čtvrtek 29. března 2012

SKP import a další skryté perly v AppStore AutoCADu 2013

Jednou z nových funkcí produktové rodiny Autodesk 2013 je rozšířený "Autodesk Exchange Apps" - aplikační store. Tento online "AppStore" je integrován do aplikací AutoCAD 2013 (a většiny oborových verzí AutoCADu), Inventor 2013, Alias 2013, Inventor Publisher 2013, Revit 2013, Simulation 2013, Vault 2013 a Autodesk PLM 360.

Exchange Apps obsahuje stovky bezplatných a sharewarových nadstavbových aplikací, výukových materiálů a knihoven bloků od nezávislých vývojářů (vývojářské komunity Autodesku), ale také přímo od Autodesku. Všechny aplikace byly otestovány Autodeskem a lze je velmi jednoduše instalovat - postup je stejně jednoduchý jako v případě Apple AppStore nebo Google Market (Play).

Jedním ze zajímavých AutoCAD plug-in modulů dostupných v Exchange Apps je "SketchUp Import" (vyvinutý Autodeskem). Tato jednoduše použitelná aplikace konvertuje SKP soubory z Google SketchUp na 3D modely v AutoCADu. Geometrie modelu je složena z bloků obsahujících 3D sítě. Příklad převedeného 3D modelu (baterie):


Exchange Apps pro AutoCAD, Inventor a Revit obsahuje i několik aplikací firmy CAD Studio.

Plugin moduly vyvinuté přímo Autodeskem vnáší nový aspekt do struktury složení daného CAD produktu. Například AutoCAD nyní obsahuje 3 úrovně funkcí a modulů. Tyto 3 úrovně se liší z pohledu licence, testování kvality, úrovně podpory a celkové zodpovědnosti autora: vnitřní funkce (s plnou podporou a spolehlivostí), Express Tools (nepodporované starší doplňkové nástroje) a nyní aplikace Autodesku v AppStore. Autodesk zde figuruje spíše jako nezávislý autor, přestože přidává funkce do vlastního softwarového produktu.

Ať tak či onak - vyzkoušejte si Exchange Apps sami a odhalte zajímavé doplňkové nástroje a funkce - od her, přes nástroje produktivity, až po plnohodnotné profesionální nadstavbové aplikace.

středa 28. března 2012

Aplikace Autodesk jsou nyní ve verzích 2013

Většina produktů Autodesk byla uvedena (nebo bude v nejbližších dnech) v nových verzích označených "2013". V těchto aplikacích jsou zdůrazněny prvky vzájemné komunikace a využití web cloud služeb, nyní označovaných jako "Autodesk 360".

Ač se pro řadu uživatelů CAD aplikací zdá využívání online prvků zatím jako něco co do světa CAD nepatří, současné trendy světa IT jasně směřují právě k web-cloud technologiím. Řada lidí si mnohdy ani neuvědomuje, kde všude už cloud technologie dnes běžně využívá. Výhodou cloudu je "nekonečný" (snadno škálovatelný) výpočetní výkon, snadné ovládání a využití funkcí i na méně výkonných zařízeních - typicky mobilních. V případě CAD tím nemyslím přímo "mobily" (telefony, i když i s nimi to jde), ale spíše tablety s přeci jen větší obrazovkou a rozlišením vhodnějším pro grafické využití. I odbornými médii je Autodesk vnímán jako leader tohoto trhu.

O úspěchu cloudových CAD technologií svědčí i rychle rostoucí počet uživatelů. Zatímco stávajících cca 12 mil. uživatelů klasických desktop aplikací "sbíral" Autodesk 20 let, za pouhý rok fungování nasbírala např. cloud aplikace AutoCAD WS už 7 mil. uživatelů. A podobné rychlý vzrůst zaznamenávají i další mobilní a cloud aplikace Autodesku - např. Sketchbook Mobile, Pixlr, cloud render, HomeStyler.


Služby "Autodesk 360" mají společné heslo "find, connect, crunch" - právě v těchto oblastech je cloud silný: ve vyhledávání informací, propojení dat a lidí, a ve zpracování velkých objemů informací. Dnes tyto web služby zahrnují ukládání a sdílení dokumentů, analýzy, simulace, optimalizace, rendering. Speciální případem pokročilé cloud aplikace je nový, na cloudu založený PLM systém "Autodesk PLM 360".


Některé cloud funkce Autodesk 360 jsou k dispozici zdarma pro kohokoliv, některé pokročilejší funkce jsou vázané na Subscription (bez dalších nákladů). Zatímco pro většinu uživatelů dnes Subscription představuje cestu k výhodnějšímu získávání nových verzí, do budoucna bude primární výhodou Subscription trvalý přístup ke cloud službám.

Důležitým rysem verzí 2013 je i důraz na sady Design Suites a integraci produktů. Složení Suites bylo ve verzi 2013 obohaceno o další nástroje a jsou tak pro uživatele ještě atraktivnější volbou. Zajímavý případ integrace a živého sdílení dat ve dvou samostatných aplikacích (Autodesk Maya + MotionBuilder, součástech Entertainment Creation Suite) ilustruje video:



Sice ne takto živý, ale přesto snadno použitelný způsob integrace existuje i mezi aplikacemi Revit a 3ds Max (render scény), AutoCAD a Inventor (generování pohledů), Showcase + Navisworks (vizualizace), Civil + Vault + Buzzsaw, atd.

Dalším společným rysem mnoha aplikací řady 2013 je "Exchange Apps" (online AppStore s nadstavbovými aplikacemi). Z AutoCADu, Inventoru, Revitu, 3ds Max a dalších aplikací si tak můžete velmi snadno ("za pochodu") doinstalovat doplňkové aplikace (freeware nebo shareware), předem otestované Autodeskem. Exchange Apps již obsahuje i řadu aplikací CAD Studia.

Další informace:
Nová produktová řada Autodesk 2013
Nové složení Autodesk Design Suite 2013
Termíny uvádění nových verzí 2013

středa 21. března 2012

Aktualizovaná web verze AutoCAD WS

Uživatelé bezplatné webové verze AutoCADu - AutoCAD WS (nyní "AutoCAD 360") - mohou ode dneška využívat několik nových funkcí. Je zajímavé, že funkční novinky webové verze se vydávají trochu jiným směrem než funkce dostupné v mobilní verzi AutoCADu WS. Ve web verzi tak nenajdeme například podporu 3D ani GPS.

Co je v AutoCADu WS pro web nového?

  • Přepínání příkazového řádku - nová ikona pro zapnutí a vypnutí okna příkazového řádku
  • Příkaz ID - zadáním příkazu ID vypíšete souřadnice X,Y,Z ukázaného bodu
  • Funkce Align - nové tlačítko v ribbonu pro funci vyrovnání objektů s jinými objekty ve výkresu
  • Kótování oblouků - nové funkce pro kótování poloměru a průměru oblouků a kružnic
AutoCAD WS

sobota 17. března 2012

Systémové požadavky pro AutoCAD 2013

Nadcházející nová verze AutoCADu - AutoCAD 2013 - nebude příliš zvyšovat laťku hardwarových požadavků. Přesto si však porovnejte parametry vaší CAD stanice, zvláště pokud budete upgradovat z některé ze starších verzí AutoCADu. Připomínáme také že verze 2013 již nepodporují operační systém Windows Vista.

AutoCAD 2013 32-bit
OS
  • Windows 7 Enterprise, Ultimate, Professional nebo Home Premium, SP1 nebo novější
  • Windows XP Professional nebo Home, SP3 nebo novější

    Browser
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 nebo novější

    CPU
  • Windows 7: procesor se SSE2 - Intel Pentium 4 nebo AMD Athlon 3.0 GHz dual core
  • Windows XP: procesor se SSE2 - Intel Pentium 4 nebo AMD Athlon 1.6 GHz dual core

    Paměť
  • 2 GB (doporučeny 4GB; pro 3D: 4GB a více)

    Displej
  • grafika min. 1024 x 768 True Color; pro 3D: certifikovaná grafická karta 1280x1024 128MB, Direct3D, Pixel Shader 3.0 nebo vyšší (doporučena 1600 x 1050 nebo vyšší)

    Diskový prostor
  • 6.0 GB během instalace

    Periferie
  • Microsoft Mouse nebo kompatibilní ukazovací zařízení

    Instalační média
  • DVD nebo download

    .NET Framework
  • .NET Framework Version 4.0 Update 1

  • AutoCAD 2013 64-bit
    OS
  • Windows 7 Enterprise, Ultimate, Professional nebo Home Premium 64-bit, SP1 nebo novější
  • Windows XP Professional x64 SP2

    Browser
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 nebo novější

    CPU
  • Intel Xeon nebo Pentium 4 EM64T, AMD Athlon 64, Opteron, podpora SSE2

    Paměť
  • 2 GB (doporučeny 4GB; pro 3D: 4GB a více)

    Displej
  • grafika min. 1024 x 768 True Color; pro 3D: certifikovaná grafická karta 1280x1024 128MB, Direct3D, Pixel Shader 3.0 nebo vyšší (doporučena 1600 x 1050 nebo vyšší)

    Diskový prostor
  • 6.0 GB během instalace

    Periferie
  • Microsoft Mouse nebo kompatibilní ukazovací zařízení

    Instalační média
  • DVD nebo download

    .NET Framework
  • .NET Framework Version 4.0 Update 1

  • Pro doporučení konkrétní konfigurace CAD stanice pro požadovaný způsob využití AutoCADu kontaktujte CAD Studio.

    úterý 6. března 2012

    Letecký simulátor Microsoft Flight vytvořen pomocí 3ds Max

    Nedávno uvedená hra Microsoft Flight (volně ke stažení na www.microsoftflight.com) oživuje tradici leteckých simulátorů firmy Microsoft. Oproti původnímu Flight Simulatoru jde o podstatně více "herně" pojatý titul, ale i o titul s podstatně propracovanějšími a realističtějšími modely terénu i modely letadel.

    A právě 3D modely pro tuto aplikaci byly v Microsoftu vytvářeny pomocí populárního programu Autodesk 3ds Max. Ten je používán pro modelování, texturování, stínování i animaci řadou předních světových vývojářů počítačových her a multimediálních titulů.

    Podívejte se, jak vznikaly modely letadel pro hru Microsoft Flight:



    A co nás např. čeká v nové verzi Autodesk 3ds Max 2013, která bude uvedena v nejbližších dnech:

    neděle 4. března 2012

    AutoCAD 2013 - co je nového?

    Letos se - vinou předčasně zveřejněných informací na japonských stránkách Autodesku - šířily zprávy o nové verzi AutoCADu poněkud dříve než v jiných letech, tedy v obvyklé druhé polovině března. Takže co můžeme očekávat v nové verzi AutoCAD 2013?

    Zde je několik nových funkcí, další novinky a plný přehled inovací bude zveřejněn až s uvedením verze AutoCAD 2013:


    • Nový výkresový formát DWG2013 (AC1027) s podrobnějšími náhledy a rychlejším 3D obsahem
    • Interaktivní příkazový řádek (průhledný, ovladatelný myší)
    • Extrakce izočar z 3D povrchových ploch
    • Rozšířená pole, ekvidistanty a editace šraf
    • Živý náhled při editaci vlastností
    • Podstatně rozšířená funkce mračna bodů (point cloud)
    • Přeškrtnutý text
    • Import IPT souborů Inventoru (a dalších CAD aplikací)
    • Rozšířený Autodesk Exchange Apps - tržiště aplikací
    • Synchronizace výkresů s Autodesk Cloud (mobilní CAD)
    • Synchronizace uživatelslých nastavení AutoCADu přes Cloud
    • Výrazně rozšířená funkce dokumentace 3D modelů - detaily, řezy, asociativní kóty...
    Další informace o nové verzi 2013 a historii verzí AutoCADu najdete na stránce AutoCAD.

    sobota 3. března 2012

    GDC 2012 - Autodesk 2012 Games Show Reel

    Pro letošní ročník Game Developers Conference 2012 konaný v San Franciscu Autodesk připravil ukázkové pásmo "Games Show Reel 2012". Představuje nejlepší nové tituly počítačových her vytvořené pomocí multimedia produktů Autodesku.



    Viz též Autodesk multimedia