pátek 8. dubna 2011

Ponorka pro Mariánský příkop byla navržena v Autodesk Inventoru

Britský miliardář Richard Branson představil jednomístnou ponorku, která má prozkoumat nejhlubší místa světových oceánů. Ještě letos sestoupí na dno Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi. V budoucnu má tato ponorka zpřístupnit nejhlubší mořská dna i turistům.

Ponorka "Virgin Oceanic" má velikost běžné kánoe, ale její trup z uhlíkových vláken a titanu vydrží tlak až 1.000 atmosfér. Pohyb pod vodou usnadňuje šupinovitý povrch. Ponorka o hmotnosti 3.600kg je vybavena kamerami s vysokým rozlišením, řadou senzorů parametrů okolního prostředí i nástroji pro odběr vzorků. Půjde o druhé pilotované plavidlo, které sestoupí do této extrémní hloubky. Prvním byl Bathyscaphe Trieste, řízený Donem Walshem a Jacquem Piccardem, už v roce 1960.

Konstruktérem ponorky je Graham Hawkes, který ji vyvinul původně pro dobrodruha Stevena Fossetta pod názvem "DeepFlight Challenger". Oproti batyskafu je tato osobní ponorka samozřejmě podstatně flexibilnější. Hlavním omezujícím parametrem těchto dobrodružství bývá cena. Právě použití Inventoru umožnilo zefektivnit konstrukční fáze, optimalizovat volbu materiálů a předat zkonstruované komponenty rovnou do výroby.

pondělí 4. dubna 2011

Aktualizovaná verze "cloud renderer" aplikace Autodesk Neon

Vloni uvedená cloud aplikace Autodesk Project Neon - je jedním z nejlepších "cloud" nástrojů pro oblast CAD. Je typickým příkladem toho, co mohou web mračna přinést běžnému CAD uživateli. Project Neon vezme vaši 3D scénu z nahraného DWG souboru, vyžene do obrátek cloud servery Autodesku, a vyrendruje fotorealistické obrázky vámi zadaných pohledů. "Mrak" tedy udělá práci za vás a vy tak nepotřebujete nadbytečný výkon obvykle potřebný pro 3D rendering.

Aktualizovaný Project Neon nyní nabízí rychlejší rendering (až 5x!), mapy prostředí, filtrování textur, podporu větších modelů, podporu materiálů pod-objektů, přesnější UV mapování, podporu proxy objektů a 2.5D objektů (široké čáry).

Vyzkoušejte si sami na neon.labs.autodesk.com

(via Labs Blog)

pátek 1. dubna 2011

Vyveďte své kolegy CAD aprílem

Ne, že by si z nás CAD software netropil apríla někdy i sám o sobě. Ale pokud dnes chcete tuhle umělou inteligenci programů ještě povzbudit vlastním příspěvkem, zde je několik tipů, které určitě potěší.

Při spuštění AutoCADu například můžete nechat zobrazit závažně vyhlížející zprávu, sdělující nějakou "systémovou" událost:


K tomu stačí vytvořit v adresáři AutoCADu soubor ACADDOC.LSP s obsahem:
(alert (strcat "AutoCAD detekoval závažné porušení licenčních pravidel uživatele \"" (getvar "LOGINNAME") "\"!\n\nInformace o licenci a vašem počítači byly odeslány společnosti Autodesk a BSA.\n\nNeoprávněně použitá licence nyní bude ukončena a vymazána z disku."))
(command "_close")


Velmi košaté možnosti vhodné pro dnešní den nabízí mechanismus zakazování a předefinování příkazů AutoCADu. Třeba zadáním ZAKAŽ ÚSEČKA odnaučíte AutoCAD kreslit čáry, což jistě každý kolega ocení. Opět můžete použít automatický mechanismus ACADDOC.LSP - obsah: (command "_UNDEFINE" "_LINE"). To můžete ještě vyšperkovat následným nadefinováním nového, vlastního příkazu "ÚSEČKA", který bude třeba kreslit kružnice:
(defun C:ÚSEČKA ()
(command "_CIRCLE")
)


Účinná finta je také nadefinovat některou "normální" klávesu, třeba "A", jako horkou klávesu - klávesovou zkratku (viz CUI). Každý pokus napsat "A" v AutoCADu pak místo A spustí daný příkaz nebo provede nějakou prázdnou akci - třeba *Cancel*.

Kolegům s nesnesitelně velkými monitory můžete odlehčit zobrazením všech potřebných nástrojů najednou: -NPANEL VŠE Ukaž

Pokud má kolega počítač vybavený reproduktory, můžete jej překvapit pařbou spuštěnou automaticky z nějakého podcastu nebo hudebního videoklipu na Youtube. Libovolnou web stránku (či dokument) spustíte pomocí řádku, např.:
(command "_BROWSER" "http://www.youtube.com/watch?v=-tJYN-eG1zk")


Zajímavé je, že některé oblíbené aprílové žertíky s AutoCADem už Autodesk v novějších verzích hlídá - nejde tak například nastavit obrovský PICKBOX nebo barvu kurzoru na barvu pozadí (vizuálně velmi příjemná kombinace).

PS: dobrá rada - po nasazení takovýchto žertíků zůstaňte vždy po ruce; jednak aby si to kolegové s vámi mohli hned vyřídit a jednak abyste mohli vtípek zase odstranit - přeci jen asi váš zaměstnavatel více uvítá přínosnější typ práce...

Hezký první duben a ... nenechte se nachytat!