kromě vývoje "standardního" Inventoru dochází i k vývoji v jiných směrech.
Nabízí se zde i další interpretace - Inventor Plastic Features Technology Preview (jak zní originální název) jako součást Digital prototypingu - Alias Studio pro tvorbu prvotního návrhu a designových ploch a Inventor Plastic Features jako nástroj na zpracování těchto ploch do výsledného technologicky správného objemového modelu.

Další informace zde.

středa 20. srpna 2008

ECSCAD pod křídla Autodesku

Autodesk oznámil podepsání dohody o převzetí aktiv německé firmy Elektro-CAE-Software GmbH (ECS), producenta známé CAD aplikace pro elektroprojekci - ECSCAD. Firma ECS dosud patřila do skupiny Mensch und Machine (MuM), která je zárověň distributorem firmy Autodesk v Německu a dalších zemích.

Oblast "ECAD" (Electrical CAD) byla dosud doménou specializovaných CAD aplikací, z nichž řada byla postavena na jádru AutoCADu. Sám Autodesk do tohoto oboru vstoupil teprve před několika lety (akvizicí firmy VIA Technologies) a v současnosti nabízí - i v ČR - aplikaci AutoCAD Electrical (aktuální verze 2009). Doplněním AutoCADu Electrical o funkce, knihovny a evropské normy aplikace ECSCAD (rovněž v nabídce XANADU) vznikne funkčně vyspělý nástroj pro navrhování elektronických řídících prvků a kreslení elektrických schémat.

AutoCAD Electrical doplňuje díky kompatibilitě s Inventorem Professional portfolio aplikací Autodesku pro tvorbu digitálních prototypů.

pondělí 18. srpna 2008

Spolupráce Autodesk Inventor a Alias Studio

Digital prototyping. Termín, se kterým se v poslední době stále častěji potkáváme, ale málokdo ví, co si pod ním představit. Digital prototyping v podání Autodesku mimo jiné znamená navazující řadu sw násrojů, kterými je možno obsloužit celý návrhový proces nového výrobku. Tedy ne jen samotnou konstrukci výrobku, ale i jeho design. A k tomu slouží právě nástroj Alias Studio, špičkový nástroj pro tvorbu průmyslových návrhů z hlediska jejich designu. Abychom Vám jako našim zákazníkům tento nástroj ve spolupráci s Autodesk Inventorem přiblížili, chystáme na počátek roku 2009 seminář, na kterém uvidíte, kam lze posunout výrobek z hlediska designu od strohého průmyslového vzhledu k něčemu zajímavějšímu. A protože vzhled prodává...
Zde je pár náhledů z našich příprav.



Původní model

Návrhy

středa 13. srpna 2008

12.srpen - černé úterý pro VMware

Pro řadu firem využívajících serverové virtualizační nástroje VMware to musela být nejhorší noční můra. Jejich opečovávané, na spolehlivost a dostupnost orientované servery, se všemi důležitými obchodními aplikacemi, najednou nešly spustit. Virtuální stroj prostě nenastartoval. Žádný. Objevila se jen chyba "A General System error occurred: Internal error".

Tento problém se projevil na strojích s aplikací VMware ESX/ESXi 3.5.x s aplikovaným "Update 2". Drobnou příčinou, s fatálními následky pro firmy na celém světě, byla programátorem zapomenutá "expirace" ponechaná v aktualizaci "Update 2" pro ESX 3.5. Všichni, kdo tuto aktualizaci použili, tak byli 12.srpna náhle postiženi nefungujícími virtuálními servery. VMware rychle vydal opravu, která onen expirující update opravuje do trvalejší podoby, ale dopady na provoz firem i důvěryhodnost IT systémů byly vysoké.

Takovéto incidenty se samozřejmě mohou opakovat (a nejen u VMware) i v budoucnu a ukazují, jak moc je dnes běžný, každodenní provoz firem po celém světě zranitelný chybami v informačních technologiích a jak může drobná chyba jednotlivce díky rychlému a masovému rozšíření dotčeného software způsobit dalekosáhlé škody. Jiné poučení z krize ale pro uživatele bohužel není - ochrana před takovýmito chybami na straně uživatele prakticky není možná. Aktualizace software jsou a budou důležité a odhalit tento typ problému lze jen na straně výrobce, sebeinformovanější uživatel se proti němu bránit nijak nemůže.

Viz též Upozornění pro zákazníky VMware

pondělí 11. srpna 2008

Shrinkwrap - tvorba obálky ze sestavy

Autodesk vrhl mezi své uživatele další z drobných (leč zajímavých) utilit - nástroj Shrinkwrap. K čemu může být dobrý? Potřebovali jste například předat část vaší technologie jako 3D model kooperantovi či odběrateli, ale nechtěli mu předat celé své know-how? Dostali jste naopak pro zabudování do vašich návrhů celý spalovací motor včetně vnitřních detailů (o velikosti desítek MB), ačkoliv potřebujete jen vnější tvar a pár připojovacích ploch?
Právě ke zjednodušení sestav na jednoduché těleso a jeho následné zjednodušení odstraněním vnitřních detailů (které stejně nejsou vidět), zaslepením otvorů či odstraněním nepotřebných detailů slouží uvedený nástroj, který si můžete doinstalovat jako doplněk nad Inventor 11, 2008 a 2009 (pouze 32 bit).

Pěkné video ilustrující funkčnost naleznete zde, celý nástroj ke stažení pak zde.





pondělí 4. srpna 2008

MKP analýza sestav v Inventoru? ANO!

Když se nám Autodesk při příležitosti uvedení Inventoru verze 2009 zmiňoval o záměru přinést do Inventoru komplexnější řešení pro pevnostní analýzu sestav (připomínám že stávající řešení od společnosti Ansys umožňuje počítat samostatné komponenty), netušili jsme, že se nám "technology preview" verze do rukou dostane tak brzy - tedy právě nyní. Zatím v podobě externího doplňku pro Inventor Professional či Suite for Simulation, nicméně v podobě velice zajímavé. Připočtu-li neoficiální informace, že se plné integrace můžeme dočkat již ve verzi 2010, máme se na co těšit.

Na druhou stranu právě technologie pro MKP analýzy vyžadují více než jiné nástroje technický backgroud uživatele, v "neškolených" rukou mohou plodit krásně barevné a krásně nesmyslné výsledky...


Pěkné video zde. Více na našem webu.

Vacuum Cleaner

Velice zajímavá funkcionalita se objevila v aktuální verzi Vaultu (2009) při obnovení databáze ze zálohy (resp. připojování datatbáze při naplánovaném zálohování). Vault server nyní porovnává záznamy v databázi se soubory ve složce Filestore, a je li nalezen neodkazovaný soubor, je ze složky Filestore automaticky vymazán. Vault se takto jednoduše zbaví nepoužívaných souborů, které zbytečně zabíraly místo a prodlužovaly čas záloh.

Až moc cenné tipy a rady pro CAD uživatele

Obsah CAD tipů a triků na veřejných i neveřejných web serverech firmy CAD Studio (zejména CADforum.cz a VIP.xanadu.cz) je zdá se v posledních dnech horkým zbožím i pro různé nenechavce, kteří by se rádi pochlubili podobným zajímavým obsahem. Někteří dokonce jdou tak daleko, že neváhají doslovně zkopírovaný obsah našich tipů vydávat za svoje vlastní dílo.


Pro ilustraci porovnejte obsah těchto dvou tipů - oba si mohl zájemce přečíst ještě nedávno na internetu (nahoře loňský originál z webu CAD Studia, dole letošní červencová kopie z webu nejmenovaného konkurenta):


V tomto konkrétním případě doslovného zkopírování většího množství tipů pak následné právní kroky vedly k rychlému odstranění závadného obsahu z cizího webu a ke zveřejnění omluvy hříšníka.

To, že je nějaký obsah umístěn na internetu - buď "pro všechny" nebo dokonce chráněn přístupovými hesly - ještě neznamená, že mohu tento obsah libovolně kopírovat a prohlašovat za svůj (zvláště mezi konkurenty je to obzvláště pikantní), nebo využít neoprávněně získané kopie přístupového hesla zákazníka ke zkopírování a zveřejnění chráněného obsahu. Autor obsahu (textů, obrázků, CAD výkresů a bloků) si může stanovovat podmínky, za kterých je možné jeho dílo případně dále šířit. Ovšem zdánlivě snadná kopírovatelnost obsahu na internetu s sebou nese i technicky snadnou odhalitelnost kopií a nakonec i cest, jakými byla ona kopie pořízena.

S tím souvisí i jedna "bezpečnostní" rada, důležitá zvlášť v období letních dovolených a cestování. Dávejte si pozor, kde, přes jakou síť zadáváte vaše přístupová hesla. Různá školení, hotelové sítě, internetové kavárny a volně přístupné WiFi hotspoty nejsou zrovna zárukou ochrany vašich soukromých dat při jejich putování po internetu.

Takže chcete-li získat legální přístup na CAD tipy firmy CAD Studio, zajistěte si bezplatný zákaznický účet na serveru Helpdesk.CADstudio.cz, popřípadě kontaktujte firmu CAD Studio.

PS: a další případ ze Slovenska - leden 2010 (plus několik dalších případů předtím)