středa 19. listopadu 2014

Aktualizovaný Project Memento - generování a opravy 3D mesh modelů


Autodesk Project Memento (v současnosti "ReCap Photo") je jeden z projektů z Autodesk Labs, aplikace pro opravy - a nově i pro generování - 3D síťových modelů. Memento zvládá efektivní práci i s velmi rozsáhlými modely se statisíci ploch, umí je zjednodušovat, opravovat (díry i přesahy), analyzovat, exportovat do řady formátů, tisknout ve 3D. Typickým použitím aplikace Autodesk Memento je zpracování 3D modelů z laserového skenování nebo modelů převedených z fotografií. Právě převod série fotografií na otexturovaný 3D model je jednou z funkcí, kterou Memento nyní zvládá i přímo - nemusíte tak odskakovat do cloud aplikací Autodesk 123D Catch, resp. ReCap Photo.

Listopadová verze aplikace Project Memento (Build 1.0.11.3) umí tvořit 3D modely přímo z ručních scannerů firmy Artec (modely Spider a Eva), podpora dalších scannerů bude doplňována. Přibyla funkce Dashboard, kde můžete spravovat vaše projekty z 3D skenování nebo z fotografií nebo stahovat výsledné 3D modely - úložiště je synchronizované z vaším účtem na cloudu Autodesk 360.


Memento nově podporuje i 3D myši 3dconnexion. Vyčištěný 3D model lze exportovat do formátů OBJ, FBX, STL, RCP, PLY a nově i PNG (s alfa kanálem). FBX lze exportovat včetně normál a textur pro prohlížení na mobilních zařízeních, OBJ i ve čtyřúhelníkové verzi pro snazší načtení do Fusion360. Lze měřit vzdálenosti, vykazovat výměru vybraných povrchových ploch, nebo celkový povrch 3D modelu.


Tisknout lze přímo na 3D tiskárny Stratasys (Object, Dimension, Fortus, uPrint SE, Mojo), Makerbot (Replicator) nebo Type A Machines (Series 1), nebo zprostředkovaně přes generované soubory STL.

Ukázka použití:



Více na Autodesk Labs - Project Memento (verze expiruje 31.1.2015)

Žádné komentáře:

Okomentovat