pátek 24. října 2008

Ribbon style - ovládání CADu ve stylu Office2007 - DOPLNĚNO

Ovládání aplikací pomocí Ribbon menu (nebo lépe česky pásu karet) je věc, se kterou musíme počítat i v oblacti CAD aplikací firmy Autodesk. Pokud používáte nebo znáte aplikace řady Office 2007, víte o čem mluvím. Rovněž již dnes se s tímto ovládáním setkáte v "holém" AutoCADu 2009.
Mohu li soudit z reakcí uživatelů, webových diskuzí i jiných internetových zdrojů, nesetkal se nový styl ovládání (zejména u Office) se zrovna vřelým přijetím, nicméně za sebe mohu říct, že čím déle zmíněné Office 2007 používám, tím se mi zdá nový způsob ovládání lepší, logičtější a přehlednější.
Autodesk rovněž nezůstává pozadu a kromě AutoCADu vyvíjí toto ovládání i pro ostatní aplikace - příkladem budiž Inventor, pro který je k dispozici utilita nazvaná UI Technology Preview, která Vám již dnes umožní vyzkoušet si, jak by toto mohlo vypadat v dalších verzích. Účelem uvolnění tohoto rozhraní jako volitelného plug-inu je rovněž zjistit reakce zákazníků a odladit případné nedostatky tak, aby v budoucnu bylo vše co nejlepší.
Máte-li chuť podívat se trochu do budoucnosti ovládání CADu, vyzkoušejte tento doplňek.
Nebojte se, instalace Vám vytvoří na ploše další ikonu pro spouštění nového prostředí, ale zůstane zachována i stávající klasická nabídka.

Pozn.: Doplněk v současné době nepodporuje SP1 pro Inventor, proto bude funkční jen na čisté instalaci. Upravený inst. soubor pro AI SP1 by měl brzy následovat.
Doplněno: Pokud chcete tento doplněk vyzkoušet a máte již SP1, stačí jej odinstalovat, nainstalovat doplněk a SP1 opět vrátit.

Doplněno: Začínají se objevovat další Autodesk aplikace s ribbon ovládáním - jako první vlaštovka řady 2010 ve formě první betaverze se k nám dostal Autodesk Design Review 2010 (prohlížení DWF).

Připojuji pár obrázků.





Dejte nám v připojené diskusi či anketě vědět, jak se Vám doplněk líbí.

Instalační soubor stáhnete zde.

Autodesk na nákupech - tentokrát Softimage

Další akvizicí firmy Autodesk je Softimage. Divizi Softimage kupuje Autodesk od Avid Technologies za 35 milionů USD.

Animační software Softimage je hojně používaný v oblasti počítačových her a již delší dobu patří do "velké trojky" animačních aplikací Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya (dříve Alias, koupen Autodeskem před 3 roky) a Softimage (nyní již také Autodesk). Softimage byl posledním větším konkurentem Autodesk v tomto oboru počítačové grafiky, vývoje her a animací (DCC, Digital Content Creation). Autodesk plánuje ponechat další samostatný vývoj aplikací Softimage (SOFTIMAGE|XSI, SOFTIMAGE|Face Robot, SOFTIMAGE|Cat, SOFTIMAGE|Crosswalk), ale chce posílit vzájemnou komunikaci mezi svými animačními programy - zejména využitím technologie FBX. Určitě bude zachován i bezplatný program XSI Mod, který je používán herními nadšenci pro 3D úpravy ("mody") počítačových her.

Obchodu možná napomohly i společné kanadské kořeny 3ds max a Softimage.

pondělí 20. října 2008

DWF je „jen“ krabice na sdílení dat

Jistě jste již někdy potřebovali sdílet 2D výkresy či 3D data se svými partnery či odběrateli a řešili způsob, jak to provést co nejlépe a bez zbytečných komplikací. Je dost možné, že jste byli tlačeni do řešení, které vyhovovalo vašemu protějšku – a poslali data v DWG či PDF formátu, případně nějakém obecném 3D formátu (STEP, SAT, iges, Parasolid) či dokonce v nativních 3D formátech IAM a IPT. Co může být na tomto špatně?

DWG: zde posíláte „ostrá“ produkční data, je to bezpečné? Důvěřujete svému partnerovi?
PDF: široce podporované řešení, ale co když chcete data připomínkovat, nebo povolit či zakázat odměřování či tisk*, či prohlížet 3D modely či sestavy?
Obecné 3D/Nativní 3D: opět ukazujete Vaše know-how, otázka bezpečnosti či velikosti dat.
Kam tímto směřuju? K využití formátu DWF, který je plošně integrován do všech CAD produktů Autodesk. A v čem může být zajímavý a přínosný?

Představte si DWF formát jako kontejner, do kterého můžete uzavřít v podstatě libovolný elektronický dokument (samozřejmě primární jsou CAD data, ale není problém ani s textovým či bitmapovým formátem). Tento kontejner má tu vlastnost, že je za prvé univerzální z hlediska prohlížeče, za druhé je malý z hlediska objemu dat (vnitřní komprese – zkuste DWF přejmenovat na ZIP a rozbalte…) a jejich konsolidace do jednoho souboru (přestavte si 3D sestavu z Inventoru o desítkách či stovkách dílů s připojenými výkresy). Samozřejmě je koncipován jako formát uzavřený z hlediska úprav a jeho možného zpětného načtení do editačních aplikací (+ např. ochrana heslem).

Mám li to shrnout heslovitě, máme tady:
-Standardizace formátu
-Velikost souboru
-Bezpečnost

A přidám ještě snadné prohlížení různými nástroji:

- DWF design review – klasický volně dostupný prohlížeč souborů ve formátu DWF s podporou tisku v měřítku, odměřování, poznámkování, řezů, manipulaci s 3D objekty
- XPS viewer ve Win Vista nativně (ve Win XP ke stažení) – pouze 2D, pouze DWFx „příchuť“ = integrace do Microsoft standardů !
- Freewheel technologie – čistě web technologie bez nutnosti cokoliv instalovat, pouze přes Internet prohlížeč - http://freewheel.labs.autodesk.com/index.aspx s možností online diskuse nad modelem či přímým vygenerováním odkazu umístěného modelu z Inventoru (technologie 3D/2D Share now)

Předpokládám, že většina věcí je obecně známých, co bych však vyzdvihl, je právě technologie FreeWheel spojená s doplňkem 3D/2D Share now. Máte-li chvilku, vyzkoušejte a dejte nám vědět, co si o tom myslíte.

čtvrtek 16. října 2008

Ohlášen konec Mechanical Desktopu

Možná byl pro Vás Mechanical Desktop prvním seznámením se světem parametrického 3D modelování, možná jste jej měli jen pasivně nainstalován jako součást balíku Inventoru. Rozhodně však je tento strojírenský 3D systém postavený na jádru AutoCADu právoplatným článkem historie 3D CADů, a nebýt Mechanical Desktopu (MDT), kdo ví, jak by dnes vypadal Inventor.
Co je tedy podstatné - Autodesk ohlásil ukončení vývoje této aplikace, kdy obecně její podpora Autodeskem (ve smyslu teoretického vydávání oprav či odpovědí technické podpory) skončí v roce 2013.
K dispozici po tuto dobu zůstane stávající verze - tedy verze MDT 2009, která bude spolupracovat i s následujícími verzemi Inventoru (podmínkou je však platná licence pro Inventor řady 2009 - zajištěno možností provozovat starší licence v rámci Annual Subscription).

Jak to tedy bude technicky:
- bude k dispozici (tak jako ostatně již dnes ve verzi 2009) ke stažení ze stránek Autodesku
- uživatelé pod subscription budou mít přístup k technické podpoře minimálně 3 roky po ukončení vývoje
- v Inventoru budou nadále k dispozici funkce pro převod MDT DWG souborů sestav či dílů včetně historie a výkresů

V dalších verzích Inventoru se tedy budete setkávat "jen" s dalšími verzemi AutoCADu Mechanical, jak je tomu ostaně již dnes ve verzi 2009.
Používáte Mechanical Desktop? Bude Vám chybět? Vyjádřete svůj názor v diskusi pod článkem, či v připojené anketě.

úterý 14. října 2008

Ocenění "Nejlepší firemní web z oblasti IT"

IT web
Vydavatelství CPress Media, jeho redaktoři, jím přizvaní odborníci na SEO, copywriting a grafiku a v neposlední řadě čtenáři IT časopisů CPressu hodnotili firemní weby z oblasti IT v soutěži "Nejlepší IT web 2008".

Velmi nás potěšilo, že CAD portál společnosti XANADU (CAD Studio), web CADforum.cz ve čtenářské soutěži firemních IT webů zvítězil. Děkujeme všem hlasujícím čtenářům i všem ostatním návštěvníkům webu CADforum.cz za jejich hodnocení. Hodnocení návštěvníků si vážíme nejvíce, protože právě pro čtenáře webu - uživatele CAD software - tuto web službu poskytujeme a vyvíjíme.

čtvrtek 9. října 2008

Inventor 2009 Subscription Bonus Pack

Pokud jste uživatelé pod tzv. Subscription (předplatné), a jste zvyklí některé z dalších výhod, jako je možnost domácí licence, použití starších verzí, e-Learning či webovou podporu, jistě oceníte i jednu z dalších výhod - doplňky do Vaší aplikace, které rozšiřují její funkčnost. V těchto dnech se na stránkách zákazníků ke správě účtu subscription objevil doplněk Inventor 2009 Subscription Bonus Pack, rozšiřující funkčnost Inventoru o několik zajímavých funkcí (požadavek na tyto funkce vznikl rovněž na základě wishlistu na stránkách AUGI.
Co tedy nabízí?

Výkresové prostředí:
- automatické uspořádání kót ve stylu AutoCADu Mechanical
- filtr výběru kót dle jejich typu (vyžádané z modelu, s přepsanými hodnotami, všechny)
- úchopy a zarovnávání pozic, definice úhlu (krok) mezi pozicemi
- přímé otevření odpovídajícího výkresu ze sestavy či dílu
- promítnutí geometrie ve výkrese funguje stejně jako u modelu
- editace kóty před jejím umístěním

Prostředí modelu:
- vytvoření názvu parametru přímo při vytvoření
- možnost určit smysl vložení iPrvku
- možnost extrahování iPrvku z iSoučásti
- přidání tlačítka Použít u rotace a měřítka v náčrtu
- lepší výběr průřezu, trajektorie či osy přes kontextové menu u šablonování
Prostředí sestavy (funkce kusovníku, obecně chování jako Excel):
- Shift nebo CTRL pro násobný nebo jednotlivý výběr položek
- Kopie/Vložit
- převod textu na velká písmena (kapitálky)
- Najít a nahradit textový řetězec
- Výběr položky kusovníku ukazuje v gr.okně odpovídající díl
Obecně:
- Upomínka, že nebylo po předvolený čas uloženo

Zajímavý je rovněž osud funkcí Bonus packu – logicky se objeví většina z nich v další verzi Inventoru, a Autodesk dále plánuje vždy po uvedení nové verze Inventoru cca do 4 měsíců uvést další várku funkcí v podobě Bonus Packu. Jde tedy o jistou „odměnu“ věrným uživatelům za to, že jsou předplatiteli Inventoru.

Jak se k Vašemu Bonus Packu dostanete? Jednoduše přes portál předplatného na adrese Centra předplatného (http://subscription.autodesk.com/), samozřejmě musíte znát své přihlašovací údaje (pokud si je nepamatujete, či jste na tento web ještě nepřistupovali, využijte funkci k jejich znovuzískání na této stránce, případně kontaktujte svého obchodníka).

Jen malá poznámka na závěr – pro českou verzi Inventoru 2009 potřebujete i český instalační soubor Bonus packu, který zatím není k dispozici, nicméně dle ujištění Autodesku bude dostupný nejpozději do konce měsíce.

středa 8. října 2008

Mechanical Desktop je mrtev, ať žije Inventor

Mechanical Desktop Autodesk oznámil ukončení dalšího vývoje MCAD aplikace Mechanical Desktop ("MDT"). Poslední uvedenou verzí je aktuální verze Mechanical Desktop 2009.

Autodesk Mechanical Desktop byl již několik posledních verzí dodáván jen jako součást sady Autodesk Inventor Suite (a Professional). O blížícím se konci vývoje svědčilo i to, že verze MDT2009 již nebyla součástí standardní dodávky Inventoru, ale ti z uživatelů Inventoru, kteří ještě Mechanical Desktop používali, si jej mohli stáhnout z webu Autodesku.

Naprostá většina dřívějších uživatelů Mechanical Desktopu již přešla na modernější a výkonnější aplikaci Autodesk Inventor. Ta je již několik let vůbec nejprodávanější strojařskou 3D CAD aplikací na světě. Na další rozvoj Inventoru jako hlavního nástroje pro tvorbu digitálních prototypů (a na strojařskou 2D aplikaci AutoCAD Mechanical) chce také Autodesk soustředit další vývoj v oblasti strojírenství.

Aby bylo možné i nadále využívat CAD data vytvořená v Mechanical Desktopu, pokračuje podpora MDT:

  • Podpora produktu pro Subscription zákazníky bude zajištěna ještě minimálně tři roky
  • Pro uživatele dalších verzí Inventoru (2010 a novější) bude nadále k dispozici Mechanical Desktop verze 2009
  • I nové verze Inventoru budou podporovat přímé načítání DWG modelů Mechanical Desktopu, takže budete moci i nadále zpracovávat vaše starší návrhy

Viz Autodesk Inventor

Tým Xanadu - seznamte se

Tým XANADU Největší hodnotou každé firmy - a u firem orientovaných na služby to platí dvojnásob - jsou její "lidé", tedy zaměstnanci a jejich znalosti. A v týmu 85 pracovníků firmy XANADU máme skutečně špičkové experty v námi pokrývaných oblastech IT. Naši odborníci mají nejvyšší certifikace firem HP, Microsoft, Autodesk, Citrix a dalších. Řada z nich je uznávanými experty i na mezinárodní scéně.

Seznamte se s týmem konzultantů, obchodníků, programátorů, servisních techniků, školitelů, pracovníků technické podpory, logistiků a dalších zaměstnanců firmy XANADU. Využijte našich znalostí pro zefektivnění, usnadnění a zpříjemnění vaší práce s informačními technologiemi. To, co děláme, umíme.