pondělí 31. října 2011

Největší optický teleskop na světě E-ELT vzniká v Autodesk Vaultu

Mezivládní organizace European Southern Observatory (ESO, Evropská jižní observatoř dokončuje návrh teleskopu E-ELT (European Extremely Large Telescope), největšího optického a infračerveného teleskopu na světě. Do provozu by měl být uveden na začátku příští dekády. Organizaci ESO aktivně podporuje 15 zemí: Česká republika, Belgie, Brazílie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

E-ELT bude stát v chilské poušti Atacama, která patří mezi seismicky aktivní oblasti. Přesto jsou na přesnost a spolehlivost celého zařízení teleskopu kladeny extrémní nároky. Části 2.700 tun těžkého zařízení budou pracovat v kryogenických komorách chlazených na 77 Kelvinů. Základem E-ELT je zrcadlo s průměrem 40 metrů složené z 800 segmentů o rozměru 1.4 metru. E-ELT bude přijímat 15x více světla než dnešní nejmodernější teleskopy a 100 milionkrát více světla než lidské oko. To umožní studovat planety podobné Zemi v jiných hvězdných systémech, vzdálené galaxie a černé díry.

Aplikace Autodesk Vault pomáhá konstruktérům pracovat na společném návrhu a umožňuje početným odborníkům zúčastněným na projektu generovat, zkoumat porovnávat a aktualizovat CAD modely připravené různými týmy. 3D navrhování, simulace a komunikace CAD modelů probíhá v aplikaci Autodesk Inventor, provázané a synchronizované s Vaultem. Řešení digitálních prototypů doplňuje program Autodesk Navisworks umožňující konstruktérům i netechnickým uživatelům porovnávat CAD data, vizualizovat návrhy a kontrolovat případné kolize ve 3D.


ESO E-ELT Trailer


Největší oko do nebe na světě - viz další informace

Žádné komentáře:

Okomentovat