středa 26. března 2014

AutoCAD 2015 - informace přímo z kuchyně

Díky účasti na akci AutoCAD Blogger Day vám můžeme přinést podrobnosti ze zákulisí nové verze AutoCADu ještě před jejím oficiálním zítřejším uvedením. Deset bloggerů zabývajích se AutoCADem se na pozvání firmy Autodesk setkalo v sídle firmy v kalifornském San Francisku. Akce se účastnily i známé osobnosti Autodesku, Lynn Allen, Shaan Hurley či Heidi Hewett, ale i zástupce uživatelů, kteří se na vývoji nového AutoCADu přímo podíleli.


Verze 2015 je hodně ovlivněna právě uživateli a praktickým používáním jednotlivých funkcí. Vedle přizvání uživatelů byli naopak i vývojáři Autodesku vysláni do terénu - vyfasovali helmy a účastnili se reálné práce s CAD výkresy na stavbách a ve výrobě. Pro optimalizaci funkcí Autodesk hojně využíval beta testů (těch ze účastnili testeři ze 70 zemí, včetně Česka, někteří už AutoCAD 2015 používají 6 měsíců, celkem testeři odeslali přes 5.000 podnětů), ale i automatických testů uvnitř aplikací - např. A/B testování uvnitř AutoCADu 360 - nelekejte se tedy pokud se vám najednou některá funkce v beta verzi zobrazí jinak, jde o probíhající A/B test.

Nový AutoCAD je taková autodeskovská verze Odstínů šedi...


Změna implicitního barevného schematu AutoCADu 2015 vzešla právě z požadavků uživatelů, kteří byli osobně přizváni k vývoji. Cílem modernizace vzhledu bylo snížit namáhání očí snížením kontrastních přechodů, zpříjemnění práce a zvýraznění samotného navrhovaného CAD obsahu. S grafikou souvisí i další novinky verze 2015 - ta více využívá hardwarových funkcí moderních grafických karet a kromě vyšší rychlosti tak poskytuje jemnější a plynulejší zobrazení šikmých čar. Podstatně urychleny byly také funkce náhledu/zvýraznění výběru. Vybírat objekty lze i novým způsobem - volně kreslenou hranicí, tzv. lasem.

Dalším tématem nové verze je propojení. CAD data jsou dnes typicky využívána na více zařízeních, včetně tabletů a mobilů, s daty uloženými na různých místech (disk, USB, Dropbox, FTP...) a s novými typy dat popisujících reálný svět - mapy, fotografie, staré výkresy, mračna bodů...), uživatelé pracují v geograficky rozptýlených týmech. Mobilní verze AutoCADu - AutoCAD 360 - umožňuje snáze sdílet a komunikovat CAD data. AutoCAD 360 si stáhlo již 15 mil. uživatelů. Uživatelů AutoCADu je přes 10 milionů. Online připomínky DWG výkresů v tzv. Kanálu návrhu (Design Feed) lze v AutoCADu 2015 používat i pro lokálně uložené DWG výkresy (nemusí být v cloudu).

Důležitou novinkou pro projektanty je možnost zahrnout mapová data (Bing) dovnitř DWG výkresů. Můžete přitom určit jemnost dat uloženého mapového výřezu. Ten se tiskne s DWG výkresem. Podstatně vylepšena byla i podpora 3D mračen bodů - projekční podklady stávajícího stavu tak můžete snáze ořezávat, uchopovat, filtrovat, klasifikovat, prezentovat či používat přímo jako CAD podklad - např. nástěnná lampa se automaticky vkládá kolmo na "stěnu" definovanou mračnem bodů. Max. počet bodů v mračnu byl zvýšen na 25 milionů.

Řada drobných funkcí zlepšuje produktivitu úsporou každodenně několikrát opakovaných kroků. Je to například několik nových kontextových ribbonů, náhledy stylů v ribbonu (text, kóty...) a obrázkové Vlož blok, náhledy při změnách vlastností objektů, snazší přidávání rozvržení, přirozené řazení číslovaných hladin, úvodní okno s novinkami, odkazy z Nápovědy příkazů přímo do ribbonu, badge-ikonky u kurzoru podle prováděné funkce, editace výřezů modelového prostoru, řada vylepšení formátování textu (odstavce, zlomky, indexy, AutoCAPS). Větší vliv uživatelů na vývoj ukazují i drobné úpravy řešící otravné nepříjemnosti, např. automatické vyloučení stávajících vynášecích čar pro uchopování při kreslení nové kóty, nebo zjednodušení izometrického kreslení, či cílování při 3DOrbitu. Verze 2015 také odstraňuje EDU razítko z DWG výkresů.

Související AutoCAD 360 má nové funkce pro výuku a sdílení dat. Uploadováno je v něm již více než 36 mil. DWG výkresů. Chystané nové funkce cloudu Autodesk 360 podstatně rozšíří možnosti sdílení a prezentování 2D a 3D CAD dat.


Blogger team (foto: Przemek Marczynski)


Součástí Blogger Day byla i prohlídka Autodesk Gallery - výstavy technologií Autodesku a příkladů jejich využití v praxi a především dílen Autodesku na Pier 9.


Autodesk Gallery


Autodesk Gallery - stanoviště 3D snímání


Autodesk Gallery - uživatelé Inventoru už tenhle model určitě někde viděli...


Výtah v kancelářích Autodesku

K zajímavým překvapením patřila návštěva výrobních dílen Autodesku v budově na Pier 9, kde si mohou stážisté a zaměstnanci zkoušet realizovat své skutečné projekty využívající software Autodesku a tamější špičkové strojové vybavení (CNC stroje, frézky, řezání vodním paprskem, baterie 3D tiskáren, dřevoobráběcí stroje, laserové gravírování, kuchyňské i šicí vybavení). Sen každého kutila a konstruktéra. Témata projektů přitom sahají od tištěných 3D modelů budov, přes motokáru stavěnou ředitelem Autodesku a jeho synem, až po celkem nečekané kuchyňské recepty (pro web Instructables) nebo návrhy oděvů.


"Galaktické" dotykové vyhledávání realizovaných projektů v dílnách Autodesku (co hvězda to projekt)


Široké dílenské vybavení CNC stroji (v popředí jeden z projektů - automatický bubeník)


Část baterie 3D tiskáren


... včetně technologicky zajímavé 3D tiskárny využívající kancelářský papír


... a jejích výstupů


Jeden z hotových projektů - jednací stůl jako houpačka (pro tvůrčí porady)

(další fotografie najdete na Google+)

AutoCAD 2015 a AutoCAD LT 2015 je ke stažení (zatím anglicky, německy, francouzsky, španělsky, japonsky, korejsky a čínsky) na Subscription centru. V prodeji bude od 28.3.2014. Je určen pro 32bitové a 64bitové verze Windows 7 a Windows 8/8.1.

pátek 21. března 2014

Zajíčkova maškaráda v novém Autodesk Meshmixer

Meshmixer je nejnovější přírůstek v rodině produktů Autodesk 123D. Meshmixer je výkonný nástroj pro spojování a úpravy síťových 3D modelů. Můžete slučovat, přetvářet, razítkovat a obarvovat vaše 3D návrhy z různých zdrojů. Osíťované modely lze exportovat do souborů formátu OBJ, DAE či STL nebo je lze přímo tisknout na 3D tiskárnu.

Právě uvedená verze Meshmixer 2.2 přidává kromě jiného i zajímavou funkci na 3D vzory. Zde jsou některé ukázky jejích možností na vzorovém 3D modelu "Bunny":


Autodesk Meshmixer lze stáhnout a používat zdarma ze stránky aplikací 123D - z
www.123dapp.com/meshmixer

středa 19. března 2014

10 nejpopulárnějších tipů na CADforum.cz za rok 2013

Uvádíme přehled "Top 10" nejpopulárnějších tipů a triků z našeho webového portálu CAD Fórum. Jde o nejčastěji hledané CAD tipy v české sekci za rok 2013.

  1. Tip #9452:
    Přehled doplňkových patchů pro rodinu AutoCADu 2014
  2. Tip #9519:
    Nefunguje mi Inventor 2013, 2012 nebo 2011 po upgrade na Windows 8.1
  3. Tip #9511:
    Jak převést mračno bodů na editovatelný 3D CAD model (mesh)?
  4. Tip #9510:
    Chyba po spuštění Inventoru - Průzkumník Windows přestal pracovat
  5. Tip #9515:
    Automatizace vlastností DWG výkresu - skrytá perla Express Tools
  6. Tip #9525:
    Použití Autodesk Fusion 360 jako konvertoru CAD formátů
  7. Tip #9552:
    Kompletní důkladné ČISTI/PURGE na jedno kliknutí
  8. Tip #9460:
    Nejde mi spustit Inventor 2014 v operačním systému Windows 8.1
  9. Tip #9501:
    Po upgradu na Windows 8.1 mi nefunguje export DWG z Inventoru 2014
  10. Tip #9513:
    Automatické vyplnění vlastnosti Autor v DWG výkresu

Další tisíce tipů a triků, CAD bloků a utilit, plus ostatní užitečné online nástroje pro uživatele programů AutoCAD, Inventor, Revit, Civil3D, Vault a dalších aplikací Autodesku najdete na serveru www.cadforum.cz

pondělí 17. března 2014

Autodesk show reel video pro rok 2014

Autodesk zveřejnil nové firemní ukázkové video pro aktuální rok 2014. To představuje využití Autodesku produktů v praxi, u zákazníků využívajících nejnovější CAD technologie. Podívejte se jaké podivuhodné nápady realizují zákazníci z celého světa pomocí moderních softwarových 3D technologií - v architektuře, výrobním průmyslu nebo zábavě.

čtvrtek 13. března 2014

OTC 2014 - děkujeme za přivítání


Děkujeme za přivítání! Autodesk vítá v prezentaci v hlavním sále své nejdůležitější partnery na právě probíhajícím celosvětovém setkání autorizovaných partnerů, "One Team Conference 2014" (OTC) v Las Vegas. Konference se účastní několik našich zástupců, takže vám v nejbližších dnech budeme moci představit zajímavé nové produkty, technologie a služby ze všech oborů navrhování pokrývaných produkty společnosti Autodesk.

Jak říkají v Las Vegas a blízkém okolí - Stay tuned...

středa 5. března 2014

3D postavy zdarma pro vaše vizualizace


Německá firma XOIO uvolnila ke stažení a k bezplatnému využití 8 otexturovaných modelů postav. Těmi můžete ozvláštnit architektonické nebo technické vizualizace vašich projektů. 3D modely jsou ke stažení na stránce xoio-air.de v souborovém formátu .max pro aplikaci Autodesk 3ds Max. Postavy mají vyměnitelné hlavy, takže z nich můžete vytvářet různé další kombinace a varianty.

Další 3D modely v CAD formátech najdete v naší rozsáhlé knihovně CAD/BIM objektů na CADforum.cz anebo si můžete vyzkoušet vytvořit vlastní v aplikaci Autodesk Character Generator.