neděle 28. října 2012

Giloše a parametrické matematické křivky v AutoCADu

Při páteční návštěvě lineckého Ars Electronica Center jsem viděl zajímavý, mechanicky jednoduchý stroj kreslící složité křivky, tzv. giloše:


Podobný stroj při práci:



Vzhledem k tomu, že jsme dostali mnoho reakcí na naši utilitu 3DPlot uvedenou v březnu 2012, rozhodli jsme se vytvořit na podobném principu "generátor gilošů" v AutoCADu. První pokus vedl přes vymodelování schematu skutečného stroje pomocí parametrických vazeb geometrických objektů AutoCADu, ale tato cesta se ukázala jako příliš složitá.

Spolehlivější cesta, použitá také v 3DPlot, je využití hypotrochoid, epitrochiod a dalších parametrických křivek. Výsledná aplikace 2DPlot pro AutoCAD vám pomůže kreslit parametrické křivky definované matematickým výrazem (rovnicí) typu XY=f(u). Příklady zahrnuté v této LISP rutině ukazují zajímavé a vizuálně příjemné "umělecké" křivky, které mohou být použity například pro dekoraci diplomů, tištěných akciových listů, pamětních listů, bankovek a dalších materiálů. Z AutoCADu je můžete vyexportovat v libovolném rozlišení do dalších programů, např. pro DTP.



Vyzkoušejte si sami bezplatné aplikace 2DPlot i 3DPlot a vytvořte si sami výkresy podobné tomuto:


Zákazníci CAD Studia si mohou stáhnout z Helpdesk serveru zdrojové verze (LSP) obou těchto aplikací.

Žádné komentáře:

Okomentovat