pátek 31. května 2013

Feature Recognition - rozpoznání konstrukčních prvků v Inventoru


Potřebujete-li do Autodesk Inventoru načíst 3D model z cizího zdroje, můžete využít širokých možností importu CAD formátů, která tato aplikace nabízí - od STEPu a IGESu až po formáty CATIA. Pokud ale navíc chcete takovýto načtený model dále významněji parametricky upravovat běžnými nástroji Inventoru, je potřeba jej nejprve převést z "hloupého" neparametrického 3D modelu na standardní geometrický model tvořený konstrukčními prvky - díra, zaoblení, vytažení, sražení, apod.

Tuto parametrizaci modelu (ať už automatickou nebo ručně asistovanou) zajistí užitečný nadstavbový modul - "Feature Recognition for Inventor". Tato aplikace se objevila ve formě "Technology Preview" již v roce 2006 na Autodesk Labs, tehdy pro Inventor verze 11 - viz oznámení na CADfórum.cz. I když tato aplikace již není na Autodesk Labs nabízena, mohou ji teď využít i uživatelé Inventoru 2014. Nadstavbový modul Feature Recognition je možné nainstalovat stejně jako další užitečné aplikace přímo z prostředí Inventoru, z appstore "Autodesk Exchange". Aplikace Feature Recognition je dostupná pro všechny uživatele Inventoru 2014 se Subscription, a to z web adresy apps.exchange.autodesk.com.

Pokud tedy v Inventoru častěji pracujete s cizími CAD modely, nainstalujte si Feature Recognition.

úterý 21. května 2013

Autodesk: Ready to 3D Print


"Ready to print" - to je asi nejcharakterističtější hlášení nové bezplatné aplikace z rodiny "kutilských" nástrojů Autodesk 123D - Autodesk 3D Print Utility. Tento nástroj umožňuje načítat 3D modely ve formátu STL a OBJ, tedy soubory typicky určené pro 3D tisk a provádět na nich případné poslední předstartovní úpravy před samotným tiskem.

Asi každý, kdo si někdy vyzkoušel 3D tisk na vlastní kůži, potvrdí že tištění nemusí být až tak jednoduché jak by se mohlo zdát z populárně naučných článků a zdaleka není ekvivalentní prostému stisku Ctrl+P. Nejde jen o ověření správného souborového formátu a správné rozměry modelu, ale i o volbu optimální orientace tištěného modelu v prostoru, řešení podpůrných struktur, pevnost nebo o úsporu materiálu přidáním dutin do objemového modelu. Vlivem principu 3D tisku nelze obvykle vytisknout "cokoliv", jakýkoliv 3D tvar, ale postupně vrstvený materiál musí tvořit spojitou strukturu, kdy vyšší vrstvička musí ležet na vrstvičce nižší - nemůže jen tak "viset" ve vzduchu. Proto záleží na vhodné 3D orientaci modelu a proto se do tištěného modelu někdy přidávají pomocné nosné struktury.


Právě pro tyto účely slouží Autodesk 3D Print Utility. Ať už používáte profesionální 3D CAD nebo některou z kutilských aplikací řady 123D, prvním krokem je vytvoření "tiskového" souboru STL (popř. OBJ) z vaší 3D aplikace. Místo odeslání takovéhoto souboru přímo do 3D tiskárny nyní můžete soubor otevřít v 3D Print Utility, prohlédnout si detaily, zkontrolovat velikost vzhledem k možnostem konkrétního modelu 3D tiskárny, případně upravit měřítko. Můžete volit barvu tiskového materiálu (PLA, ABS; pro zobrazení), zobrazit podpůrné struktury, zesílit příliš tenké stěny nebo naopak šetřit tiskový materiál tím, že z celoobjemového vyplněného tělesa vytvoříte těleso duté. Můžete rovněž zvolit počet kopií vašeho modelu pro vytištění v jedné tiskové úloze. Je vypsán odhadovaný čas tisku. Parametry materiálů a tiskáren lze upravovat pomocí Javascript souboru c:\Program Files\Autodesk\3D Print Utility\bin\resources\printers.json.

Výsledný model můžete rovnou odeslat do driveru MakerWare nebo Objet Studio, popř. můžete výsledný model uložit zpět do formátu STL nebo do formátu THING popř. OBJZF. Aplikace 3D Print Utility přímo spolupracuje s novými verzemi programů 123D Catch (3D modely z fotografií) a 123D Design (modelování), nebo ji lze spouštět i samostatně. Podporuje různé modely 3D tiskáren MakerBot a Stratasys Objet.


Utilitu 3D Print 1.0 si můžete stáhnout na CAD Studio Download nebo na stránkách Autodesk 123D

GDC 2013 - nejnovější počítačové hry

Stejně jako v minulých letech připravil Autodesk na letošní ročník "Game Developer Conference" (GDC 2013) ukázkové video s příklady využití svých softwarových produktů v nejnovějších počítačových hrách.

Většina předních herních titulů dnes využívá některé z multimediálních 3D nástrojů firmy Autodesk - např. 3ds Max, Maya nebo Softimage.



Viz též Autodesk multimedia

středa 15. května 2013

Nová cloud služba Autodesk ReCap Photo

Ti, kdo si již vyzkoušeli aplikaci Autodesk 123D Catch, dříve známou jako Photofly, budou rychle v obraze. Nový cloud nástroj "ReCap Photo", který je součástí nabídky aplikací cloudu "Autodesk 360", používá podobnou technologii. ReCap Photo dokáže převést sérii fotografií - pořízených z různých (náhodných) úhlů kolem dokola objektu - na otexturovaný 3D model použitelný pro 3D tisk či pro načtení do CAD aplikace, nebo na mračno bodů. Na rozdíl od rodiny kutilských aplikací "Autodesk 123D" jde o profesionální cloud službu, pracující s plným rozlišením fotografií.

Ovládání cloud aplikace ReCap Photo (neplést s desktop aplikací ReCap Studio pro zpracování bodů laserového skenování) je jednoduché. Nejprve pořiďte sérii fotografií zájmového objektu pomocí mobilu nebo fotoaparátu a nahrajte je (bez úprav) do samostatné složky ve vašem úložišti Dokumenty na Autodesk 360. Pokyny pro fotografování najdete např. ve starším příspěvku k Photofly, starší ukázky pak na CADonline.

Příklad scény pro ReCap:


Nahrané JPG fotografie v celé složce hromadně vyberte (zaškrtávací políčko nahoře) a pomocí kliknutí pravým tlačítkem na jednu z nich spusťte převod na 3D model (funkce "Vytvořit 3D model"). Tím spustíte dialog "Photo-to-3D":


Projekt pojmenujte a zvolte požadovanou přesnost 3D sítě. Výsledný 3D model můžete uložit ve formátech RCS (ReCap), OBJ (Wavefront), FBX (Autodesk media) nebo IPM (mobilní prohlížeč). Volbou "Advanced tools" můžete aktivovat nástroje pro slícování bodů a volbu textury (u běžných modelů není potřeba). Tlačítkem "Submit project" (raketa) spustíte výpočet vaší scény na cloud serverech Autodesku. Po několika minutách (v závislosti na složitosti scény a zvolené kvalitě 3D sítě) obdržíte e-mail "Your photoscene:" s odkazem na vygenerovanou 3D scénu. Tu si můžete přímo v cloudu (ve web browseru) prohlédnout v interaktivním 3D prohlížeči otexturovaného modelu, souboru RCP. 3D modely stahujete jako ZIP soubory obsahující samotný model (3D mesh) i doprovodné textury a materiály.

Prohlížeč výsledného modelu v cloudu (síť prozatím nejde ořezávat):


Načtení jednoho z výsledků převodu - mračna bodů - do AutoCADu nebo Inventoru nebo Revitu 2014 (mračna bodů lze s výhodou využít i v programech Civil 3D, Navisworks nebo Factory Design Suite):

Mračno bodů v AutoCADu


Mračno bodů RCS projektu "Pejsek" ke stažení (130MB)
Informace o ReCap Photo (anglicky)

čtvrtek 2. května 2013

Autodesk Exchange Apps v češtině


Řada uživatelů produktů Autodesku využívá při své práci doplňkové nadstavbové aplikace a utility. Ty pomáhají automatizovat často používané kroky nebo doplňují původní návrhovou aplikaci o další funkce. Bohatým zdrojem takovýchto aplikací je i "appstore" firmy Autodesk, plně funkční již pro pro produktovou rodinu 2013 (a nyní 2014) - "Autodesk Exchange Apps". Obsahuje desítky aplikací pro AutoCAD, Inventor, Revit, Vault, 3ds Max a další návrhové nástroje Autodesku. Nabízené aplikace jsou vyvíjené Autodeskem i nezávislými vývojáři z celého světa (řadu aplikací nabízí v Exchange Apps i firma CAD Studio). Exchange Apps obsahuje bezplatné aplikace, zkušební verze komerčních nástrojů i komerční aplikace v cenách od desítek centů do desítek USD. Instalace všech těchto programů je triviální - stiskem tlačítka doplníte další funkce přímo do ribbonu vašeho CADu.

Stránky Autodesk Exchange Apps byly nyní spuštěny i v lokalizovaných verzích a mezi lokalizacemi nechybí ani čeština. Appstore je k dispozici kromě angličtiny a češtiny i v němčině, francouzštině, španělštině, portugalštině, italštině, ruštině, polštině, maďarštině, japonštině, korejštině a čínštině.

Druhou nejstahovanější Inventor aplikací z celého světa jsou CADstudio X-Tools LT:



Najděte si užitečné aplikace a doplňky pro váš CAD na apps.exchange.autodesk.com.