čtvrtek 26. dubna 2012

Google se zbavuje CAD aplikace SketchUp

Dobře si vzpomínám, jak v roce 2006, když Google kupoval aplikaci SketchUp od malé firmy @Last Software, novináři dotírali na Autodesk s dotazy na možné ohrožení jeho pozice v oboru CAD rychle rostoucím Googlem. K žádnému takovému ohrožení nakonec nedošlo a nyní se historie SketchUpu pod křídly Google uzavírá. Tuto aplikaci přebírá společnost Trimble, známá spíše svými geolokačními, geodetickými a GPS nástroji.

Způsob využití SketchUpu pod hlavičkou Trimble je zatím nejasný, ale pravděpodobně půjde o podobné nasazení, pro které jej původně kupoval Google - tedy pro snadnou tvorbu nenáročných 3D modelů, především modelů staveb a exteriérových stafážních objektů (tehdy zejména pro nový Google Earth).

Bohatá knihovna 3D objektů ze SketchUpu - "3D Warehouse" - bude nadále hostována na webech Google. Zajímavostí pro CAD uživatele produktů Autodesk je možnost načítat SKP modely z této knihovny do Revitu a nově i AutoCADu.

středa 25. dubna 2012

Nový Google Drive rozumí DWG výkresům


Google včera představil svůj dlouho očekávaný cloudový disk - službu "Google Drive" (česky Disk Google). V souvislosti s tímto uvedením ještě rychle harašili zbraněmi i další provozovatelé konkurenčních cloud služeb, takže například existující uživatelé "Microsoft SkyDrive" si teď mohou nechat navýšit kapacitu úložiště na 25 GB.

Kromě kapacity úložiště pro vaše dokumenty (standardně 5 GB) nabízí Google Drive řadu aplikačních služeb - prohlížeče pro cca 30 typů souborů (kancelářské formáty, obrázky), OCR funkce, vyhledávání, sdílení, verzování, plus samozřejmě synchronizační aplikaci na váš lokální počítač (Windows, Android).

Pro CAD uživatele je zajímavá podpora DWG a DXF souborů oznámená hned při uvedení Google Drive. Ta je postavena na spolupráci firem Google a Autodesk - propojuje cloud aplikaci AutoCAD WS se souborovým úložištěm Google Drive. Prostou instalací aplikačního rozšíření "AutoCAD WS" do Google Chrome (Google Drive > Nastavení > Spravovat aplikace) naučíte obě cloud aplikace spolupracovat. Jakýkoliv DWG výkres umístěný do Google Drive tak můžete kliknutím přímo otvírat, editovat či tisknout v AutoCADu WS. Podobně můžete propojit i další web službu Autodesku - editor obrázků Pixlr.

Připomínáme, že vlastní cloud úložiště Autodesku - Autodesk 360 - nabízí kapacitu 25 GB na každou licenci Autodesk produktu pod Subscription.

O úspěšnosti jednotlivých cloud úložišť bude rozhodovat kromě poskytované kapacity zejména spolehlivost a poskytované aplikační funkce, plus samozřejmě nabídka synchronizačních funkcí na lokálním počítači (alespoň do té doby, dokud budou lidé nějaké lokální počítače používat).

Disk Google si můžete spustit z adresy drive.google.com.

čtvrtek 19. dubna 2012

Vypusťte Krakena!

Pod původním kódovým názvem "Kraken" se skrývala zajímavá 3D simulační aplikace Autodesku, nyní uvedená ve formě bezplatného technology preview na Autodesk Labs pod názvem "Project Simulus".

Project Simulus nabízí integrované editační funkce díky vestavěnému jádru Inventor Fusion, i velmi intuitivní nástroje pro zjednodušování 3D modelů do nejrůznějších simulačních studií. Díky využití výpočetních cloud technologií můžete vaše simulační scénáře generovat velmi pohodlně a rychle. Aplikace obsahuje i nástroje pro prezentace výsledků a jejich porovnávání.

První verze Simulus se zaměřuje na tyto simulace modelů z Inventoru nebo ze souborů SAT či STEP:

  • Lineární statické zatížení s různými typy kontaktů a namáhání
  • Modální frekvence
  • Ustálené tepelné analýzy, konvekci a vyzařování tepla
  • Tepelné zatížení

Project Simulus si můžete stáhnout z Autodesk Labs.

úterý 17. dubna 2012

Autodesk Inventor ve verzi pro Mac OS

... tedy, ne úplně Inventor, nýbrž Inventor Fusion - tedy verze založená na přímém modelování, interaktivní editaci a rozpoznávání geometrických 3D prvků, bez historie.


Aplikace Inventor Fusion Technology Preview je nyní kromě Windows dostupná i pro operační systém Mac Apple OS X. Toto technologické preview je plně funkční do 1.1.2013 a můžete si jej na váš Mac stáhnout z Autodesk Labs (779MB).

Systémové požadavky této 3D aplikace:
  • Apple Mac OS X v10.6.8, OS X v10.7.2 nebo vyšší s 64bitovým procesorem Intel
  • Apple Mac Pro 4.1 nebo vyšší,
    MacBook Pro 5.1 nebo vyšší (doporučen MacBook Pro 6.1 nebo vyšší),
    iMac 8.1 nebo vyšší (doporučen iMac 11.1 nebo vyšší)
  • 3 GB RAM (doporučeny 4 GB)
  • 2.5 GB místa na disku
  • Autodesk Inventor Fusion for Mac podporuje počitač iMac, Mac Pro a MacBook Pro s těmito grafickými kartami:
    AMD(ATI)NVIDIAIntel
    AMD Radeon HD 6970M 1024 MB NVIDIA GeForce 8800 GT Intel HD Graphics 3000 512 MB
    AMD Radeon HD 6750M 512 MB NVIDIA GeForce 9500 GT  
    AMD Radeon HD 6770M 512 MB NVIDIA GeForce 9400/9600M  
    AMD Radeon HD 6770M 1024 MB NVIDIA GeForce GT 120 512 MB  
    AMD Radeon HD 6490M NVIDIA GeForce GT 330M  
    ATI Radeon HD 5770 1024 MB NVIDIA GeForce 320 M 256MB  
    ATI Radeon HD 5670 512MB    
    Podpora dalších typů karet je připravována
  • Monitor 1280 x 800 s true color (doporučen 1600 x 1200)
  • Libovolná jazyková verze Mac OS X
  • Apple Mouse, Apple Magic Mouse, Magic Trackpad, MacBook Pro Trackpad, nebo Microsoft-kompatibilní myš

pondělí 16. dubna 2012

České verze aplikací v sadách Autodesk Design Suite 2013

Překážkou bránící většímu rozšíření sad Autodesk Design Suite mezi českými a slovenskými uživateli dosud byla chybějící lokalizace jednotlivých produktů tvořících tyto sady. Do češtiny byly ve verzi 2013 a 2013 lokalizovány pouze strojařské verze Product Design Suite a Factory Design Suite. Přitom ve světě jsou tyto sady velmi populární i ve svých ostatních, obecných a stavařských verzích - poskytují ucelený, cenově zvýhodněný sortiment nástrojů potřebných pro běžné pracovní postupy projektanta nebo konstruktéra.

Tato překážka nyní mizí díky jedné z nových funkcí produktové řady 2013, totiž možnosti lokalizace formou doplňkových jazykových balíčků "Language Pack". Instalací dodatečného, volně dostupného Language Packu můžete do vaší aplikace (včetně verze ze sady Design Suite) doplnit libovolný dostupný jazyk, do kterého byla daná aplikace lokalizována. Můžete si doinstalovat i několik jazyků najednou a poté mezi nimi přepínat. Language Packem neinstalujete celý nový produkt, ale jen relativně málo objemný doplněk obsahující lokalizované uživatelské prostředí, šablony, popř. nápovědu. Výsledkem je plnohodnotně lokalizovaná aplikace, stejná jakou byste zakoupili samostatně. Tímto způsobem lokalizace můžete také získat rychleji českou verzi aplikace ještě před jejím uvedením v samostatné verzi, nebo vyřešit krátkodobou potřebu alternativní jazykové verze vašeho produktu (např. stáže).

Například pro AutoCAD 2013 jsou nyní ke stažení language packy pro tyto jazyky: angličtina (vhodné pro zakoupené lokalizované verze), čeština, němčina, francouzština, italština, španělština, brazilská portugalština, polština, maďarština, ruština, korejština, zjednodušená čínština, tradiční čínština. Samostatné language packy jsou k dispozici i pro AutoCAD Mechanical, Architecture, Inventor a další produkty Autodesku.

Lokalizace pokrývá i rozšířené funkce, kterými se daná aplikace z verze Design Suite liší od své obyčejné, samostatné verze. Takto například vypadají funkce pracovních postupů v AutoCADu 2013 ze sady AutoCAD Design Suite Premium 2013 EN, počeštěném pomocí Language Packu.



Viz též tipy:

Bezplatná sdílená licence AutoCADu 2013 pro Mac

Jednou z "netechnických" novinek AutoCADu a AutoCADu LT ve verzi 2013 je křížové licencování umožňující sdílet licenci na platformách Windows a MacOS. Pokud jste si zakoupili licenci aplikace AutoCAD 2013, AutoCAD LT 2013, AutoCAD 2013 for Mac nebo AutoCAD LT 2013 for Mac, můžete vaši licenci AutoCADu jedenkrát aktivovat i na "opačné" platformě - tedy v případě standardního Windows produktu i na platformě Apple Mac OS X.

Obě přípustné aktivace licence tak můžete spustit na Windows, nebo obě na Mac OS, nebo jednu ve Windows a jednu v Mac OS. V případě plného AutoCADu 2013 pak můžete využít i jednotné síťové licencování a z vašeho síťového licenčního serveru Autodesku čerpat stejným způsobem licenci AutoCADu pro Windows nebo pro Mac OS. Licence je stejná.

Tímto novým smíšeným licencováním se usnadňuje a zlevňuje správa licencí v hybridních prostředích využívajících počítače PC i Apple.

pátek 13. dubna 2012

Simulace kinematických mechanismů na iPadu

ForceEffect Motion
Zajímavým doplněním funkcí nedávno uvedené mobilní aplikace Autodesk ForceEffect je její nová varianta Autodesk ForceEffect Motion.

Na rozdíl od původních funkcí pro analýzu a simulaci rozložení sil ve statických mechanismech nabízí ForceEffect Motion simulace kinematických mechanismů a konstrukcí. Na obrazovce iPadu tak můžete zkoumat různé koncepce navrhovaných strojů a mechanismů.



ForceEffect Motion si můžete stáhnout zdarma z Apple iTunes. Viz mobilní aplikace Autodesk a stránka Download.

čtvrtek 12. dubna 2012

Neutečte příliš dopředu

Opatrně s nasazováním "preview" technologií v provozních systémech. I na našem technickém supportu řešíme dotazy k problémům při pokusech o spouštění AutoCADu nebo Inventoru na nových Microsoft Windows 8 nebo nefunkčnost Autodesk Vaultu na novém Microsoft SQL Serveru 2012.

Při úzce propojených technologiích - CAD aplikace a operačního systému nebo databázové aplikace a databázového serveru - nelze spoléhat na automatickou kompatibilitu vyšší verze. Ani Windows 8, ani SQL Server 2012 nebyly v době uvádění aktuálních produktů Autodesku k dispozici ve finální verzi. Nebylo proto možné CAD aplikace upravit na tyto nové systémy ani je v těcho systémech otestovat.

Aplikace Autodesku (ani řada 2013) proto prozatím nejsou kompatibilní s Windows 8 (consumer preview), nejsou ve Windows 8 podporovány a podle zkušeností experimentátorů dochází k různým typům problémů instalace i spuštění. Podobně PDM systém správy dokumentů Autodesk Vault (ani řada 2013) není kompatibilní s MS SQL Server 2012. Neaktualizujte proto prozatím vaše firemní databázové servery využívané pro Vault na verzi SQL 2012.

úterý 10. dubna 2012

Jak bezpečný je cloud Autodesk 360?


Mnoho firemních uživatelů už dnes denně využívá web cloud služby aniž by si to uvědomovali. Veškeré služby Google fungují "v cloudu", podobně je na tom také Apple cloud, Microsoft Office 365 nebo firemní CRM agendy Saleforce.com. Do prostředí cloudu se postupně stěhují také další firemní agendy. A obor CAD se službou Autodesk 360 není vyjímkou. Umožňuje zbavit se obvyklých starostí se správou lokálních IT nástrojů - správou a údržbou hardware, systémového a aplikačního software, řešení bezpečnosti a zálohování dat, přeposílání objemných dat e-mailem, zálohování dat, atd.

Bezpečnost a přístupnost dat je asi nejčastější výhradou k použití sdílených web-cloudů. Tato výhrada ale často vychází z iluze "bezpečných" dat na lokální síti. Blízkost není bezpečnost. Lokální počítače bývají nejčastějším cílem útoků na firemní data a často nejsou dostatečně chráněny proti útokům nebo provozním závadám. Ani data přenášená nezabezpečeným způsobem po firemní síti nejsou odolná proti zneužití.

Web-cloud "Autodesk 360" je postaven na bezpečných, spolehlivých, redundandních a škálovatelných technologiích datových center. Data jsou nejmodernějšími nástroji vysoce zabezpečena proti průniku a jsou šifrována během přenosů. Provoz datového centra je zajištěn a monitorován 24 hodin denně. K vašim CAD datům můžete přistupovat a sdílet je odkudkoliv a kdykoliv, z vašeho notebooku nebo i mobilního telefonu.

Důvěra v cloud služby je výsledkem postupného procesu - vyzkoušejte proto web aplikace a úložiště dostupné v rámci "Autodesk 360" na vlastní kůži. 3GB cloud prostoru i řada cloud služeb jsou dostupné pro kohokoliv.

Podrobnější informace o bezpečnosti Autodesk cloudu najdete v PDF dokumentu "Autodesk 360 - Security Overview" (281kB, anglicky).

úterý 3. dubna 2012

20leté výročí aplikace Autodesk Flame

Autodesk Flame je populární aplikace ze světa filmových efektů a tvorby reklamních videí. Jde o výkonný HD systém pro vytváření a skladbu vizuálních efektů v reálném čase. Podporuje kreativní komponování a pokročilé vizuální efekty v široké škále výstupních formátů - od videa a HDTV až po 4K digitální filmy.

Tato aplikace ze sady multimediálních nástrojů Autodesku je na trhu již 20 let. Za tu dobu byl Flame použit na stovky celovečerních filmů, videoklipů a reklam. Od Star Wars a Červeného trpaslíka, přes první český hraný 3D filmu "V peřině", až po veleúspěšnou reklamní sérii "Old Spice Guy".

Prohlédněte si videoukázku ("2011 Showreel") na stránce:
area.autodesk.com/flame20