čtvrtek 14. listopadu 2013

Prosíme dotýkejte se muzejních exponátů


Americký Smithonian Institute nyní nabízí 3D skeny muzejních exponátů formou interaktivní aplikace X 3D vyvinuté společností Autodesk. Vzácné artefakty už nejsou od návštěvníků a badatelů odděleny bezpečnostním sklem, ale naopak se jich mohou zájemci dotýkat a podrobně zkoumat jednotlivé detaily. Smithonský institut vystavuje vždy jen cca 1% rozsahu svých rozsáhlých sbírek a některé nejvzácnější exponáty nejsou veřejně vystavovány vůbec. Prezentace detailních 3D modelů tak umožní nejen dnešním, ale i budoucím generacím nadšenců i badatelů zkoumat plnou škálu vzorků a pokladů muzejních sbírek.

V procesu skenování a přípravy 3D modelů byly použity aplikace Autodesk ReCap a Autodesk Maya. Z fotografií a skenovaných dat byly vytvořeny detailní 3D modely, které lze prohlížet ve filmové kvalitě v prohlížeči x3D Explorer.

Procesem 3D skenování prošlo zatím 21 nejvzácnějších exponátů sbírky Smithonian. Tyto exponáty jsou dnes dostupné veřejnosti včetně interaktivních poznámek v 3D prohlížeči "Smithonian x3D Explorer". Některé modely lze i stáhnout a použít například pro 3D tisk. 3D technologie tak mění muzejní tradice stejně jako již změnily obor výroby, architektury a zábavy.


Vyzkoušejte si sami na 3d.si.edu

Project Pinocchio - postavičky mají děti


S blížící se Autodesk University 2013 se objevuje řada nových produktů a aktualizací, které vyvrcholí právě na tomto celosvětovém uživatelském setkání. Jedna z aktualizací se týká i zajímavé webové aplikace pro interaktivní návrh postav, původně uvedené v březnu t.r. - "Project Pinocchio" (zatím jako "technology preview" z Autodesk Labs).

Přímo z vašeho internetového prohlížeče můžete na adrese projectpinocchio.autodesk.com parametricky konfigurovat a generovat plně manipulovatelné 3D postavy žen, mužů i fantastických postav. Výsledné 3D modely obsahují i kostru a potřebné vazby pro inverzní kinematiku, takže lze následně ve hrách a scénách snadno animovat jejich realistické pohyby.

Genetické "křížení" postav lze nyní aplikovat i na "potomky" - děti, lze snáze měnit záběr na vznikající postavu, celý systém tvorby je rychlejší. Stejně jako u minulých verzí lze výsledný otexturovaný 3D model postavy stáhnout ve formátech FBX a Maya.

čtvrtek 7. listopadu 2013

Autodesk kupuje další CAM firmu - Delcam

Autodesk to evidentně se svým vstupem do světa CAM myslí vážně. Po loňské akvizici HSMWorks (viz nově uvedené CAM produkty pro Inventor a Solidworks) si nyní ukousl ještě větší sousto trhu digitální výroby - britskou společnost Delcam. Produkty Delcam jsou používány v různých oborech - od leteckého a automobilového průmyslu až po výrobu hraček a sportovního vybavení. Delcam má více než 30 kanceláří po celém světě a zhruba 600 zaměstnanců. Tuto společnost kupuje Autodesk za 277 mil. USD. Transakce bude dokončena v prvním kvartálu roku 2014.


Delcam je významný světový producent řešení pro CAD a CAM, známé jsou jeho produkty PowerMILL (2D/3D/5D frézování), PowerSHAPE (objemové a povrchové 3D modelování), PowerINSPECT (kontrola a odměřování součástí), ArtCAM (obrábění z uměleckých předloh), FeatureCAM (frézování, soustružení a drátové řezání), PartMaker (programování dlouhotočných soustruhů) nebo Delcam Exchange (konverze CAD dat). Delcam patřil mezi vývojářské partnery Autodesku a jeho CAM řešení jsou certifikována pro Autodesk Inventor.

CAM řešení a technologie Delcam rozšíří nabídku Autodesku v oblasti digitálních prototypů, CAM a digitální výroby.

Autodesk Project Shapeshifter - vázičky rovnou pro 3D tisk


Jednoduchá webová 3D aplikace "Project Shapeshifter" z Autodesk Labs ukazuje možnosti velmi rychlé parametrické tvorby komplexních 3D modelů, v tomto případě rotačních objektů, "váziček", s různě dekorovanými stěnami. Veškeré tvarové parametry lze přitom jednoduše řídit pomocí posuvníků a voleb ve webovém uživatelském prostředí. Není potřeba žádné zkušenosti s 3D CAD modelováním. Výsledný model lze pomocí formátu OBJ snadno poslat přímo do 3D tiskárny.

Videoukázky na YouTube - základní ovládání a pokročilé ovládání.

V pozadí cloud aplikace Shapeshifter běží skriptovaný nástroj pro tvorbu 3D vzorů založený na technologii Generative Design. Ten nabízí více než 30 předdefinovaných vzorů s celkem více než 20 stupni volnosti. Výsledné návrhy lze sdílet prostřednictvím individuální web adresy (URL) nebo je exportovat do mesh souborů OBJ pro 3D tisk. Modely ve formátu OBJ lze také snadno převést do dalších CAD formátů - viz přehled OBJ v sekci CAD Formáty.

Project Shapeshifter bude k dispozici minimálně do 31. ledna 2014.

Další informace a spuštění aplikace:

středa 6. listopadu 2013

Návštěva z budoucnosti

Před půl rokem představily společnosti OTOY, Autodesk, Mozilla a NVIDIA technologii ORBX.js - revoluční javascriptový video-kodek, díky němuž mohou uživatelé provozovat nativní Windows aplikace a multimediální obsah v běžném internetovém prohlížeči, na jakémkoliv zařízení. Dnes nastal další krok vývoje této technologie - jsou dostupné komerční nástroje pro streamování výkonných 3D aplikací, videa a 3D grafiky. I výkonnostně náročné úlohy, jako například rendrování, je možné provozovat v jednoduchém webovém prohlížeči.

Autodesk 3ds Max 2014 - vlevo běžný web prohlížeč, vpravo výkonná CAD stanice:



Akcelerační technologie ORBX otvírá možnosti pro úplné osvobození známých grafických 3D aplikací od lokálních pracovních stanic a jejich provozování v cloudu - kdykoliv, kdekoliv, na jakémkoliv zařízení, včetně mobilních, čistě prostřednictvím HTML5 a JavaScriptu, bez potřeby instalací plug-in modulů či podpůrných tenkých klientů. To má samozřejmě příznivý vliv na úsporu nákladů, mobilitu a flexibilitu pracovních postupů.

Autodesk se dlouhodobě snaží zpřístupnit své návrhové technologie na různých platformách, včetně mobilních a cloudových. Nástroje ORBX představují další cestu jak dostat běžné 3D aplikace do rukou uživatelů na mobilních zařízeních a přitom bez kompromisů ve výkonu, ve funkcích či v uživatelském prostředí. Už nepotřebujete výkonnou stanici abyste mohli provozovat rozsáhlé 3D aplikace jako je Autodesk Inventor, Revit, 3ds Max nebo Maya. Zcela postačí web prohlížeč a internetové připojení.

Autodesk Inventor ve web prohlížeči Mozilla na Macu (včetně raytrace vizualizace):



Autodesk už v současnosti využívá cloudové technologie Amazon Web Services (AWS) a OTOY. Tyto nové funkce jsou důležitým rozšířením nástroje pro vzdálené ovládání CAD softwaru pomocí aplikace Autodesk Remote (pro subscription zákazníky). Pomocí těchto nových možností nyní mohou vývojáři nově používat 30denní trial verze aplikací Autodesk Inventor, Autodesk Revit, Autodesk Maya a Autodesk 3ds Max.

Tato nová technologie může nadlouho změnit způsob jakým využíváme počítače. Všechny softwarové nástroje již lze provozovat "na webu".

pátek 1. listopadu 2013

Project Dalton - analýza potrubních systémů


Project Dalton je nejnovější aplikace dostupná na webu Autodesk Labs ve formě bezplatného "technology preview". Jde o analytický nástroj pro jednorozměrnou analýzu proudění v potrubí a potrubních systémech. Tato aplikace umožňuje projektantům potrubních systémů navrhovat a analyzovat složité potrubní distribuční sítě.

Aplikace "Project Dalton" pracuje se vstupními daty ve standardním souborovém formátu PCF a podporuje proto všechny významné potrubní CAD systémy (včetně AutoCAD Plant 3D). Z podkladů PCF je naimportován a nadefinován celý potrubní systém. Jeho chování pak lze analyzovat v různých pracovních podmínkách a variantách (vstupy, ventily...). Uživatel může nastavovat fyzikální a provozní parametry systému a řešit varianty výsledků, jako například tlaku, rychlosti, teploty, proudění, objemového průtoku nebo Reynoldsova čísla. Výsledky lze prezentovat graficky (včetně animace průtoku) nebo je lze exportovat do tabulkového procesoru. Aplikace pracuje v metrických i palcových jednotkách.

Project Dalton je snadno použitelný nástroj pomáhající projektantům lépe pochopit a vyladit optimální chování složitých potrubních sítí.


Aplikace je určena pro Windows 7 a 8 a pro Mac OS X 10.7 a novější.

AKTUALIZACE 12/2013:
Project Dalton nyní obsahuje moduly pro AutoCAD Plant 3D 2014 a Revit 2014 umožňující přímé spuštění analýzy z prostředí CAD aplikace, bez potřeby exportu/importu PCF souboru.

Project Dalton si můžete stáhnout na Autodesk Labs, preview verze pracuje do 27. května 2014.