středa 22. července 2009

BUDWEISER.DWG kontroluje kompatibilitu s AutoCAD 2010

Asi už jste se také setkali s CAD aplikacemi které jsou prezentovány jako "DWG-kompatibilní", nebo "plně podporující DWG formát". A pokud ne s aplikacemi, možná už jste narazili na DWG soubory, které se chovají podivně - nejdou vybírat některé objekty, padají při tisku, mají dvě různé hladiny "0", divně zoomují, apod.

Problém tkví v tom, že souborový formát DWG je neveřejný formát firmy Autodesk a žádná aplikace nevyužívající originální DWG jádro Autodesku není 100% kompatibilní s DWG. S vyššími verzemi AutoCADu a vyšší složitostí 2D a 3D objektů popisovaných DWG formátem se situace spíše zhoršuje. Důsledkem datové komunikace s takovýmito nekompatibilními CAD programy je pak nespolehlivý přenos grafických návrhových dat. Přitom existují výměnné formáty, které jsou dokumentované a pro přenos CAD dat celkem spolehlivé - např. DXF (textový formát Autodesku odpovídající DWG) nebo pro strojařská 3D data formáty STEP či IGES.

Pro otestování skutečné DWG-kompatibility dané CAD aplikace lze použít testovací výkres firmy CAD Studio - BUDWEISER.DWG. Dnes byla uvedena jeho verze pro AutoCAD 2010 (Budweiser2010.dwg, formát DWG2010).

Budweiser
Výkres Budweiser obsahuje sadu asi 30 dvojic obrázků, které mají být při správné interpretaci DWG formátu zobrazeny stejně. Jakákoliv odlišnost pak ukazuje na nekompatibilitu dané CAD aplikace. Zdánlivá vyumělkovanost některých testů slouží jen k vizuálnímu zvýraznění běžných nekompatibilit, které by na první pohled nemusely být patrné. Zatím žádný z řady "AutoCAD-klonů" s proklamovanou podporou "DWG" nedokázal tento výkres otevřít a interpretovat bez chybějících objektů, chybně zobrazených objektů nebo dokonce pádu aplikace.

Pravdivost tvrzení o kompatibilitě si můžete ověřit sami - DWG benchmark Budweiser si můžete stáhnout ze stránky www.cadstudio.cz/budweiser

úterý 21. července 2009

AutoCAD podporován na Apple MacIntosh

... ne ovšem jako nativní aplikace.

Autodesk nyní oficiálně podporuje produkty AutoCAD 2010, Inventor 2010, Revit 2010, 3ds Max 2010 a další aplikace na platformě Apple Mac OS X. Podpora je zajišťována komponentou "Apple Boot Camp", která je součástí Max OS X a umožňuje tzv. dual-boot, tedy spuštění operačního systému Windows. Uživatelé "jablečných" počítačů s procesory Intel tak mohou své CAD aplikace Autodesk provozovat v neemulovaném režimu s plnou hardwarovou podporou a výkonem 3D grafiky.

Kromě toho Autodesk nabízí několik svých aplikací i jako nativní Mac software (Alias, Maya, Sketchbook, Stitcher a další). Přehled najdete na webu www.autodesk.com/mac

Pro běh AutoCADu 2010, Inventoru 2010 nebo Revitu 2010 na Mac Pro nebo MacBook Pro je potřeba Mac OS X 10.5.2, licence Windows XP nebo Vista, min. 3GB RAM, Boot Camp v2.0. Jsou podporovány lokální i síťové licence.

úterý 14. července 2009

Výhodnější EDU verze software Autodesk

EDU verze Autodesk

Poskytování zvýhodněných licencí software pro studenty a školy je často používanou politikou většiny producentů software. Vedle možných altruistických motivů je k této politice vede především výchova budoucích uživatelů a zákazníků. Student, který se naučí ovládat určitý softwarový nástroj pak tento nástroj preferuje i v další profesionální kariéře. A ač jsou v případě CADu mnohé aplikace podobné, případné přeškolení na jiný software stojí budoucího zaměstnavatele (či podnikatele) určité prostředky a čas.

Malá odbočka - obecně jsou náklady na školení či přeškolení uživatelů, popř. na převody dat potřebné při změně softwarové aplikace ve firmách často podceňovány. A přitom tyto náklady jsou v řadě případů podstatně vyšší než samotná cena softwarových licencí (o níž se vedou nejkrvavější diskuze).

Autodesk tradičně zvýhodňuje licence svých aplikací jednak studentům (ti je mají zdarma) a jednak školám (všech typů). Školy si licence kupují za podstatně nižší ceny než komerční subjekty a licence získávají formou plovoucích síťových licencí pro celou učebnu (plus licence pro vyučujícího).

Novinkou jsou tzv. "Autodesk Education Suites" - oborové sady licencí všech aplikací Autodesku, které jsou relevantní pro daný obor. Škola si tak již nemusí kupovat školní licence AutoCADu a k tomu licence AutoCADu Mechanical nebo Inventoru - strojařská oborová sada obsahuje licence všech těchto aplikací (a k tomu i Electrical, Sketchbook, Showcase a 3ds Max) a škola tak může v rámci některých lekcí kurzu snadno zabrousit i do oblastí designu či vizualizací.

Další informace o nabídce studentských licencí zdarma nebo EDU licencí pro školy najdete na stránce www.cadstudio.cz/EDU.