středa 26. listopadu 2014

Lapač snů - Autodesk Project Dreamcatcher pro cílově orientované navrhování



GDD (goal-directed design) je metoda navrhování vycházející z konečného cíle

Klasické CAD systémy vycházejí z konceptu počítačem podporovaného návrhu postupně skládaného z geometrie jednotlivých komponent menších celků. Co kdyby ale nějaký CAD systém uměl automaticky generovat desítky, stovky či dokonce tisíce návrhových variant splňujících vámi definované rámcové cíle? Toto kdyby už není kdyby: Project Dreamcatcher (lapač snů) z výzkumných laboratoří Autodesk Research představuje novou generaci výpočetního navrhování.

Dreamcatcher je cílově orientovaný (GDD) systém, který umožňuje konstruktérovi zadat určité cíle návrhu, funkční požadavky, typ materiálu, požadavky na vyrobitelnost, výkonnostní parametry a nákladová omezení. Pak už přebírá práci neomezený výpočetní výkon cloudu.

Aplikace Dreamcatcher interpretuje cíl návrhu ze zadaných kritérií a využívá výkon cloudu pro vygenerování tisíců návrhových variant splňujících konstrukční kritéria. Poté doporučí nejlépe se chovajících verze návrhů pro další zhodnocení. Konstrukční řešení tedy není třeba postupně vyvíjet, řešení se spíše "vyhledává". To je naprostý obrat oproti tradičnímu pracovnímu postupu CAD návrh - simulace - optimalizace.

Jako konstruktér se ale rozhodně nemusíte bát, GDD metody nenahrazují návrháře, právě naopak. Vykonají pouze základní hrubou práci - vysokou rychlostí vyhodnotí návrhové problémy a kompromisy. Osvobodí tak návrháře od opakujících se konstrukčních úkolů a výpočtů a umožní mu soustředit se na inovativní a kreativní práci,

To je cloud computing ve své nejčistší podobě - skutečné výpočty, nikoli jen jednoduché ukládání souborů. To co bylo dříve dostupné jen pro výzkumné a vládní instituce je nyní dostupné pro kohokoliv.

Metoda mění tradiční konstrukční postupy, které začínají zadáváním geometrie. Vstupem do GDD je samotný cíl návrhu, konstrukční zadání, problém - pomocí evolučních algoritmů pak vygeneruje sadu řešení tak, že napodobuje metody, jakými si příroda vybírá - přijímá nebo odmítá - návrhy. To je užitečné zejména ve strojírenství. Tradiční softwarové nástroje nebyly schopné představit optimální řešení pro stále složitější a vícerozměrné problémy dnešní průmyslové výroby. Nyní mohou být navrhovány objekty, které optimálně plní svou funkci - objekty, které dříve nebylo možné vyrobit.

Je tu nový pracovní postup - spojení návrháře, umělé inteligence a cloudu. Je tu Project Dreamcatcher, další velký skok pro návrháře.


dle Autodesk Research

pátek 21. listopadu 2014

Společnost WindPax vyrábí přenosnou větrnou turbinu pomocí Autodesk Fusion 360

Začínající společnost WindPax fungující v rámci West Virginia University vyvinula první přenosnou skládací větrnou elektrárnu. Toto zařízení bylo vyvinuto pomocí nástrojů pro digitální prototypování, především Autodesk Fusion 360. Turbina můžete vyrábět elektřinu pro táborníky a rekreanty nebo v nouzových situacích v místech katastrof.

Turbina váží pouhých 1.8 kg a generuje 25 wattů elektrického výkonu. To při běžné síle větru stačí pro nabíjení třech mobilních telefonů najednou a baterie zařízení pak dokáže nabít další dva telefony. Sestavení a složení zabere pouhých pár minut.



Konstrukční aplikace Autodesk Fusion 360 umožnila WindPaxu navrhnout a důkladně otestovat modely turbiny přímo uvnitř programu a omezit tak potřebu prototypů i vyhnout se problémům při výrobě.

Turbina WindPax v akci:


via InTheFold

středa 19. listopadu 2014

Aktualizovaný Project Memento - generování a opravy 3D mesh modelů


Autodesk Project Memento (v současnosti "ReCap Photo") je jeden z projektů z Autodesk Labs, aplikace pro opravy - a nově i pro generování - 3D síťových modelů. Memento zvládá efektivní práci i s velmi rozsáhlými modely se statisíci ploch, umí je zjednodušovat, opravovat (díry i přesahy), analyzovat, exportovat do řady formátů, tisknout ve 3D. Typickým použitím aplikace Autodesk Memento je zpracování 3D modelů z laserového skenování nebo modelů převedených z fotografií. Právě převod série fotografií na otexturovaný 3D model je jednou z funkcí, kterou Memento nyní zvládá i přímo - nemusíte tak odskakovat do cloud aplikací Autodesk 123D Catch, resp. ReCap Photo.

Listopadová verze aplikace Project Memento (Build 1.0.11.3) umí tvořit 3D modely přímo z ručních scannerů firmy Artec (modely Spider a Eva), podpora dalších scannerů bude doplňována. Přibyla funkce Dashboard, kde můžete spravovat vaše projekty z 3D skenování nebo z fotografií nebo stahovat výsledné 3D modely - úložiště je synchronizované z vaším účtem na cloudu Autodesk 360.


Memento nově podporuje i 3D myši 3dconnexion. Vyčištěný 3D model lze exportovat do formátů OBJ, FBX, STL, RCP, PLY a nově i PNG (s alfa kanálem). FBX lze exportovat včetně normál a textur pro prohlížení na mobilních zařízeních, OBJ i ve čtyřúhelníkové verzi pro snazší načtení do Fusion360. Lze měřit vzdálenosti, vykazovat výměru vybraných povrchových ploch, nebo celkový povrch 3D modelu.


Tisknout lze přímo na 3D tiskárny Stratasys (Object, Dimension, Fortus, uPrint SE, Mojo), Makerbot (Replicator) nebo Type A Machines (Series 1), nebo zprostředkovaně přes generované soubory STL.

Ukázka použití:



Více na Autodesk Labs - Project Memento (verze expiruje 31.1.2015)

čtvrtek 6. listopadu 2014

Oprava nefunkčních online map Bing Live Maps v AutoCADu

Před šesti dny jsme na našem Helpdesku začali dostávat hlášení uživatelů o nefungujícím přístupu na online mapy Microsoft Bing Live Maps z funkce GEOGRAFPOLOHA v AutoCADu 2015 a 2014 (všechny verze). Jak se ukázalo, příčinou tohoto problému byla změna komunikačního protokolu (API) na serverech Microsoftu provedená z důvodu bezpečnostního problému objeveného v šifrování SSLv3.

Autodesk přepracoval způsob komunikace s mapovou službou Bing a po otestování nyní uvolnil aktualizaci potřebných souborů (konkrétně AcGeoLocationUI.arx) pro produkty řady AutoCAD 2014 a 2015. Soubory ke stažení a pokyny k aktualizaci najdete na support serveru Autodesku.


využití LiveMaps v aplikaci CADstudio GeoCode

Tento incident ukázal na úskalí internetové komunikace a závislosti na propojení odlišných aplikací. Na druhou stranu ale ilustruje i možnosti rychlé "globální" opravy objevené bezpečnostní hrozby.