čtvrtek 30. července 2015

Project Aquila - aplikace propojující IoT a BIM


Project Aquila (souhvězdí orla) dostupný na Autodesk Labs je příkladem nového typu aplikace přímo propojující oblast "internetu věcí" (IoT) a "informačního modelu budov" (BIM).

Autodesk Project Aquila umožňuje snadnou správu a analýzu spotřeby energie a stavu elektrických zařízení - využívá real-time data z bezdrátových čidel rozmístěných po budově a projektová data BIM modelu virtuální budovy. Použitá čidla Panoramic Power využívají bezdrátovou komunikaci, nabízejí rychlou instalaci a nevyžadují napájení - jsou napájena magnetickým polem elektrických vodičů, na něž jsou jednoduše "nacvaknuta". Lze tak efektivně sledovat a optimalizovat spotřebu energie v obchodních a kancelářských budovách, v restauracích, nemocnicích, školách nebo výrobních prostorech.

Okamžitá data z jednotlivých elektrických obvodů usnadňují přehled o výkonu a potřebě údržby jednotlivých zařízení ve sledované budově. Umožňují včas identifikovat skryté problémy a předvídat selhání.

Datové výstupy jsou viditelné v kontextu mapy - 2D půdorysu nebo 3D modelu budovy a uživatel je tak může snáze vztáhnout k aktuální provozní a dispoziční situaci. I na dálku lze virtuálně procházet budovou a mít v ní okamžitý přístup k naměřeným datům.

Získané reporty lze snadno sdílet s dalšími správci a uživateli budovy a pomáhat tak optimalizovat spotřebu energií.


Produkty Autodesku jsou už dnes využívány pro navrhování řady produktů z oblasti IoT. Výrobky a nástroje pro jejich navrhování jsou dnes čím dál více propojeny a možnosti komunikace nabízejí nové cesty pro získávání reálných dat a jejich zpracování s využitím cloudových technologií. Tato data pak jsou zpětně využívána pro optimalizaci samotného fyzického výrobku nebo způsobu jeho využití. Kdykoliv, odkudkoliv. To je princip "internetu věcí". K novým technologiím navrhování a aditivní výroby přispívají i moderní CAD/CAM nástroje pro digitální prototypy jako je Autodesk Inventor nebo Autodesk Fusion 360.


Via Autodesk Labs

čtvrtek 9. července 2015

Autodesk Within: Generativní navrhování pro 3D tisk

Autodesk oznámil novou produktovou rodinu - Autodesk Within - sadu aplikací pro tzv. generativní navrhování. Tato metoda pomáhá vytvářet a tisknout odlehčené modely výrobků, které mohou být následně využívány v automobilovém a leteckém průmyslu, v průmyslových zařízeních a v medicině jako implantáty. Autodesk Within je postaven na výkonném optimalizačním nástroji, který na základě vstupních parametrů a požadavků (například požadavky na hmotnost, zatížení, přenesený výkon, apod.) vygeneruje 3D geometrie a struktury s proměnlivou hustotou mřížek a organicky vyhlížejících tvarů splňujících zadané požadavky. Výsledné komponenty mají požadovanou pevnost a pružnost a ač jsou obtížně vyrobitelné klasickými metodami, mají lepší výkonnostní parametry a jsou lehčí než tradiční konstrukce. Jsou určeny pro aditivní výrobu a obsahují i optimalizace potřebné pro 3D tisk.

Generativní navrhování je základem pro budoucnost výroby. Tento proces využívá nekonečnou výpočetní kapacitu cloudu pro nalezení nejlepších alternativ návrhu splňujících zadané mechanické parametry. Výsledkem je optimalizace nákladů, spotřeby materiálu a postupu výroby už v rané fázi procesu návrhu.


Koncept generativního navrhování byl představen už na prosincové Autodesk University jako Projekt Dreamcatcher. Samotná produktová řada Autodesk Within je založena na technologii získané akvizicí londýnské společnosti Within Labs. Verze Within Medical je určena pro návrh porézních 3D modelů pro medicínské implantáty.


Viz též Autodesk Within

via In the fold

čtvrtek 2. července 2015

Rodina Autodesk 123D i pro mobilní zařízení s Windows


Rodina mobilních aplikací Autodesku se postupně rozrůstá i do oblasti tabletů a telefonů s Windows. Většina těchto aplikací je k dispozici pro tablety a telefony založené na Apple iOS a na Androidu, ale přibývají už také bezplatné aplikace v obchodech Windows Store (pro tablety s Windows 8/10) a Windows Phone Store (pro telefony s Windows Phone). Nejnovějšími přírůstky v této oblasti jsou aplikace z rodiny Autodesk 123D - 123D Catch a 123D Sculpt+.

Autodesk 123D Catch

123D Catch je velice populární nástroj pro automatické generování věrných, otexturovaných 3D modelů ze série nasnímaných fotografií reálného objektu z různých směrů. Původně byl vyvíjen pro PC ("Project Photofly"), poté se vývoj rozšířil i do profesionálnější verze Autodesk ReCap Photo a Memento (pro CAD/BIM) a do mobilních verzí. A díky vestavěnému fotoaparátu a díky zpracování modelu v cloudu nyní můžete 3D modely snadno vytvářet přímo pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Tato funkčnost je tedy teď k dispozici i fanouškům mobilních zařízení běžících na Windows. V galerii na 123dapp.com/catch si můžete prohlédnout ukázky 3D modelů vygenerovaných uživateli aplikace 123D Catch.



Autodesk 123D Sculpt+

123D Sculpt+ je kreativnější nástroj vyžadující invenci uživatele - bez špinavých rukou v něm můžete modelovat 3D objekty postav jako z plastelíny. Postavičky, příšerky, sci-fi bytosti - vše co můžete postavit na zadané kostře a na ní navázeném těle, s tvary a barvami omezenými jen vaší fantazií. Vytvořené postavy můžete zasadit do různých scén a vytvářet tak profesionální scény.


Sculpt+ v akci:


Všechny tyto aplikace Autodesku si můžete stáhnout na stránce mobilní aplikace.