úterý 21. dubna 2015

Autodesk Urban Canvas - šikovný urbanistický nástroj

Na výroční konferenci organizace "American Planning Association" byl představen nový nástroj, který vznikl jako výsledek spolupráce Autodesku s universitou v Berkley a společností Synthicity, kterou Autodesk získal akvizicí. Program Autodesk Urban Canvas je inovativní nástroj pro urbanistické plánování umožňující snadné navrhování, analýzu a spolupráci odborníků i laiků nad urbanistickými a územními projekty.


Autodesk Urban Canvas sjednocuje pracovní postupy při plánování a umožňuje pomocí jediného nástroje rychle a efektivně zpracovávat, editovat a sdílet různé typy dat - parcely, budovy, zóny, developerské projekty, mapy. Výsledná projektová data lze srozumitelně komunikovat a sdílet jednotlivé alternativy návrhů pomocí dynamického grafického prostředí.


Videoukázka:


Data z Urban Canvas vytvořená v počátečních fázích projektů lze následně využít i ve stávající pokročilé urbanistické aplikaci Autodesk InfraWorks 360, které pracuje s detailními daty, napojením na databáze, s online mapovými zdroji a s dalšími prostředky.

Aplikace Autodesk Urban Canvas je prozatím dostupná pouze v USA, Kanadě a Velké Británii, a to formou Desktop Subscription (pronájmu).

neděle 19. dubna 2015

Autodesk Print Studio - 3D tisk nejen z Inventoru


Jednou z nových funkcí Inventoru 2016 a Inventoru LT 2016 je prostředí přímého 3D tisku modelů. Vytvořený model nebo asociovaný model z jiných CAD formátů můžete přímo z Inventoru tisknout na připojenou 3D tiskárnu, nebo vytvořit STL soubor pro zakázkovou tiskovou službu. Před tiskem lze - nezávisle na editaci originálního modelu - upravit orientaci a umístění modelu, popř. model rozdělit na více tištěných dílů. Ve stromu prohlížeče je vytvořena pomocná geometrie zvolené tiskárny.


Vedle přímého 3D tisku lze výstup modelu nasměrovat pomocí funkce v ribbonu i do aplikace Autodesk Print Studio. Tu je třeba před prvním použitím nainstalovat z naznačeného odkazu. Print Studio je součást tiskové platformy Autodesk Spark, které vedle softwarových komponent 3D tisku zahrnuje i referenční zařízení - 3D tiskárnu Autodesk Ember. S aplikací Print Studio se nainstaluje i Spark Server (na portu http://localhost:9998), přes nějž lze směrovat další tiskové úlohy.

V prostředí aplikace Print Studio můžete volit typ 3D tiskárny, materiál, přesnost tisku, typy podpor a podrobné parametry tiskových vrstev (čas, rychlost, geometrii...). Funkce přípravy tisku umožňují zkontrolovat a případně opravit či začistit geometrii modelu (díry), ručně nebo automaticky vygenerovat podpory, nastavit přesnou velikost, umístění a natočení modelu na stolu 3D tiskárny. Můžete rovněž vyexportovat řezy jednotlivých tiskových vrstev jako sérri PNG obrázků. Jednotlivé kombinace nastavení lze ukládat formou profilů.


Print Studio můžete používat i samostatně, pro zpracování jakéhokoliv STL či OBJ souboru před tiskem. Takto například načtete STL soubor (matematická plocha Enneper z 3DPlot) a přidáte mu automatické podpory:


Bezplatný nástroj Autodesk Print Studio si rovněž můžete stáhnout z cadstudio.cz/download

čtvrtek 2. dubna 2015

Mobilní 3D CAD nástroj A360 nyní v češtině


Na apríla se na Google Play a na Apple iTunes objevila nová verze bezplatné mobilní aplikace Autodesku pro jednoduché prohlížení, připomínkování a sdílení 2D a 3D CAD souborů v prakticky libovolném formátu - A360.

Autodesk A360 Mobile umožňuje na vašem mobilním telefonu nebo tabletu interaktivně prohlížet modely a výkresy uložené v cloud úložišti "A360 Drive" (s možností automatické synchronizace s desktopem) nebo v aplikaci pro správu projektů a týmovou spolupráci "A360 Team". Můžete rovněž sledovat nejnovější připomínky a novinky přidané k vašim projektům nebo vyhledávat komponenty v návrhu. Konstrukční a projekční pracovní postupy a aktuální návrhová data tak máte k dispozici kdekoliv zrovna potřebujete (i offline).


A360 podporuje přes 100 různých datových formátů - např. data aplikací AutoCAD, Inventor, Fusion 360, Revit, Navisworks, SolidWorks, CATIA - DWG, DWF, DWFX, IAM, IPT, NWD, RVT, SLDASM, STL, STEP, IGES, OBJ, SAT, CATPART, CATPROD, X_B, PRT, FBX, SIM, ASM, PDF a řadu dalších. Malé 2D výkresy i velké 3D sestavy můžete plynule prohlížet na vašem mobilním zařízení.



Nová verze 2.1 přidává možnost připomínkování 2D výkresů a nový způsob prohlížení 2D dat, komentáře se snímkem obrazovky, podporu souborů z Dropbox, Box a OneDrive, integraci s Buzzsaw, podporu otáčení obrazovky a doplňuje jazykovou lokalizaci na celkem 13 jazyků - angličtina, čeština, čínština, francouzština, italština, japonština, korejština, němčina, polština, ruština, španělština a turečtina. K zařazení češtiny přispěl nárůst počtu uživatelů A360 z České republiky.


Odkazy ke stažení a instalaci viz Mobilní aplikace Autodesk nebo cadstudio.cz/download