pátek 18. dubna 2014

Fibers - malá technická změna v AutoCADu 2015

Jako uživatelé jste si pravděpodobně NEvšimli malé technické změny v nejnovějším AutoCADu 2015. Tato změna je spíše důležitá pro programátory nadstaveb, ale má určité důsledky i pro normální uživatele AutoCADu.

AutoCAD (jeho verze pro Windows) tradičně používal tzv. "fibers", starou multitasking technologii Windows pro přepínání kontextu a programových vláken. Ta umožňovala AutoCADu přepínat výkresy (dokumenty v terminologii Windows programování) transparentně, v průběhu vykonávání příkazu, aniž by byl příkaz přerušen. Mohli jste začít kreslit křivku v jednom výkresu, přepnout do jiného výkresu otevřeného v tomtéž sezení AutoCADu, něco tam nakreslit a pak se vrátit zpět do původního výkresu, kde šlo pokračovat v kreslení původní křivky.

To je možná hezká funkce, ale nebyla příliš používána. A co je horší, způsobovala významné technické problémy při ladění nadstavbových aplikací, zvláště moderních nadstaveb programovaných pomocí .NET a ObjectARX, protože Windows tuto technologii "fibers" už plně nepodporují. (Naši vývojáři si tuto změnu velmi pochvalují...)

Takže od AutoCADu 2015 teď přepnutí MDI kontextu (přepnutí na kartu jiného otevřeného DWG výkresu) ve skutečnosti znamená i přerušení aktivního příkazu - jako stisk ESC. Nezaměňujte prosím s přepínáním výřezů v rozvržení - tento typ přepínání kontextu nadále funguje i v AutoCADu 2015.

Myslím, že na tomhle pohřbu moc truchlících nebude...

Žádné komentáře:

Okomentovat