čtvrtek 26. února 2009

DWF výkresy nyní i ve Firefox, Google Chrome nebo Safari

Firefox, Google Chrome, Safari
I pokud patříte mezi uživatele alternativních internetových prohlížečů, můžete už dnes také využít DWF objekty pro interaktivní zobrazení CAD výkresů uvnitř webových stránek. Získáváte tak novou možnost vedle stávající web-rendering služby Freewheel.

Nově uvedený Firefox Add-on for Autodesk Design Review (viz Autodesk Labs, nově již na stránce CAD Studio Download) je doplněk umožňující zobrazení objektů aplikace Design Review i v "non-MSIE" prohlížečích, které standardně ActiveX objekty nepodporují. Objekt s DWF nebo DWFx daty umožňuje plně interaktivní ovládání CAD dat, podobně jako v samostatné aplikaci Autodesk Design Review. Web stránky tak můžete používat nejen ve standardním Internet Exploreru, ale i v browserech Firefox (Mozilla), Opera, Google Chrome nebo Apple Safari.

DWF je publikační formát pro efektivní, přesné a bezpečné předávání, připomínkování a odměřování CAD dat.

Další informace a pokyny najdete na stránkách CAD Studio DWF, DWF-FF ukázka (není určena pro MSIE) a na webu CADforum.cz.

středa 25. února 2009

A letošního Oscara získává...

Oscar
Podobně jako v předchozích letech (již 14. rok v řadě), byly tento týden oceněné filmové snímky spoluvytvářeny pomocí multimédia technologií firmy Autodesk.

Film oceněný Oscarem v kategorii "Nejlepší filmové efekty" - Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button) vznikal za pomoci hned několika technologií Autodesku. Historické scény vznikaly v aplikacích Autodesk 3ds Max a Autodesk Maya. Scény ve vodě pomocí programů Maya, Autodesk Smoke, Autodesk Inferno a Autodesk Lustre. Omlazovací sekvence byly realizovány pomocí Autodesk Flame. Kompoziční aplikace Autodesk Combustion pak pomáhala při vytváření efektů prostředí.

I další nominované snímky - Iron Man a Temný rytíř (The Dark Knight) využívaly programů 3ds Max, Maya a Autodesk Softimage pro animace a modelování filmových efektů.

Vítězný snímek v kategorii zahraničních filmů - Valčík s Bašírem (Waltz With Bashir) byl v evropských laboratořích CinePostProduction zpracován pomocí programů Autodesk Smoke, Flame a Lustre.

Viz též Multimédia aplikace firmy Autodesk.

úterý 17. února 2009

Chytré modely pomocí Inventor iLogic

Právě nyní se na Subscription portálu pro uživatele využívající předplatného Autodesk subscription objevil výsledek akvizice společnosti Logimetric, Inc. – produkt iLogic. Tento doplněk funguje jako add-in do Inventoru 2009 a rozšiřuje schopnosti Inventoru v oblasti parametrického modelování o oblast modelování řízeného pravidly. Pomocí tohoto doplňku jste snáze schopní vytvářet různé varianty modelů, na které již běžná "lineární" parametrizace nestačí – varianty, kdy např. změnou celkové délky dojde na základě zadaných podmínek k přemodelování dílu jak z hlediska jeho parametrů, tak i třeba změně počtu prvků v polích, zapnutí či vypnutí dalších modelovaných prvků a tím pak dojde ke splnění podmínek pravidla; iLogic umožňuje uživateli Inventoru vytvořit „chytrý“ díl a sestavu, která definuje celý výrobek v různých rozměrových řadách a provedeních. Například iLogic umožňuje snadno vytvořit návrhová pravidla, kdy změna délky nosníku upraví počet výztuh a změní materiál z původního hliníku na ocel pokud zatížení nosníku překročí 200 kg.
Pokud by uživatel chtěl tohoto chování dosáhnout bez tohoto doplňku, znamenalo by to jít do oblasti programování a jistě by daný kód obsahoval stovky či tisíce řádků kódu – což je logicky věc časově i znalostně náročná, kterou by těžko zvládl neškolený uživatel. Inventor iLogic významně usnadňuje tvorbu návrhů řízených pravidly, kdy v podstatě uživatel „programuje“ chování dílů či sestav klikáním do tabulek s minimální či žádnou znalostí programování.
Ještě bych rád upozornil na fakt, že tento doplněk byl dříve vyvíjen jako komerční produkt, a byl prodáván v ceně 4300$ - uživatelé se subscription tedy získávají tento produkt zdarma.Lepší představu o funkcionalitě si jistě uděláte z přiloženého videa, instalace je v EN verzi, jak pro 32-bit tak i pro 64-bit verzi Inventoru 2009 – a lze ji instalovat na libovolnou jazykovou verzi Inventoru.


čtvrtek 12. února 2009

Todella kattava kokoelma

...že nerozumíte? Tak zní jeden ze zahraničních odkazů na Katalog CAD bloků z webu CADforum.cz. Ve finštině prý znamená (podle Google Translate) něco jako "skutečně komplexní sbírka".

To je i typické hodnocení u stovek dalších, podobných odkazů z webů a různých diskuzních fór projektantů a konstruktérů po celém světě. Dnes již více než 4.000 bloků je k dispozici ke stažení pro všechny uživatele programů AutoCAD, Revit nebo Inventor. Hledáte-li 3D bloky, 2D symboly, dynamické bloky, detaily a knihovny formátu DWG, RFA nebo IPT, pro váš architektonický projekt, vizualizaci, mapu, elektrické schéma, strojařskou sestavu, pro vaši školní práci nebo jen pro inspiraci při tvorbě vašich vlastních bloků, v našem Katalogu bloků si velmi pravděpodobně vyberete.

A nezapomeňte na oplátku přispět i vašimi bloky. Nahrání nového souboru do Katalogu je velmi jednoduché a vaše dílo je okamžitě nabídnuto všem ostatním návštěvníkům - včetně automaticky vytvořeného náhledu. Pochlubte se svými užitečnými bloky nebo si udělejte reklamu a nabídněte českým i zahraničním projektantům CAD bloky reprezentující výrobky vaší firmy.

středa 11. února 2009

Podpořte Elmarco jako vynálezce roku

Již nějaký ten čas Autodesk vyhlašuje každý měsíc vynálezce měsíce (Inventor of the month) - zde – s cílem upozornit a ocenit firmy zabývající se inovativním designem a používající Autodesk Inventor pro tyto návrhy. Následně je z těchto „vynálezců měsíce“ uživatelským hlasováním vybrán uživatel roku. Letos je jedním z těchto vynálezců měsíce (konkrétně měsíce listopadu) i český zástupce – společnost Elmarco z Liberce, zabývající se vývojem strojů na průmyslovou výrobu nanovláken – jako jediná na světě. Nejen že používají Inventor, ale jsou rovněž zákazníky Dagis a.s., který tuto společnost podporuje z hlediska CAD/CAM technologií.Podpořte prosím Elmarco v tomto hlasování – zde
Pro hlasování musíte být přihlášeni (nutnost vytvořit si účet), obětujte tedy chvilku Vašeho času, a pošlete Elmarcu svůj hlas - hlasování je možné do 20. února.