pondělí 16. května 2011

Kaskádové licencování - jak jej využít ve váš prospěch?

Princip tzv. "kaskádového licencování" je v používán v širokém sortimentu produktů Autodesku už několik verzí. Jeho princip ale zní relativně složitě, a proto možná v některých firmách dosud není využíván naplno. Přitom může při vhodné kombinaci produktů ušetřit významné prostředky za ceny licencí software.

Kaskádové licencování síťových licencí je založeno na principu čerpání co nejnižší (nejlevnější) verze plovoucí síťové licence pro danou aplikaci. Řada CAD programů Autodesku je k dispozici v různých úrovních dané verze (např. Inventor vs. Inventor Professional) nebo v profesních sadách "Design Suite". Firemní licenční server, ze které jsou čerpány volné licence, tak zpravidla obsahuje kombinaci různého počtu licencí pro různé produkty zakoupené daným zákazníkem.

Firma XYZ tak má například zakoupeny 3 síťové licence AutoCADu, 5 síťových licencí AutoCADu Mechanical a 5 sad Product Design Suite.

Bez kaskádových licencí by 4. uživatel AutoCADu ani 6. uživatel AutoCADu Mechanical už nemohl ve firmě XYZ svoji aplikaci spustit (nebyla by volná licence). Díky kaskádovému licencování ale bude požadavek na 4. licenci AutoCADu automaticky čerpán z nejbližší vyšší sady licencí, tedy ze sady Mechanical licencí. Pokud dojdou i Mechanical licence, budou požadavky automaticky čerpány z nejvyšší licenční sady Product Design Suite.

Sdílení síťových licencí je tak podstatně flexibilnější a pomůže ušetřit počet nakupovaných licencí. Schéma kaskádování pro řadu 2012 najdete v tipu Kaskádové licencování řady 2012. Pro podrobnější dotazy a doporučení kontaktujte CAD Studio.

Žádné komentáře:

Okomentovat