čtvrtek 22. května 2014

Kam směřují cloud služby Autodesk 360?


Projektanti a konstruktéři stále častěji spolupracují v širších týmech, na komplexních projektech zahrnující různé obory - proto je vyžadován přístup k aktuálním projektovým datům kdykoliv a kdekoliv, na jakémkoliv zařízení. Klíčovým aspektem je potřeba udržení přehledu o změnách a veškerých aktivitách kolem projektu na jednom místě. Důležitým požadavkem bývá i zpřístupnění CAD dat pro netechnické uživatele, nebo přenesení výkonnostně náročných úloh na cloud. Všechny tyto přínosy nabízí cloud služba Autodesk A360. Díky účasti ve skupině Autodesk Blogger Council vám můžeme exkluzivně představit nejbližší budoucnost cloudu Autodesk 360. Z této web aplikace se stává široká platforma integrující různé webové služby Autodesku a umožňující funkčně bohatou online spolupráci, tvorbu a správu CAD dat.


Při týmové spolupráci se pravděpodobně setkáte s různými typy CAD aplikací. Proto je důležitá podpora různých nejrozšířenějších typů CAD formátů. Úvodní verze Autodesk 360 podporuje formáty DWG, DXF, Inventor, Fusion, ATF, Navisworks, Revit, SIM360, ale v nejbližší době budou přidány i další "konkurenční" formáty jako CATIA, Pro/E nebo Solidworks (už dnes plně podporované v Autodesk Fusion 360). V internetovém prohlížeči je možné tato data nejen interaktivně prohlížet, ale zobrazovat i strukturu modelů, rozstřely, apod.


Zvláště u rozsáhlých projektů je klíčová funkce vyhledávání - Autodesk 360 podporuje "deep search", podrobné vyhledávání přes projekty nebo kontext, včetně možnosti prohledávat obsah podporovaných CAD souborů (komponenty, texty). Chystané sémantické vyhledávání pak vytváří prohledávatelné vazby a propojené vztahy mezi projektovými daty - o jaký projekt jde? kdo jej navrhl? kdo jej okomentoval? k čemu je připojen a kde je použit? kdo a kdy provedl úpravy?:


Projektové funkce umožňují vytvářet a organizovat úkoly a milníky pro pracovní postupy v aktuálním projektu a týmu. Lze také sledovat postup projektu, včetně upozornění na kritické stavy.


Autodesk 360 bude podporovat (podobně jako jiné web služby Autodesku) federovaná data - fyzicky tedy mohou být vaše CAD data uložena jiném cloudu podle vašich preferencí, technických, podnikových nebo legálních požadavků - Dropbox, Box, Google, Sharepoint apod.

Nejen na desktopu, ale i na všech mobilních zařízeních, přímo v terénu či na stavbě, lze přistupovat k datům projektů v Autodesk 360, zobrazovat podporované typy CAD dat, členové týmu mohou připomínkovat návrhy, prohledávat projektová data, využívat časové plány, úkoly a milníky projektů. Lze také například mobilem nafocené snímky umísťovat rovnou do projektů a využívat je v modulu ReCap 360 pro generování 3D modelů.


Nejbližší budoucnost

Nový Autodesk 360 je už dnes ve formě technologického preview dostupný přizvaným uživatelům (od 22.5. pro všechny na www.autodesk360.com, přihlášení dole) a je též integrován ve stávající verzi 3D editoru Autodesk Fusion 360. Stávající funkce Autodesk 360 (označované jako "Nitrous") budou i nadále k dispozici zdarma. Rozšířený Autodesk 360 bude od přelomu června/července jako komerční služba.

Stávající služba Autodesk 360 umožňuje pracovat s jednotlivými soubory - sdílet je, prohlížet. Naproti tomu nová, chystaná verze nabízí online spolupráci nejen nad dokumenty, ale nad celými projekty, pozná související a asociované dokumenty (xrefy, komponenty sestav), má k dispozici výše uvedené týmové funkce, plánovací funkce, správu uživatelů v týmu, podporuje nejrůznější typy CAD dat a formátů, integruje další cloud služby Autodesku (render 360, Fusion 360, Sim 360, CAM 360, ReCap 360, PLM 360, Infraworks 360), existuje i v mobilní verzi.

Časový plán uvádění nových verzí Autodesk A360:
  • květen 2014 - integrace Rendering a Showcase 360
  • červen 2014 - spuštění komerční verze
  • červenec 2014 - integrace ReCap 360 a cloudového Revit Server (Skyscraper)
  • srpen 2014 - integrace PLM 360
  • prosinec 2014 - nová verze pro AU2014

Ke zmíněným plánovaným funkcím patří jednotný univerzální prohlížeč rozsáhlých 3D CAD dat (LMV - large model viewer); funkce "deep search" - vyhledávání přes projekty a prohledávání obsahu CAD dat; správa projektů (milníky, úkoly); integrace s Kanálem návrhu v desktop aplikacích; uživatelské cloudové API. V nejbližších týdnech a měsících se tak můžeme těšit na zajímavé nové nástroje otevírající zajímavé možnosti snadné spolupráce na CAD projektech.

středa 21. května 2014

AutoCAD 360 V3.0 - nová verze mobilního CADu

V nejbližších dnech bude uvolněna aktualizovaná verze mobilního AutoCADu pro tablety a chytré telefony - AutoCAD 360 verze 3.0. Tato aplikace - v základní verzi bezplatná - umožňuje prohlížení, tisk, kótování, připomínkování, sdílení, ale i editaci nebo tvorbu plnohodnotných 2D DWG výkresů. Díky propojení s desktop verzemi AutoCADu je velmi snadné pracovat v terénu se vždy aktuální verzí projektových výkresů - data prohlížet, doplňovat, upravovat.

Verze 3.0 přináší lepší a intuitivnější uživatelské prostředí - počínaje přihlašovacím dialogem, přes správce souborů až po samotné editační prostředí. Kromě toho byl zvýšen výkon serverových komponent AutoCADu 360.

Zjednodušený přihlašovací dialog:

Nové nástrojové panely poskytují více místa pro samotný obsah výkresu:

Inovovaná je i paleta správy hladin výkresu:

Nebo nastavení sdílení DWG dokumentu:

Nový AutoCAD 360 pro iOS a později i pro Android najdete v nejbližších dnech na www.autocad360.com, na AppStore a Google Play, a samozřejmě i na stránkách CAD Studia.

Informace byly poskytnuty Autodeskem exkluzivně pro členy Autodesk Blogger Council. Zajímavé informace k plánovaným novinkám cloud služeb Autodesk 360 přineseme v dalším článku.

čtvrtek 15. května 2014

CAE nástroj NASTRAN koupen Autodeskem


Po včerejším oznámení 3D tiskárny značky Autodesk je tu další překvapení - Autodesk kupuje část aktiv společnosti NEi Software (původně Noran Engineering), včetně jejího hlavního produktu, známého řešiče NASTRAN. Aplikace NASTRAN (NAsa STructural ANalysis) je uznávaný nástroj pro analýzu založený na metodě konečných prvků (FEA), používaný i v řadě dalších CAE aplikací (např. Femap). Kořeny NASTRANu sahají až do 60. let kdy byl vyvinut pro agenturu NASA. Existuje několik odnoží této aplikace. Výpočty z NASTRANu jsou dodnes využívány nejen v kosmickém programu (např. pro SpaceShipOne), ale i pro náročné "pozemštější" analýzy chování 3D modelů - lineární a nelineární analýzy, dynamické chování.

Očekává se, že NASTRAN doplní stávající simulační produkty Autodesku. Desktopové i cloudové CAE nástroje Autodesku vznikly dalším vývojem nad technologiemi získanými především akvizicemi z posledních let - např. Algor, Moldflow, CFDesign nebo Firehole Composites.

Koupě NASTRANu ukazuje, že s oblastí simulací to Autodesk myslí skutečně vážně.

Viz též Autodesk Simulation

(via schnitgercorp.com)

středa 14. května 2014

Tisková platforma Spark a 3D tiskárna značky Autodesk


Ředitel firmy Autodesk, Carl Bass, je vášnivý kutil a stojí i za sanfranciským kutilským rájem, dílnami "Autodesk Workshop" na Pier 9 (viz reportáž). Autodesk sám je předním výrobcem nejrůznějšího software pro 3D navrhování, přípravu výroby a 3D tisk - od bezplatných kutilských řešení až po profesionální systémy. Proto možná tolik nepřekvapí nejnovější krok firmy Autodesk, uvedení vlastní 3D tiskárny značky Autodesk. Jde o první krok Autodesku do oblasti hardware.

Ambicí projektu vlastní tiskárny a především otevřené softwarové platformy pro 3D tisk - Spark - je usnadnit a zjednodušit celý proces tisku 3D modelů, lépe ovládat jak budou vytištěné modely vypadat, zpřístupnit technologii 3D tisku dalším uživatelům, dále rozšířit obrovský potenciál aditivní výroby. Platforma Spark má poskytnout nástroje a pomůcky pro návrháře výrobků, výrobce tiskáren, vývojáře software a odborníky na materiály, aby mohli lépe zkoumat možnosti a meze technologie 3D tisku. Spark bude otevřená platforma volně licencovaná výrobcům tiskáren, a také design 3D tiskárny Autodesku bude veřejně dostupný pro další rozšiřování a "klonování". Tiskárna Autodesk má být referenčním zařízením pro platformu Spark.

Další informace o platformě Spark a 3D tiskárně Autodesk na autodesk.com/spark

(volně dle In the Fold)

pátek 9. května 2014

Autodesk Memento zvládá obrovské síťové 3D modely

Autodesk právě uvedl aktualizovanou verzi programu Project Memento (viz též loňský článek), Windows aplikace ve formě "technology preview", s nástroji pro převod fotografií a 3D skenů na kvalitní síťové 3D-mesh modely, a s výkonnými nástroji pro začištění síťových modelů, jejich opravy a optimalizaci pro další využití - např. pro CAD a 3D tisk.


Vyzkoušeli jsme novou verzi Memento 1.0.8.0 na rozsáhlém modelu "mláděte vetřelce" z naší loňské soutěže Ježek v kleci. Vítězný model vetřelce (s jeho klecí/hnízdem) byl navržen v aplikaci Autodesk 3ds Max a jeho organický tvar je velmi podrobný. Zdrojový soubor .max tak má asi 700MB, exportovaný soubor .obj je bumbrlíček o objemu 1.6GB. Plný podrobný STL soubor pro tisk má také přes 1GB, takže řada 3D tiskových nástrojů měla problém při jeho zpracování. Nebylo snadné ani prohlížení nebo zjednodušování takto velké sítě v jakémkoliv 3D software.

Načtení tohoto modelu v OBJ nebo STL formátu do Mementa bylo velmi rychlé, cca 2:20 min. na běžném domácím PC s obyčejnou integrovanou grafickou kartou. Model pak již bylo možné otáčet a zvětšovat v reálném čase a jednotlivé plochy šlo jednoduše vybírat. Soubor v nativním formátu .rcm měl 700MB a do Mementa se pak načítal již okamžitě(!). Následný re-export OBJ souboru tohoto modelu s 50% "decimací" (zjednodušením) trval zhruba 4 minuty (na tomto o 50% menším modelu nebyla pozorovatelná žádná viditelná degradace). 3D tisk je možné provádět (na různé typy tiskáren) přímo z Mementa.

vetřelec v OBJ (1.6GB) načtený do Project Memento

podívejte se na podrobnosti tohoto modelu

Pokud tedy potřebujete vyléčit, zpracovat nebo 3D-tisknout rozsáhlé "mesh" modely (skenované nebo modelované), Memento určitě stojí za vyzkoušení.

Viz Project Memento na stránce Autodesk Beta. V současné době je aplikace dodávána jako "ReCap Photo" v rámci produktu "Autodesk ReCap Pro".

sobota 3. května 2014

Autodesk vydává opravy na OpenSSL chybu "heartbleed"

Autodesk vydal sérii oprav pro nedávný bezpečnostní problém známý jako "Heartbleed", objevený v kryptografické knihovně OpenSSL (ID CVE-2014-0160).

Tyto opravy jsou k dispozici prostřednictvím nové komponenty dodávané v rodině produktů Autodesk 2015 - "Application Manager". Vaše okno Application Manager by v těchto dnech mělo zobrazovat něco jako toto - stačí stisknout tlačítko Instalovat:


Nejnovější aktualizace a patche chyby Heartbleed pro rodinu AutoCAD 2015, pro Revit 2015, Inventor 2015 a 3ds Max 2015 také můžete stáhnout z naší stránky Download.

Zde můžete vidět, že bezpečnostní oprava pro Heartbleed je zahrnuta v Revit 2015 Update 2 a v 3ds Max 2015 Service Pack 1. Oprava pro Heartbleed je také zahrnuta v automaticky aktualizované cloud komponentě "Autodesk 360".

Zabezpečte si vaše CAD aplikace.