pondělí 20. prosince 2010

3D nástroje Autodesk pro zlepšení prostředí měst

CAD a BIM aplikace Autodesku provázejí řadu revitalizačních projektů měst. Provázejí je od samotného nápadu a architektonického návrhu, přes analýzy, až po realizaci, sítě a provoz budov.

Ukázku použití 3D modelovacích nástrojů Autodesku pro obnovu brown-field čtvrti ukazuje následující videopříběh. Všechny zmíněné aplikace jsou reálné produkty dostupné už dnes.



Video najdete též na YouTube kanálu CAD Studia:
Sustainable BIM

sobota 18. prosince 2010

Inventor Publisher pomůže poskládat i Bradavický hrad

Bradavice ovládli mozkomorové a bitva mezi Voldemortem a Harrym je na spadnutí. Harry se Voldemortovi postaví s pomocí Brumbála. Profesorka McGonagallová a profesor Kratiknot se mezitím snaží udržet v Bradavicích pořádek.

Je možné, že i vaše děti najdou letos pod stromečkem stavebnici LEGO Harry Potter 4842 - Bradavický hrad. Je také možné, že pod stejným stromečkem se zaleskne i nový Apple iPad nebo iPhone. To je ovšem ideální kombinace pro nasazení interaktivního nástroje pro montážní návody - 3D aplikace Autodesk Inventor Publisher.

Montážní návody a instrukce z Inventoru Publisher lze vedle řady dalších způsobů publikování připravit i pro mobilní interaktivní prohlížeč - Inventor Publisher Mobile Viewer. Tento bezplatný prohlížeč je zatím k dispozici pro platformy Apple a je možné jej tak spouštět na mobilních zařízení iPhone, iPod Touch nebo iPad. Montážní instrukce pro sestavení hradu Hogwarts (Bradavice) pak vypadají takto - na iPadu jen ťukněte na odkaz ipm://qAx7vY/qAx615. (Mobile Viewer si můžete stáhnout ze stránky Download na CADstudio.cz)

Pro ty z nás, kteří nemají to štěstí a o LEGO nebo iPad si budou muset napsat Ježíškovi až napřesrok, alespoň ukázka na videu:



Další informace na blogu Ellipsis a v článku Inventor Publisher.

sobota 11. prosince 2010

Project Galileo - digitální města

Galileo
"Project Galileo" je nový nástroj z Autodesk Labs pro tvorbu digitálních měst, pro urbanisty a architekty. Představuje spojení oborů CAD+BIM+GIS díky modelům integrujícím mapová data, CAD, budovy, podzemní inženýrské sítě, geoprostorová a databázová data.

Aplikace může připomínat jakousi kombinaci počítačových her Sims a Trainz Simulator, ale v profesionální verzi - s přesnými nástroji, s podporou profesionálních souborových formátů, a s podporou velmi rozsáhlých datových sad. Nicméně si drží jednoduchost použití typickou pro editory krajiny v počítačových hrách pro děti. V aplikaci Galileo můžete kreslit silnice, přidávat řeky a rybníčky, upravovat terén, kreslit budovy a aplikovat na ně obrázky fasád, přidávat městský mobiliář, stromy a další stafážní objekty. V 3D modelech měst se můžete pohybovat, můžete je animovat, analyzovat a tvořit přehledy.

Galileo ukládá projekty (města) do formátu .alxdb. Importovat můžete povrchy terénu a obrázky terénu (letecké snímky), a to ze všech běžných souborových formátů (.dem, .tiff, .ecw, .jpg, .png, ...). Modely budov a stafážních objektů lze načítat ve formátech .dae, .fbx, .obj, .sff a .3ds. Můžete také sami vytvářet 3D budovy (spíše 2.5D budovy) z 2D půdorysů. Importovat data lze i ze standardního formátu LandXML nebo můžete využít online zdroje používající službu WFS. Každý objekt může být propojen s databázovými daty ve souboru .sdf, .shp a .sqlite, nebo přímo s databází ODBC, Oracle, MS SQL, ArcSDE nebo MySQLe.

Project Galileo vychází ze staršího projektu "Metropolis" a ze stávajícího produktu Autodesku - "Land Xplorer Studio".

Nástroj pro plánování měst si můžete stáhnout zdarma z Autodesk Labs - Galileo.

Galieo - nad zemí
Tatáž scéna se "zápornou výškou" - Galileo pracuje i s podzemními objekty:
Galileo - pod zemí