čtvrtek 20. listopadu 2008

Data CATIA® V5 do Inventoru 2009? Jistě!!!

Autodesk má již delší dobu ambice přiblížit se více do segmentu automotive. A to právě se svým konceptem komplexního řešení Digital prototypingu, které zahrnuje kromě Inventoru i Autodesk Alias Studio, které se v automobilovém průmyslu již dnes hojně používá.
A protože snad každý, kdo minimálně v Evropě s automobilkami a jejich dodavateli spolupracuje, narazil na produkt Catia a jím produkovaný formát iges (dáno licenční politikou Dassaultu jako vývojáře, který jiné exporty bez příplatku neumožňoval (dnes již i STEP)), je dalším logickým krokem Autodesku zpřístupnění přímého importu formátu Catie 5 do Inventoru.
Aby jste mohli již dnes otestovat, co Vás na tomto poli v příští vezi Inventoru čeká, umístil Autodesk na oblíbený vývojářský portál LABs ke stažení plug-in pro instalaci do Inventoru 2009. Podporované formáty CATIA® V5 verze R6 až R18 (díly i sestavy).
Stahujte zde a dejte nám prosím v diskuzi vědět, jaký máte na plug-in názor, či jaké máte zkušenosti s jeho funkcionalitou.

Modul Shrinkwrap pro Inventor - obalové těleso sestavy

Jednou z užitečných aplikací pro uživatele Autodesk Inventoru, které jsou nabízeny na webu Autodesk Labs (labs.autodesk.com), je Shrinkwrap Add-in. Tento doplňující modul je určen pro Inventor 2009 a 2008. Dokáže vytvořit ze sestavy Inventoru obalové těleso, tedy zjednodušenou součást stejného vnějšího tvaru, ale bez vnitřní struktury a bez modelové historie.

Použití takové funkce je nasnadě - můžete si vytvoři náhradní, zjednodušené součásti nakupovaných sestav, můžete klientům poskytnout geometrická 3D data bez toho, aby jste poskytli vaše duševní vlastnictví obsažené v plném modelu Inventoru.

Abyste mohli funkci Shrinkwrap snadno nainstalovat a používat, vytvořili kolegové z technické podpory firmy XANADU českou příručku k tomuto modulu. PDF dokument si můžete stáhnout ze stránky Download na webu www.cadstudio.cz nebo na www.cadforum.cz. Kromě toho si můžete prohlédnout naše instruktážní video představující modul Shrinkwrap a jeho použití v Inventoru 2009. Video najdete v sekci Výuka Inventoru na webu CADforum.cz (video #10).

Shrinkwrap pro Inventor - česká příručka (PDF, 510kB)

Shrinkwrap

pátek 14. listopadu 2008

Jak moc omezená je verze AutoCAD LT?

Řada uživatelů CAD aplikací zvažuje při pořizování svého CAD software variantu AutoCADu LT. Porovnává přitom jeho funkce a omezení proti "plné" verzi AutoCADu.

Ač verze LT nabízí (jako jediný non-AutoCAD program) 100% kompatibilitu DWG formátu a je řada situací, kde funkce této "rýsovací" 2D verze AutoCADu mohou postačovat, je dobré si uvědomit opravdu všechna omezení verze LT a jejich následný dopad na produktivitu projektování. Důležité je přitom porovnávat verzi LT nikoliv s holým AutoCADem, ale s konkrétní profesní verzí AutoCADu pro daný obor. Samotný holý AutoCAD už totiž dnes používá jen málo uživatelů - většina již přešla na prakticky stejně drahou, ale výkonnější, profesní (tzv. "vertikální") verzi - AutoCAD Mechanical, AutoCAD Architecture, AutoCAD Map, AutoCAD Civil 3D, AutoCAD MEP, AutoCAD Electrical, atd.

Pro vyhodnocení návratnosti investice (rozdílu ceny LT a plné profesní verze) můžete využít online ROI kalkulačku na stránce Xanadu - AutoCAD LT. Najdete zde i přehled hlavních rozdílů verze LT a plné verze.

Pro hrubou představu počtu rozdílů si podívejte na tabulku příkazů a proměnných, které nejsou k dispozici v AutoCADu LT. Pro zajímavost - těchto v LT chybějících příkazů je cca 375, proměnných chybí přes 200.

úterý 11. listopadu 2008

Válka funkcí, nebo jen nedostatek invence?

V poslední době jsme se setkali s rétorikou, kterou používá Solidworks vůči potenciálním zákazníkům Inventoru, kdy se vymezuje vůči jednotlivým funkcím Inventoru.

Naše odpověď na podobné „války funkcí“ je taková, že se snažíme nabízet zákazníkovi vždy komplexní řešení, kde je důležitý nejen samotný CAD jako základní nástroj, ale kde má své místo zejména metodika práce, správa dat, napojení na další firemní procesy či další uživatelské úpravy.

Víte že:

- Inventor umí ve výrazech pracovat s mnoha podmínkami typu „IF THEN (pokud/pak)“ včetně podmíněného potlačení prvků.
- Uživatelé Inventoru mohou řídit, které díly a podsestavy budou načteny či uvolněny z paměti a řídit tyto stavy (LOD – úrovně detailu).
- Běžný díl je možné převést do plechového dílu (a naopak).
- Inventor již několik verzí umožňuje pracovat v sestavách s virtuálními díly či podsestavami (bez ipt či iam souboru) se zachováním kusovníkových informací a struktur.
- Pohybové vazby Inventoru umožňují provést řadu typů pohybů včetně simulace šroubového pohybu.

Toto je jen pár náhodných funkcionalit, které bývají občas zpochybňovány.

čtvrtek 6. listopadu 2008

CAD příkázání - dobré rady pro stavební praxi

Z komunikace mezi lidmi plynou podněty, které posouvají věci kupředu. I z komunikace odborné komunity plynou přínosy, které nakonec pomáhají všem jejím členům. Nejinak je tomu i u rozsáhlé komunity CAD uživatelů (už přes 11.000 členů), kteří denně diskutují na webu CADforum.cz.

Jedním ze zajímavých a užitečných výsledků, které vzešly z nedávné diskuze, je dokument "CAD přikázání". Jde o souhrn bezmála 30 základních rad a doporučení pro práci CAD uživatele, zejména z oblasti stavebnictví. Neobvyklá je forma těchto doporučení, psaných historizujícím a částečně veršovaným jazykem starých cechovních pravidel. O vznik tohoto dokumentu se zasloužil především uživatel "PepaR", aktivní účastník online CAD diskuzí na webu CADforum.

Protože prohřešky tepané v těchto CAD přikázáních se opravdu opakují velmi často, a dodržování základních pravidel opravdu může ušetřit hodně práce a nervů spolupracujících projektantů, vřele doporučujeme se s těmito pravidly a radami seznámit a snažit se je dodržovat i ve vaší projekci. Máte-li připomínku či návrh na doplnění, neváhejte se zapojit do další diskuze nad tímto "přikázáním".

PDF dokument si můžete stáhnout a vytisknout z odkazu CAD přikázání

CAD přikázání

pondělí 3. listopadu 2008

Lokalizované verze AutoCADu

Jednou z příčin popularity AutoCADu byla a je jeho včasná lokalizace do národních jazyků. Vždyť například první českou verzí AutoCADu byl již AutoCAD R10 z října 1988 (viz Historie AutoCADu).

V současné době AutoCAD existuje ve 14 jazykových verzích. Významnou roli hrají přitom lokalizace do evropských jazyků, včetně středoevropských. Jazyky 2-5 patří do primární skupiny tzv. FIGS lokalizací, ale i česká verze je nyní pravidelně uváděna jen několik týdnů po uvedení originální, anglické verze AutoCADu. Podobný sortiment lokalizací je k dispozici i pro další druhy aplikací firmy Autodesk (Inventor, Revit, Civil3D...). Firma CAD Studio dodává všechny jazykové verze Autodesk aplikací.

Jazykové verze AutoCADu:

  1. Originální anglická verze (en-US)
  2. Francouzská verze ("F", fr-FR)
  3. Italská verze ("I", it-IT)
  4. Německá verze ("G", de-DE)
  5. Španělská verze ("S", es-ES)
  6. Portugalská (brazilská) verze (pt-BR)
  7. Česká verze (cs-CZ)
  8. Ruská verze (ru-RU)
  9. Polská verze (pl-PL)
  10. Maďarská verze (hu-HU)
  11. Japonská verze (ja-JP)
  12. Korejská verze (ko-KR)
  13. Čínská verze, zjednodušená čínština (zh-CN)
  14. Čínská verze, tradiční čínština (zh-TW)


Slovník příkazů AutoCADu v hlavních jazycích (1-8) najdete na webu www.cadforum.cz - viz Slovníček příkazů AutoCADu.