pátek 9. května 2014

Autodesk Memento zvládá obrovské síťové 3D modely

Autodesk právě uvedl aktualizovanou verzi programu Project Memento (viz též loňský článek), Windows aplikace ve formě "technology preview", s nástroji pro převod fotografií a 3D skenů na kvalitní síťové 3D-mesh modely, a s výkonnými nástroji pro začištění síťových modelů, jejich opravy a optimalizaci pro další využití - např. pro CAD a 3D tisk.


Vyzkoušeli jsme novou verzi Memento 1.0.8.0 na rozsáhlém modelu "mláděte vetřelce" z naší loňské soutěže Ježek v kleci. Vítězný model vetřelce (s jeho klecí/hnízdem) byl navržen v aplikaci Autodesk 3ds Max a jeho organický tvar je velmi podrobný. Zdrojový soubor .max tak má asi 700MB, exportovaný soubor .obj je bumbrlíček o objemu 1.6GB. Plný podrobný STL soubor pro tisk má také přes 1GB, takže řada 3D tiskových nástrojů měla problém při jeho zpracování. Nebylo snadné ani prohlížení nebo zjednodušování takto velké sítě v jakémkoliv 3D software.

Načtení tohoto modelu v OBJ nebo STL formátu do Mementa bylo velmi rychlé, cca 2:20 min. na běžném domácím PC s obyčejnou integrovanou grafickou kartou. Model pak již bylo možné otáčet a zvětšovat v reálném čase a jednotlivé plochy šlo jednoduše vybírat. Soubor v nativním formátu .rcm měl 700MB a do Mementa se pak načítal již okamžitě(!). Následný re-export OBJ souboru tohoto modelu s 50% "decimací" (zjednodušením) trval zhruba 4 minuty (na tomto o 50% menším modelu nebyla pozorovatelná žádná viditelná degradace). 3D tisk je možné provádět (na různé typy tiskáren) přímo z Mementa.

vetřelec v OBJ (1.6GB) načtený do Project Memento

podívejte se na podrobnosti tohoto modelu

Pokud tedy potřebujete vyléčit, zpracovat nebo 3D-tisknout rozsáhlé "mesh" modely (skenované nebo modelované), Memento určitě stojí za vyzkoušení.

Viz Project Memento na stránce Autodesk Beta. V současné době je aplikace dodávána jako "ReCap Photo" v rámci produktu "Autodesk ReCap Pro".

Žádné komentáře:

Okomentovat