neděle 28. října 2012

Giloše a parametrické matematické křivky v AutoCADu

Při páteční návštěvě lineckého Ars Electronica Center jsem viděl zajímavý, mechanicky jednoduchý stroj kreslící složité křivky, tzv. giloše:


Podobný stroj při práci:



Vzhledem k tomu, že jsme dostali mnoho reakcí na naši utilitu 3DPlot uvedenou v březnu 2012, rozhodli jsme se vytvořit na podobném principu "generátor gilošů" v AutoCADu. První pokus vedl přes vymodelování schematu skutečného stroje pomocí parametrických vazeb geometrických objektů AutoCADu, ale tato cesta se ukázala jako příliš složitá.

Spolehlivější cesta, použitá také v 3DPlot, je využití hypotrochoid, epitrochiod a dalších parametrických křivek. Výsledná aplikace 2DPlot pro AutoCAD vám pomůže kreslit parametrické křivky definované matematickým výrazem (rovnicí) typu XY=f(u). Příklady zahrnuté v této LISP rutině ukazují zajímavé a vizuálně příjemné "umělecké" křivky, které mohou být použity například pro dekoraci diplomů, tištěných akciových listů, pamětních listů, bankovek a dalších materiálů. Z AutoCADu je můžete vyexportovat v libovolném rozlišení do dalších programů, např. pro DTP.



Vyzkoušejte si sami bezplatné aplikace 2DPlot i 3DPlot a vytvořte si sami výkresy podobné tomuto:


Zákazníci CAD Studia si mohou stáhnout z Helpdesk serveru zdrojové verze (LSP) obou těchto aplikací.

úterý 9. října 2012

Interaktivní tabule SMART pro komunikaci CAD návrhů

Zaslouženou pozornost přilákaly na nedávné konferenci CADfórum 2012 technologie interaktivní komunikace - elektronická tabule SMART Board od společnosti AV Media. Na interaktivní tabuli můžete připomínkovat a poznámkovat prezentovaná data - PowerPoint, 2D výkres, 3D CAD model - a doplněné poznámky ukládat a zprostředkovávat vzdáleným účastníkům - např. kolegům na pobočkách, či zákazníkovi v jeho kanceláři nebo na jeho mobilním zařízení.


Použití ale není omezeno jen na oblast CAD. Interaktivní práce s prezentací rozhodně připoutá pozornost posluchačů a zapojí je do diskuze nad prezentovanou myšlenkou. SMART Board umožňuje využívat rozsáhlé galerie obrázků a jednoduše převádět psané písmo na text. Obrázky, grafy a symboly si lze individuálně předem připravit a naživo pak z nich skládat vizuální sdělení podle principu "Komunikace obrazem nebo myšlenkových map". Jednotlivé informace a závěry lze elektronicky ukládat a distribuovat. Interaktivní tabule SMART Board je připojena do Microsoft Exchange, takže lze všechny účastníky snadno pozvat na poradu a následně těmto účastníkům jednoduše odeslat e-mailem konečný zápis z porady.

Ukázka integrace s Autodesk Navisworks:



3 způsoby práce SMART Boardu:



Další praktické příklady použití:

čtvrtek 4. října 2012

Rozumíte anglickým pojmům z oboru CAD? EN-CZ slovník.

Víte, co u licence znamená "grace period", nebo jak je v českých verzích Autodesk produktů překládána zkratka "HUD"? Pod jakým pojmem hledat v anglických diskusích k Revitu výraz "pant dveří", nebo kde se v AutoCADu vyskytuje "pokos"? Má "child assembly" v Inventoru něco společného s dětmi? Jaký je originální výraz překládaný jako "směrová nabídka"?

Pro snazší orientaci uživatelů v českých a anglických verzích Autodesk produktů, v odborných publikacích nebo na internetových zdrojích, jsme na stránkách portálu CADforum.cz spustili interaktivní aplikaci "Anglicko-Český slovník CAD pojmů".

V tomto slovníku lze vyhledávat podle podřetězce nebo typu CAD produktu. Můžete ale také sami přidávat další pojmy nebo opravovat překlady zavedené ostatními uživateli.


středa 3. října 2012

Nejde-li to zkonstruovat, alespoň to namaluj

Oblíbený citát bývalé ředitelky Autodesku, Carol Bartz, ilustrující šíři návrhových produktů a jejich dopad na svět kolem nás, byl: "Pokud něco nestvořil Bůh, vytvořil to jeden z našich zákazníků".

Přiznejme si ale, že ne vše kolem nás je zkonstruovatelné v CADu. Pro umělecký přístup ke ztvárnění reálného nebo vymyšleného světa má ale Autodesk také digitální nástroj - tím je aplikace Autodesk SketchBook, resp. SketchBook Pro. Ta funguje na nejrůznějších platformách - od Windows, přes MacOS X, až po mobilní zařízení (tablety a telefony) s iOS nebo Androidem.

Ukázku použití nejnovější verze malovací aplikace Autodesk SketchBook Pro V6 na MacOS X si můžete prohlédnout na videu:


viz video