úterý 19. března 2013

Polygonová mapová data zemí a kontinentů


Humanitární odbor Ministerstva zahraničních věcí Spojených států (U.S. Department of State) vydává průběžně aktualizovaná a zpřesňovaná vektorová data mezinárodních hranic, linií pobřeží a ostrovů, včetně jejich příslušnosti k jednotlivým státům. Tato data jsou označována jako "Large Scale International Boundaries" (LSIB).

Nejnovější březnová aktualizace obsahuje datasety zjednodušených hranic států a kontinentů (celý svět) a k tomu přesné hranice rozdělené po jednotlivých kontinentech. Tyto datasety obsahují i metadata s názvy států, jejich zkratkami (kódy) podle ISO 3166-1 a přidělenými internetovými doménami. Data jsou publikována ve formě "Shape" (SHP) v souřadnicovém systému WGS84 takže je lze přímo otevírat i v AutoCADu Map, Civil 3D a dalších mapových a GIS aplikacích.

Z AutoCADu Map lze tato rozsáhlá data publikovat do formátu DWF. Ten umí zachovat georeferenční informace i připojená metadata a v úsporném formátu tak lze mapy využívat v bezplatném prohlížeči Autodesk Design Review, v internetovém prohlížeči nebo na mobilním zařízení. Pro srovnání - zjednodušená mapa hranic celého světa má v podobě "shape" objem 131MB, zpracovaný DWG soubor exportovaný z Mapu, World.dwg má 58MB, publikovaný soubor DWFx - World-LSIB má necelé 4MB.


V aplikaci Autodesk Design Review můžete soubor mapy prohlížet, tisknout, po kliknutí na objekt (stát) zobrazit připojená metadata. Pokud je Design Review spuštěný na notebooku nebo tabletu s přístupem na GPS, lze aktuální polohu zobrazovat v mapě.

Výstupy DWFx jednotlivých kontinentů zpracovaných z podkladů LSIB najdete v Katalogu bloků na CADforum.cz - viz www.cadforum.cz/catalog/?q=US-DoS

Žádné komentáře:

Okomentovat