pátek 6. června 2014

Autodesk Screencast - šikovný nahrávač obrazovky


Už v listopadu 2012 se na Autodesk Labs objevil vývojový projekt "Chronicle" - aplikace pro nahrávání postupů v CAD aplikacích Autodesku. Videozáznam dění na obrazovce a zvukový doprovod doplňuje informacemi o konkrétně spuštěných příkazech a funkcích v dané CAD aplikaci. Project Chronicle byl nyní oficiálně uveden jako "Autodesk Screencast". Na rozdíl od běžných záznamových aplikací, jako například Camtasia, Jing nebo Microsoft Expression Encoder, vytváří Autodesk Screencast i interaktivní časovou linii, "scénář" se sekvencí konkrétně spuštěných příkazů, menu a dialogů. Scénář s názvy a popisy příkazů lze procházet a lze v něm vyhledávat.


Pomocí Screencast můžete snadno vytvářet přehledné výukové materiály nebo dokumentovat a sdílet vaše pracovní postupy.

Vaše videozáznamy jsou ukládány do osobní nebo do veřejné sekce na webu screencast.autodesk.com - tam si můžete následně prohlédnout svá videa i veřejná videa ostatních uživatelů rozčleněná do kategorií. Video můžete také sdílet na vašem webu (embed). Do Screencast je potřeba se přihlásit vaším Autodesk ID (jak získat Autodesk ID).

Nahrané video můžete označit jako "Public" (bude přístupné veřejně, pod vaším jménem), nebo jako "Unlisted" (bude přístupné pouze těm komu prozradíte přímý odkaz), nebo jako "Private" (video bude přístupné jen vyjmenovaným uživatelům nebo skupinám). To odpovídá známým kategoriím YouTube - Veřejné, Neveřejné, Soukromé. Objem nahraných videí není v současné době nijak omezen.

Autodesk Screencast lze využít pro záznam jakékoliv Windows nebo Mac aplikace, ale pro záznam sekvence (scénáře) konkrétních funkcí je potřeba plug-in pro danou CAD aplikaci. Plug-in moduly jsou v současné době k dispozici pro:
  • Autodesk AutoCAD 2013,2014,2015 (celá produktová rodina)
  • Autodesk AutoCAD LT 2013,2014,2015 (celá produktová rodina)
  • Autodesk Fusion 360
  • Autodesk Inventor 2014,2015 (celá produktová rodina)
  • Autodesk Inventor LT 2014,2015 (celá produktová rodina)
  • Autodesk Revit Architecture 2013,2014,2015 (celá produktová rodina)


Plugin si můžete stáhnout na naší stránce Download.

Pokud nechcete váš videozáznam využít jen na Screencastu, ale třeba i pro publikování na YouTube nebo jej potřebujete využít off-line, obraťte se na náš Helpdesk - poradíme vám, jak ze Screencastu ukládat video-soubory .MP4.

Žádné komentáře:

Okomentovat