středa 28. března 2012

Aplikace Autodesk jsou nyní ve verzích 2013

Většina produktů Autodesk byla uvedena (nebo bude v nejbližších dnech) v nových verzích označených "2013". V těchto aplikacích jsou zdůrazněny prvky vzájemné komunikace a využití web cloud služeb, nyní označovaných jako "Autodesk 360".

Ač se pro řadu uživatelů CAD aplikací zdá využívání online prvků zatím jako něco co do světa CAD nepatří, současné trendy světa IT jasně směřují právě k web-cloud technologiím. Řada lidí si mnohdy ani neuvědomuje, kde všude už cloud technologie dnes běžně využívá. Výhodou cloudu je "nekonečný" (snadno škálovatelný) výpočetní výkon, snadné ovládání a využití funkcí i na méně výkonných zařízeních - typicky mobilních. V případě CAD tím nemyslím přímo "mobily" (telefony, i když i s nimi to jde), ale spíše tablety s přeci jen větší obrazovkou a rozlišením vhodnějším pro grafické využití. I odbornými médii je Autodesk vnímán jako leader tohoto trhu.

O úspěchu cloudových CAD technologií svědčí i rychle rostoucí počet uživatelů. Zatímco stávajících cca 12 mil. uživatelů klasických desktop aplikací "sbíral" Autodesk 20 let, za pouhý rok fungování nasbírala např. cloud aplikace AutoCAD WS už 7 mil. uživatelů. A podobné rychlý vzrůst zaznamenávají i další mobilní a cloud aplikace Autodesku - např. Sketchbook Mobile, Pixlr, cloud render, HomeStyler.


Služby "Autodesk 360" mají společné heslo "find, connect, crunch" - právě v těchto oblastech je cloud silný: ve vyhledávání informací, propojení dat a lidí, a ve zpracování velkých objemů informací. Dnes tyto web služby zahrnují ukládání a sdílení dokumentů, analýzy, simulace, optimalizace, rendering. Speciální případem pokročilé cloud aplikace je nový, na cloudu založený PLM systém "Autodesk PLM 360".


Některé cloud funkce Autodesk 360 jsou k dispozici zdarma pro kohokoliv, některé pokročilejší funkce jsou vázané na Subscription (bez dalších nákladů). Zatímco pro většinu uživatelů dnes Subscription představuje cestu k výhodnějšímu získávání nových verzí, do budoucna bude primární výhodou Subscription trvalý přístup ke cloud službám.

Důležitým rysem verzí 2013 je i důraz na sady Design Suites a integraci produktů. Složení Suites bylo ve verzi 2013 obohaceno o další nástroje a jsou tak pro uživatele ještě atraktivnější volbou. Zajímavý případ integrace a živého sdílení dat ve dvou samostatných aplikacích (Autodesk Maya + MotionBuilder, součástech Entertainment Creation Suite) ilustruje video:



Sice ne takto živý, ale přesto snadno použitelný způsob integrace existuje i mezi aplikacemi Revit a 3ds Max (render scény), AutoCAD a Inventor (generování pohledů), Showcase + Navisworks (vizualizace), Civil + Vault + Buzzsaw, atd.

Dalším společným rysem mnoha aplikací řady 2013 je "Exchange Apps" (online AppStore s nadstavbovými aplikacemi). Z AutoCADu, Inventoru, Revitu, 3ds Max a dalších aplikací si tak můžete velmi snadno ("za pochodu") doinstalovat doplňkové aplikace (freeware nebo shareware), předem otestované Autodeskem. Exchange Apps již obsahuje i řadu aplikací CAD Studia.

Další informace:
Nová produktová řada Autodesk 2013
Nové složení Autodesk Design Suite 2013
Termíny uvádění nových verzí 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat