pondělí 31. srpna 2015

Autodesk Health Dashboard - kondice cloud služeb


Tak jak přibývá uživatelů spoléhajících na různé CAD aplikace založené na cloudových technologiích, roste i potřeba informovat o stavu těchto cloudových služeb. Jak aktuálním stavu - pokud se vám například zdá, že cloudový rendering trvá příliš dlouho, tak jejich budoucím stavu - např. naplánovaném termínu krátké víkendové odstávky pro aktualizaci verze.

Přehledné zobrazení těchto informací o "zdraví" cloudových služeb Autodesku poskytuje nový portál health.autodesk.com. Zobrazuje aktuální stav hlavních cloudových služeb - zeleně: plná funkčnost, žlutě: omezený výkon, oranžově: odstávka, plus případné termíny nejbližší plánované údržby a její účel. A pokud se na tento portál přihlásíte vaším Autodesk ID, můžete si zapnout (health subscription) vaše osobní e-mailové notifikace zasílané při změně stavu jednotlivých cloud aplikací a zasílání upozornění na jejich plánovanou údržbu. Toto sledování stavu pokrývá aplikace A360 Team, Fusion 360, PLM 360, BIM 360, A360 Collaboration for Revit, Buzzsaw a Constructware.

Viz též cloud služby Autodesk 360

pátek 14. srpna 2015

Autodesk Inventor na platformě Citrix a s akcelerovanou grafikou? Proč ne?


Virtualizace aplikací a technologie jejich vystavení pro použití uživateli jak v intranetu tak v internetu je k dispozici již dlouho, nicméně z výkonnostních důvodů byla zatím vyhrazena spíše běžným kancelářským aplikacím.

Výrobci hardware a software již však začínají nabízet technologie umožňující i náročným aplikacím, jako je CAD (ale např. i hry) přidělit dostatečnou porci výkonu, a to zejména v grafické oblasti, která byla doteď vnímána jako jedno z hlavních omezení. Autodesk rovněž oficiálně podporuje provozování svých CAD aplikací na virtualizačních platformách, konkrétně na platformě Citrix XenApp resp. Citrix XenDesktop (existuje preferované partnerství mezi společnostmi Autodesk a Citrix). Seznam podporovaných aplikací a jejich systémové požadavky naleznete zde.

Technické předpoklady
Na straně CAD nástrojů Autodesku je vlastně jedinou podmínkou vlastnit běžnou síťovou licenci (NLM) - dřívější nutnost speciální Citrix licence již od verze 2014 neplatí (od roku 2018 je potřebná jen samostatná subscription licence). Na straně Citrix virtualizačního serveru je dnes klíčovou komponentou technologie HDX 3D Pro, která poskytuje aplikacím sadu grafických akceleračních technologií jako je Direct 3D (využíváno Inventorem), OpenGL nebo CUDA. Technologie dokáže nastavit profily přidělované jednotlivým uživatelům ve 3 úrovních tak, aby byl cenný grafický výkon dostupný přesně tam, kde je třeba. V nejvyšší, třetí úrovni, vhodné i pro náročné CAD aplikace, je poskytnut maximální grafický výkon, případně je umožněn přímý přístup ke grafické kartě. Tento profil také podporuje 3D myši často používané konstruktéry pro snadnější práci ve 3D. Po hardwarové stránce je klíčovou komponentou grafická karta využívající technologie nVidia Grid. Rozhodnutí jakou grafickou kartu z této řady zvolit, závisí na předpokládané zátěži a využití, přibližnou představu si můžete udělat z následující tabulky.


Přínosy a výhody
Jaké to má celé vlastně výhody a proč o této alternativě vůbec uvažovat?

  • Náklady na pořízení pracovních stanic - uživatel nemusí investovat do jednotek či desítek drahých pracovních stanic
  • Správa a údržba - interní či externí IT se nemusí věnovat správě a údržbě onoho hardware
  • Přístup odkudkoliv - CAD nástroje dostupné nejen ve firmě, ale odkudkoliv – lze umožnit konstruktérům pracovat z domova
  • Multiplatformní přístup – klientský přístup je umožněn nejen na platformě Windows, ale na všech platformách, pro které jsou k dispozici klienti pro Citrix XenApp (tablety Android či iOS, Linuxové či Apple počítače)

Umíme to
CAD Studio je ve spolupráci se sesterskou společností AutoCont připraveno zprovoznit tuto platformu u svých zákazníků.

Jak vypadá reálná uživatelská zkušenost můžete vidět na přiložených videích, ukázek Autodesk Inventoru – pro porovnání vždy tatáž úloha na standardní mobilní pracovní stanici a stejná úloha na virtualizovaném Inventoru:




















pondělí 3. srpna 2015

Autodesk Stingray - architektonické vizualizace v reálném čase


CAD Studio je členem mezinárodní skupiny Autodesk AEC Blogger Council a tak vám může mj. přinést exkluzivní informace o plánovaných produktech Autodesku. Dne 19.srpna bude uveden nový produkt pro atraktivní 3D vizualizace generované v reálném čase - Autodesk Stingray.

Autodesk Stingray je původně herní engine, který pochází z loňské akvizice technologie Bitsquid. Tu nyní Autodesk využívá kromě herních aplikací i pro vizualizace v oblasti stavebnictví a architektury. Stingray je propojen s aplikacemi Autodesk Revit a 3ds Max. Pomocí nich tak můžete vytvářet interaktivní modely interiérů i exteriérů, které si může zákazník prohlížet z libovolného pohledu v plně vyrendrované podobě - na PC, na mobilních zařízeních nebo prostřednictvím 3D brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift.



Stingray není klasická aplikace, ale spíš sada nástrojů pro Windows umožňující dotvářet interaktivní vizualizace. Chování scény lze řídit interaktivními nástroji nebo programovacím skriptovacím jazykem Lua. Aplikace bude dostupná formou Desktop Subscription, tedy pronájmu (cca 30$/měsíc nebo 240$/rok). Revit, popř. Revit ve spojení s 3ds Max umožňuje vytvářet pevné vyrendrované pohledy a animace, které můžete předat zákazníkovi. Pomocí Stingray ale můžete zákazníkovi poskytnout model stejné scény v podobné kvalitě, který si může procházet a zobrazit z libovolného jím zvoleného pohledu. Funkce LiveLink zaktualizuje pohled ve Stingray při každé změně BIM modelu.


Ukázky použití: