čtvrtek 27. června 2013

Podpora technologie ReCap v řadě Autodesk 2014

Stále populárnější a dostupnější technologie laserového skenování usnadňují použití 3D dat reálných objektů při navrhování v CAD aplikacích. Projektovanou stavbu nebo přístavbu tak můžete zpracovávat v kontextu okolních budov, rekonstrukci výrobní linky může plánovat podle skutečného prostředí tovární haly, konstruované strojové vybavení můžete zasadit do původní stavební konstrukce, nové potrubí nebude kolidovat se stávajícím potrubním systémem.

Před rokem a půl Autodesk koupil technologii zpracování mračen bodů (firmu Alice Labs) a tato technologie - pod jménem "Autodesk ReCap" - je nyní součástí mnoha produktů Autodesku řady 2014 (podpora v 3ds Max bude až v druhé polovině roku 2013):


(plus samozřejmě i v sadách Autodesk Design Suite)

Funkce pro podporu práce se skenovanými mračny bodů byly k dipozici i v předchozí verzích produktů Autodesku, ale původní technologie byla omezená, mj. limitem 2 mld. bodů. ReCap naproti tomu nabízí pokročilejší a rychlejší způsoby předzpracování a indexování bodů z 3D skenování, umí zpracovávat rozsáhlá mračna z různých laserových skenerů, a to v objemu více než 20 mld. barevných bodů. Zvyšuje rovněž kvalitu a výkon zobrazování mračen bodů - kromě aplikace ReCap je totiž prohlížecí jádro ReCap zakompilováno i do samotných výše uvedených aplikací.

Pro práci v desktop aplikaci ReCap Studio je potřeba použít doporučenou grafickou kartu. Nabídku doplňuje cloud aplikace ReCap Photo, která vytváří 3D poklady (CAD modely) ze série fotografií.

Mračno bodů - ukázka z ReCap Studia:



Více informací viz Autodesk ReCap

úterý 25. června 2013

Použití cloud modeláře Autodesk Fusion 360

Vytvořte si základní představu o funkcích a použití cloud aplikace pro 3D modelování, přímou editaci CAD dat a online spolupráci - Autodesk Fusion 360. Základem aplikace je 3D modelář, s uživatelským prostředím připomínajícím starší aplikace Inventor Fusion nebo Autodesk 123D Design. Na rozdíl od těchto desktop programů ale Fusion 360 pracuje v cloudu a s uživatelem komunikuje jen prostřednictvím malé klientské aplikace určené prozatím pro Windows a MacOS.

Po přihlášení na váš uživatelský účet "Autodesk ID" se zobrazí základní panel, dashboard aplikace. V něm vidíte vaše nebo vám adresované poslední aktivity a přehled posledně editovaných CAD dat. Můžete začít vytvářet nový model (Create) nebo importovat CAD data v libovolném z řady podporovaných souborových formátů. Při importu sestav (např. Inventoru) stačí vybrat .iam soubor a soubor projektu (.ipj). Fusion 360 sám najde všechny potřebné soubory sestavy a odešle je k převodu do cloudu. Po několika minutách obdržíte e-mailem a zprávou v dashboardu notifikaci o dokončení převodu.

Libovolný model si můžete interaktivně zobrazit v náhledu nebo tlačítkem Edit zahájit editaci. Verzování je automaticky udržováno v cloudu. S modely lze pracovat jako s objemovými tělesy nebo jako s povrchy (T-Splines). Pomocí vazeb lze rozpohybovat sestavy a jejich pohyb analyzovat. Modely lze sdílet s dalšími uživateli, diskutovat nad nimi a vytvářet komunitní stránky pro komunikaci s přizvanými kolegy. Vše je ukládáno v zabezpečeném cloudu Autodesku.



Fusion 360 dává nový význam akronymu "CAD" - Cloud-Assisted Desktop...

Trial verze a další informace najdete na stránce Autodesk Fusion 360

pátek 21. června 2013

Jste konzervativní uživatelé? (podpora WinXP)

Nic proti konzervativnímu přístupu, v řadě lidských činností, včetně některých typů podnikání má konzervativní strategie léty prověřené výhody. V oblasti informačních technologií ale skýtá rezervovaný přístup k novinkám (zejména k několik let starým "novinkám") řadu praktických úskalí.

Jedním z těchto úskalí je snaha "roubovat" nové aplikace na staré verze operačních systémů nebo naopak staré aplikace na nové systémy. Je potřeba smířit se s faktem - je technicky dobře podložen - že dost dobře nelze kombinovat různé technologie u spolupracujících systémů, vzájemně si "nerozumějí". Pokud vám vyhovuje starý počítač se starými Windows XP, klidně jej nadále používejte. Nenechte si ale novými lákavými možnostmi aplikací a datovou kompatibilitou s okolím nabourávat vaši konzervativní strategii, nesnažte se aby na tomto počítači fungovaly nejnovější verze aplikací postavených na o dvě generace novějších programovacích technologiích, a nechtějte po producentovi OS, aby nadále opravoval nově se objevivší bezpečnostní hrozby. Každý produkt, operační systém nevyjímaje, má určitou dobu životnosti. Konkrétně u desktopových operačních systémů Windows je tato životnost následující:

SystémKonec podporyKonec rozšířené podpory
Windows XP sp314. duben 20098. duben 2014
Windows Vista sp210. duben 201211. duben 2017
Windows 7 sp113. leden 201514. leden 2020
Windows 89. leden 201810. leden 2023
součástí rozšířené podpory je mj. uvádění nejnutnějších bezpečnostních aktualizací)

Také nová řada CAD aplikací Autodesk 2014 má omezenou kompatibilitu s Windows XP, tedy se systémem, jehož podpora skončila před 4 lety a omezená podpora skončí za cca 9 měsíců. Z běžných CAD aplikací je Windows XP sp3 podporován již jen u AutoCADu, u Inventoru LT (jen 32-bit) a u Revitu LT (jen 64-bit). Podpora produktů Autodesku pro Windows Vista přitom skončila již před uvedením řady 2013. Ve verzích 2013 a 2014 rovněž u některých produktů skončila podpora 32bitových verzí.

Nezapomeňte, že systémové požadavky na sady Autodesk Design Suite jsou největším společným jmenovatelem systémových požadavků jednotlivých aplikací obsažených v dané Suite. Zde je přehled požadavků sad Design Suite 2014.

Proto si před povýšením licence (ať už v rámci upgrade nebo subscription) vždy předem ověřte kompatibilitu a požadovanou systémovou konfiguraci dané verze vaší CAD aplikace. Umíme řešit i některé nestandardní kombinace systémů, ale doporučujeme využívat oficiálně podporované verze. V CAD Studiu jsme vždy připraveni vám pomoci.

pondělí 17. června 2013

Bagrista dříme v každém z nás

Touhu zabagrovat si alespoň jednou s opravdovým bagrem si v sobě řada z nás nese už od dětských let, kdy pískoviště bylo první praktickou učebnicí modelování terénu. A právě (dnes již dospělejší) zájemci o digitální modelování terénu si mohli v minulém týdnu vyzkoušet syrově praktický přístup k modelování terénu na akci pořádané firmou CAD Studio.

Po krátké teoretické přípravě a geodetickém zaměření stávajícího tvaru terénu už mohli účastníci vyrazit do sedel silných strojů, aby vlastníma rukama realizovali terénní úpravy. S instruktáží zkušených bagristů provedli dva výkopy (odřezy) a jeden násyp (skládku vykopaného materiálu). Pomocí AutoCADu Civil 3D pak vytvořili z naměřených bodů digitální model terénu stávajícího terénu včetně několika povinných spojnic. Geodeti mezitím zaměřili upravený terén. Z nového tvaru terénu a jeho DTM pak (po kvízu na odhad zeminy) mohli novopečení bagristé provést porovnání obou 3D modelů s výpočtem skutečných kubatur přesunuté zeminy.



Děkujeme geodetické společnosti Engineers Angermeier Engineers a ing.Hlaváčkové za pomoc při zaměřování divoké krajiny (pomocí GPS Leica) před bagrováním - a ještě divočejší po bagrování.

pátek 14. června 2013

Představení Autodesk Inventoru 2014 CZ

V sérii 11 videí firmy CAD Studio představujeme nejdůležitější novinky v české verzi populární konstrukční aplikace pro digitální prototypy - Autodesk Inventor 2014. Inventor 2014 je určen pro Windows 8, Windows 7 a Windows XP. Zkušební verzi Inventoru 2014 si můžete stáhnout na stránce Trial. Další informace najdete na stránce Autodesk Inventor.

Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (1/11) - Expresní režim:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (2/11) - Drážka:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (3/11) - Záplata - automatický řetěz hran:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (4/11) - Záplata - váha podmínky hladkosti G2:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (5/11) - Výpočet zaoblení:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (6/11) - Sebeprotínající tažení:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (7/11) - Nastavení pohledu kamery v sestavě:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (8/11) - Rozdělení kusovníku ve výkresu:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (9/11) - Natočení komponent při vkládání:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (10/11) - Vylepšený Frame Generator:


Novinky Autodesk Inventor 2014 CZ (11/11) - Vazby, volné posunutí:


Další videa k Inventoru najdete na YouTube kanálu CAD Studio.

úterý 11. června 2013

Máte nový počítač s Windows 8 - jaký CAD je kompatibilní?


Řada uživatelů CAD aplikací Autodesku si letos již pořídila nový počítač s předinstalovanými Windows 8. Následně stojí tito uživatelé před otázkou kompatibility jejich stávající verze CAD aplikace s tímto operačním systémem. U některých strojů je možné při prvním spuštěním zvolit downgrade na Windows 7. Pro vaši volbu OS je důležitý i příslib letošního bezplatného přechodu na chystaný systém Microsoft Windows 8.1 (free update).

Nejspolehlivějším obecným doporučením je ověřit vždy kompatibilitu vaší verze Autodesk produktu s Win8 na produktové stránce webu CAD Studia nebo Autodesku, popřípadě kontaktovat Helpdesk. Nezapomeňte též na ověření kompatibility případných nadstaveb a driverů (grafika, plotr...). Starší verze než 2013 obvykle nejsou kompatibilní s Windows 8 a vlivem závislosti na systémové komponentě .NET Framework je obvykle ani nelze spolehlivě nainstalovat a provozovat pod tímto operačním systémem - zde je tedy volba jasná.

Aktuální verze řady 2014 (téměř všechny) naopak kompatibilní s Windows 8 jsou, jen pamatujte, že některé aplikace jsou určeny jen pro 64bitové verze Windows.

U verzí 2013 je situace složitější. Ač u jejich původně uvolněných verzí nebyla (ani nemohla být) ověřena kompatibilita s Windows 8 (Win8 vyšly až po uvedení řady 2013), Autodesk u nich postupně doplňuje kompatibilitu s Windows 8 pomocí Service Packů. Například Service Packy 2 pro rodinu AutoCAD 2013 zajistí kompatibilitu s Win8. Autodesk 3ds Max 2013 je kompatibilní s Win8 už od svého uvedení.

Viz: