středa 30. května 2012

Artoo vám vyčistí GIS data

Artoo (zřejmě z R2-D2) je užitečný pomocník pro všechny, kteří pracují s externími GIS daty připojenými (nebo importovanými) v AutoCADu Map 3D. Project Artoo je nadstavba Mapu 2013 dostupná jako "technology preview" z webu Autodesk Labs.

Pro data připojená pomocí FDO nabízí stejné začišťovací funkce jako poskytuje Map pro GIS data ve formátu DWG. Začištění podkladů je důležitým krokem před aplikováním topologických funkcí nad datovmi zdroji. Lze tedy například přerušit křížící se objekty, vymazat duplicity, začisti přetažené a nedotažené linie, stáhnout shluky uzlů, vymazat objekty s nulovou nebo velmi malou velikostí, rozpustit pseudo-uzly, zjednodušit objekty, začistit polyline, odstranit plátkovité polygony, či opravit duplicitní body.

To vše lze provádět s libovolnými datovými zdroji připojenými přes FDO, tedy např. SDF, SQLite, ESRI SHP, geodatabase, nebo geoprostorovými databázemi Microsoft SQL Server a Oracle Spatial.

Project Artoo si můžete stáhnout z Autodesk Labs a preview expiruje 12.března 2013. Ti zkušenější si už odvodí, co to znamená pro funkce AutoCADu Map 3D 2014...

pátek 25. května 2012

Oč přicházíte bez Vaultu Professional?

Řada firemních uživatelů CAD produktů Autodesku, zejména v oblasti strojírenské konstrukce, využívá bezplatnou verzi systému pro síťovou správu dokumentů a jejich revizí - Autodesk Vault. Základní verze Autodesk Vault, nyní nazývaná "Vault Basic" obsahuje funkce pro řízení přístupových práv, verzování dokumentů, jejich vzájemné vazby, náhledy, atributy, včetně integrace do CAD aplikací rodiny AutoCAD, Inventor a dalších produktů Autodesku. Vault Basic je součástí většiny konstrukčních produktů Autodesku.

Přehled možností PDM systému Autodesk Vault vysvětluje například video "Zbořte bariéry mezi odděleními vaší firmy" z listopadu 2011:



V novém pokračování tohoto "komiksového" videa poznáte rozdíly vyšší verze Vaultu - Vault Professional. Pokud jste uživateli Vaultu, seznamte se i s jeho verzí Professional:



Další informace o Vaultu - viz Autodesk Vault

čtvrtek 24. května 2012

Mobilní přístup k 3D modelům CADENAS PARTcommunity


Portál CADENAS PARTcommunity je populárním zdrojem přesných, konfigurovatelných 3D CAD modelů konkrétních výrobků předních světových výrobců. Nakupované díly tak lze snadno vkládat do sestav a staveb konstruovaných v CAD aplikacích jako je Inventor, AutoCAD, Revit nebo další konstrukční a projekční nástroje. Uživatelé v Česku a na Slovensku již dnes využívají bezplatného přístupu k těmto CAD modelům ze stránek cadforum.partcommunity.com, odkud je možné je přímo vkládat do otevřené CAD aplikace.

Nyní lze k těmto modelům přistupovat i z mobilních zařízení, telefonů a tabletů s operačními systémy Android a iOS. Modely výrobků lze na obrazovce tabletu vyhledávat, interaktivně prohlížet ve 3D a "objednávat" je (zdarma) pro zaslání e-mailem přímo ve zvoleném 3D CAD formátu (např. IPT, DWG, STEP).

Bezplatnou mobilní aplikaci "CADENAS 3D CAD Models App" si můžete stáhnout a nainstalovat přímo z odpovídajícího aplikačního store:

  • Google Play - 3D CAD Models App for Android
  • Apple AppStore - 3D CAD Models App for iOS

čtvrtek 17. května 2012

Přehled aplikací CAD Studia na Autodesk Exchange Apps

Firma CAD Studio vyvinula jako člen Autodesk Developer Network (ADN) již stovky aplikací a plug-in modulů pro AutoCAD, Inventor, Revit, Civil 3D, Vault a další produkty Autodesku. Některé z těchto aplikací jsou nyní dostupné také přímo na "appstore" Autodesku - Autodesk Exchange Apps.

Vzhledem k tomu, že velká část našich aplikací je bezplatná, můžete si jejich funkce snadno vyzkoušet nainstalováníním z Exchange Apps. Instalace plug-in modulu z Exchange Apps je velmi jednoduchá. Spustíte Exchange Apps - buď přímo z vašeho CADu nebo ve vašem web prohlížeči - vyhledáte požadovaný nástroj a kliknete na tlačítko Free nebo Trial (podle licence aplikace). Veškerá instalace a integrace do ribbonu vašeho CAD produktu proběhne automaticky. Exchange Apps je zaintegrován do programů AutoCAD 2013, Inventor 2013, Revit 2013, Vault a dalších.


Naše add-on aplikace můžete najít na následujících adresách stránek Exchange Apps:

Najdete zde například JobTime pro sledování času stráveného na zakázce v AutoCADu či Revitu, Anaglyph pro vytváření stereografických 3D obrázků (pro červeno-azurové brýle) z vašich modelů v AutoCADu, Inventoru nebo Revitu, DWGsync pro synchronní zoom/pan dvou výkresů, GeoRefImg pro automatické umisťování obrázků. Další aplikace pak najdete na www.cadstudio.cz/download.

středa 9. května 2012

Z fotografií na 3D modely nyní i mobilně

Aplikace Autodesk 123D Catch (dříve "Photofly") využívající web-cloud technologie pro převod série fotografií na přesvědčivý 3D model nyní funguje i na tabletech Apple iPad nebo ve web prohlížeči Google Chrome.

Na mobilním zařízení tak můžete řešit celý proces převodu - od nasnímání fotografií, přes samotný převod výsledného mračna bodů na 3D model a jeho otexturování (123 Catch) až po interaktivní prohlížení 3D modelu a jeho sdílení.

Nová aplikace 123D Catch pro iOS je stejně jako ostatní aplikace rodiny Autodesk 123D k dispozici zdarma a můžete si ji stáhnout na váš iPad z Apple iTunes. Verzi pro webový prohlížeč spustíte z adresy apps.123dapp.com/catch/.


Ve webovém prohlížeči máte nově k dispozici i cloud úložiště "My Corner", ve kterém můžete ukládat vaše 3D modely a další data z aplikací 123D.

Další informace: