pátek 16. ledna 2015

Statistiky web služeb CAD Studia - 2014


K hodnocením právě uplynulého roku patří obvykle také statistiky počtu návštěvníků web služeb firmy CAD Studio. Z celkem více než desítky provozovaných webů pro podporu uživatelů CAD/GIS/PDM aplikací jsou nejpopulárnějšími službami portál CADfórum.cz, samotné firemní stránky CADstudio.cz, stránky zákaznické technické podpory helpdesk.cadstudio.cz a firemní blogy.

Za rok 2014 dosáhla čísla - především čísla z portálu CAD Fórum - nových rekordů:
  • Přes 27 mil. zobrazení
  • Přes 5.3 mil. unikátních návštěv
  • Přes 588.000 registrovaných uživatelů (60.500 z ČR+SR)
  • Přes 106.000 příspěvků v českém diskusním fóru
  • Přes 7.000 tipů a triků
  • Přes 11.390 CAD bloků uploadovaných uživateli
  • Přes 7.4 mil. downloadů CAD utilit a patchů
  • Přes 1 TB přenesených dat měsíčně
  • Top 5 zemí s nejvyšším počtem návštěv: USA, Česko, Velká Británie, Indie, Německo

Stále populárnější jsou i služby provozované CAD Studiem na sociálních sítích. Svědčí o tom např. již přes 455.000 shlédnutí CAD videí na YouTube kanálu CAD Studia, celkem 6.250 fanoušků Facebook stránek, celkem 926 sledujících na Twitter kanálech.

V roce 2014 jsme na portálu CADforum.cz spustili několik nových web služeb - např. hromadný upload a hromadné stahování CAD bloků, oznamovací proužky, profilové fotografie v uživatelských profilech. Aktualizována byla aplikace diskusního fóra a burza pracovních příležitostí. Další nové služby plánujeme.

úterý 13. ledna 2015

Mění se pohled na licencování software


Svět software se mění. Mění se i svět počítačového navrhování. A mění se i trh a obchodní procesy v oblasti konstrukce a projektování. I začínající firmy dnes mají k dispozici cenově dostupný způsob využívání výkonných 3D aplikací, díky cloudu získávají malé i velké firmy přístup k neomezenému výpočetnímu výkonu pro náročné operace, díky webovým aplikacím se podstatně zjednodušilo sdílení a publikování CAD návrhů či správa týmových projektů.

Na trhu se cení flexibilita. Firmy minimalizují cash flow – minimalizují sklady, oddalují splatnosti, využívají splátkování nebo raději leasing, začínající firmy využívají nové typy financování (např. crowdfunding). Často jako dodavatel CAD software řešíme požadavky typu převodu licence na dceřinou firmu, dotazy na krátkodobé snížení nebo zvýšení počtu licencí, zpřístupnění jiného typu CAD software na jednorázový projekt, nejistotu zákazníka v plánování budoucích potřeb počtu licencí, dotazy na daňové zvýhodnění (náklady vs. investice).

Tradiční systém licencování CAD software je dnes dosti rigidní. Zakoupená "věčná" licence znamená nemalou úvodní investici vyžadující posouzení věrohodnosti ekonomické návratnosti investice a každopádně i omezení volných finančních prostředků, které lze využít pro podnikatelské záměry. Tuto vstupní bariéru řeší forma pronájmu licence - v případě produktů Autodesku nazývaná "Desktop Subscription". Nakonec pronájem je běžný způsob přístupu i k dalším osobním či firemním prostředkům pro podnikání. Nemusíte přeci vlastnit automobily, kanceláře, stroje, počítače - dokonce i kávovar můžeme mít v pronájmu spolu s dodávkou kávy. Obvykle firma nezaměstnává ani uklízečky a nevlastní vysavač, ale nahrazuje je úklidovou firmou - podobně jako si najímá přepravní službu a nevlastní náklaďák, nevlastní bankovní sejf...

Licence CADu jsou typickým prostředkem svázaným s počtem příslušných zaměstnanců. Investice do zaměstnance a proces jeho nástupu nebo naopak ukončení zaměstnání jsou ty nejnáročnější, které firma dělá. Pronájem licence umožní daleko přirozenější a jednodušší vazbu – při přijímání nemusím rozhodovat o tak nákladné investici a při případném propuštění snadno ukončím placení nájmu.

Již v průběhu minulého roku probleskly informace, že Autodesk plánuje v delším horizontu přejít (podobně jako jiní výrobci software) na licencování formou pronájmu. Tento plán začíná nabývat reálnější obrysy a během dvou let by se měl dotknout většiny produktů. Jako první se bude týkat některých produktů řady LT (AutoCAD LT a další; od 1.2.2016). Ten tedy již nebude nabízen jako pevná (věčná) licence, ale jen formou Desktop Subscription, s možností pronájmu - vždy na rok (či více let), kvartál či měsíc. Cenové porovnání pronájmu a vlastnictví vždy aktuální verze CAD software najdete v naší online kalkulačce na www.cadstudio.cz/pronajem.

Vedle ukončení Upgrade (již 31.1.2015) se tedy chystá další významná změna v tradičním chápání licencování CAD software. Stávající licence CAD aplikací samozřejmě zůstanou platné i po této změně. Pouze nové licence (zatím jen AutoCADu LT) bude možné získat pouze formou pronájmu (Desktop Subscription), tedy levněji, bez vstupní investice do pořízení licence. Vzhledem k tomu, že řada firem plánuje svou údržbu licencí na 1-3 roky dopředu, uvádíme tuto plánovanou změnu jako včasné upozornění. Zejména je to informace pro ty kdo plánují, že si ke své stávající starší licenci koupí za dva roky upgrade nebo za tři roky novou verzi. Ne - upgrade už si nekoupí ani za 14 dní (systém Upgrade byl nahrazen levnějším Maintenance Subscription) a novou licenci (v dnešním slova smyslu) si za 2-3 roky už pravděpodobně nekoupí také. Jsme ale přesvědčeni, že po překonání úvodní "myšlenkové bariéry" zjistíte, že systém pronájmu je logický, flexibilní a především šetří náklady.

Samozřejmě nemusíte čekat až Autodesk změní svou licenční politiku - pronájem formou Desktop Subscription nabízí CAD Studio pro řadu produktů už dnes a můžete si sami porovnat, zda je pro vaši firmu vhodnější. Vedle toho nabízíme i rozložené financování klasického Maintenance Subscription, takže si snadno můžete zajistit ještě minimálně na 3 roky aktuální verze "věčných" licencí. A ke všem novým typům licencování získáte u CAD Studia také bonusy a služby technické podpory, na které jste zvyklí.

pondělí 12. ledna 2015

A360 Team - nastavení e-mailových notifikací ze správy projektů

Webová aplikace pro správu projektů a týmovou spolupráci, Autodesk A360 Team, umí mj. zasílat automatické e-mailové notifikace vybraných událostí - přizvání k projektu, změn dokumentu, publikování nové verze souboru, přidání komentáře, zmínky, při aktivitě osoby, kterou sledujete, apod. Pokud vás některé typy notifikací obtěžují, můžete si je v nastavení daného projektu v A360 vypnout. Kromě e-mailu budete na změny upozorněni i červeným zvonečkem (alert box) v horní liště obrazovky.

Nastavení notifikací najdete pod vaší fotografií (vaším účtem) v pravém horním rohu A360. Klikněte na fotografii a u zvoleného projektu klikněte na položku Settings:


Na stránce nastavení přepněte z karty "Account" na vedlejší kartu "Notifications". Objeví se dlouhá stránka "Manage Notifications", kde můžete individuálně nastavit jednotlivé typy notifikací. Ve výchozím stavu jsou všechny notifikace zapnuté.


Po změně nastavení nezapomeňte v dolní části stránky stisknout tlačítko "Save Changes".

úterý 6. ledna 2015

Autodesk Project Wire - 3D tisk elektronických zařízení


Autodesk Project Wire je systém pro navrhování a výrobu elektronických zařízení metodou 3D tisku. Blíží se doba, kdy bude možné vyrobit kompletní elektronické zařízení či výrobek pouhým 3D tiskem, nikoliv sestavováním z mechanických a elektornických součástí na desce plošných spojů (PCB). Autodesk vyvíjí Project Wire, návrhový nástroj pro 3D tisk elektroniky, založený na tiskové platformě Autodesk Spark. Partnerem projektu je Voxel8, výrobce první 3D tiskárny umožňující tisk trojrozměrných obvodů kombinujících termoplastické materiály s vodivými stopami (stříbro). Celé zařízení je tak možné vytisknout vrstvu po vrstvě jako jediný objekt.

Klíčovými funkcemi Project Wire jsou:
  • Součástky: 3D knihovna součástek, automatická orientace součástek, booleovské operace se součástkami
  • Spoje: kreslení po povrchu a po rovině, automatické generování žebříčků
  • Tisk: multimateriálové řezy s náhledy, výřezy pro umístění součástek, přímá komunikace s tiskárnou

Výroba prototypů elektronických zařízení se pomocí Project Wire podstatně zjednodušuje a zrychluje. Díky trojrozměrnému routingu vodičů lze navrhovat velmi kompaktní a robustní zařízení bez omezení 3D tvaru.


Project Wire bude k dispozici zároveň s uvedením tiskárny Voxel8 v průběhu roku 2015.

Viz spark.autodesk.com/wire

pondělí 5. ledna 2015

Bezplatný AutoCAD 360 pro Windows 8.1


Na Windows Store je k dispozici první plná verze cloudové aplikace AutoCAD 360 ve verzi pro tablety a PC s Windows 8.1. Tento bezplatný nástroj pro práci s DWG byl dosud k dispozici pouze pro mobilní zařízení s OS Android a Apple iOS, ve verzi pro web prohlížeče a jako preview ve značně omezené verzi pro Win8.1 (jen jako prohlížeč). Nyní tedy mohou i uživatelé tabletů s OS Windows 8.1 pracovat s výkresovými soubory AutoCADu synchronizovanými s plnou desktop verzí AutoCADu nebo AutoCADu LT.


AutoCAD 360 pro Win8.1 nabízí několik skupin funkcí:

Prohlížení:
  • Otevírání 2D a 3D DWG výkresů z vašeho bezplatného online účtu AutoCAD 360
  • Práce offline s možností pozdějšího uploadu změn po opětném online připojení
  • Otevírání a upload souborů přímo z e-mailu nebo z mobilního zařízení
  • Prohlížení všech aspektů DWG souboru, včetně externích referencí, hladin, bloků a obrázkových podložení
  • Použití multi-touch gest pro snadný pohyb v rozsáhlých výkresech

Editace
  • Kreslení a editace CAD objektů s přesných uchopováním
  • Výběr, posun, otáčení a zvětšování objektů
  • Přidávání a editace textových anotací, bez potřeby papírových poznámek
  • Odměřování vzdáleností ve výkresu - kdekoliv přímo v terénu
  • Ukládání editací v online pracovním prostoru AutoCADu 360 - vaše výkresy jsou vždy aktuální


Sdílení
  • Snadné sdílení vašich návrhů s ostatními - přímo z mobilní aplikace
  • Přidávání online komentářů a obrázků v diskusích s kolegy pomocí Kanálu navrhování (Design Feed)
  • Vykreslování návrhů do PDF nebo DWF a sdílení výstupů pomocí e-mailu

AutoCAD 360 si můžete do vašich Windows 8.1 stáhnout zdarma z Windows Store. Více viz AutoCAD 360.