úterý 27. října 2015

Dvoufaktorová autorizace na Autodesk Account


Na vašem účtu Autodesk Account, používaném pro jednotné přihlašování na web služby Autodesku, si nyní můžete zvýšit ochranu použitím dvoufaktorové autentizace uživatele. Tato metoda, známá například z bankovních systémů a volitelně použitelná kupříkladu i na Google účtech, přidává do procesu přihlášení další bezpečnostní vrstvu se zpětnou komunikací s přihlašujícím se uživatelem. Během přihlášení je na zvolené mobilní zařízení doručen unikátní šestimístný kód, kterým je třeba uživatele dodatečně ověřit. Zajistíte tak, že tím, kdo se přihlašuje, jste skutečně vy.

Dvoufaktorovou autentizaci (dvoufázové ověření) si zapnete na kartě "Nastavení zabezpečení" po přihlášení na váš účet na accounts.autodesk.com. V poli "Dvoufázové ověření" klikněte na Nastavit a zvolte metodu doručení jednorázového kódu - SMS nebo hlasový hovor - plus vaše mobilní telefonní číslo. Po ověření hesla a kódu bude bezpečnější režim nastaven.

Postupně jsou přidávány i další metody autentizace - autentizační mobilní aplikací (např. Google Authenticator, pro různé mobilní platformy, QR-kód a měnící se token) nebo e-mailem. Během přihlašování (po zadání správného hesla) jste pak vyzváni k odeslání a potvrzení přijatého kódu. Pokud nemáte k dispozici primární mobilní zařízení, můžete zvolit alternativní metodu doručení kódu.

Vzhledem k tomu, že Autodesk Account zajišťuje přístup k možným citlivým osobním nebo návrhovým datům v cloudu A360, může být důležité doplnit stávající metody zajištění (šifrované spojení https, bezpečná hesla, úložiště s mezinárodními bezpečnostními certifikáty) o další úroveň - dvoufaktorovou autentizaci.

Viz též další informace - FAQ

pondělí 12. října 2015

Nová verze Autodesk A360 Team i v češtině

Pokud používáte cloudovou službu pro správu projektů Autodesk A360 Team nebo úložiště A360 Drive a máte zapnutý nabízený "nový vzhled", pravděpodobně jste si všimli významné změny uživatelského prostředí této aplikace. V pátek uvedená aktualizace služeb A360 zahrnuje totiž kromě řady dalších vylepšení i českou lokalizaci (jeden z 13 podporovaných jazyků v A360).


Ne všechny texty rozhraní jsou prozatím česky (např. plná administrace), ale v češtině funguje už i univerzální webový prohlížeč všech významných CAD formátů. Ovládání i zobrazování vlastností vybraných prvků ze zobrazených modelů tak můžete mít v češtině. Prohlížeč (zatím ne v češtině) je samostatně k dispozici např. zde.


Snazší je nyní také sdílení, vyhledávání projektových dokumentů a souvisejících souborů nebo správa projektů - je možné přímé nastavení typu projektu (Otevřený, Uzavřený, Tajný). Některé prvky systému správy projektu jsou přejmenovány. Např. původní funkce "Wiki" se nyní jmenuje "Stránky" (Pages) a najdete ji jako složku ve stromu projektu. Jako složka je přístupný i obsah vašeho úložiště A360 Drive.



Pokud hledáte některou funkci známou z původního uživatelského rozhraní, přečtěte si blog A360 Where is my stuff. Pokud vše selže, pod ikonou vašeho uživatelského profilu (vpravo nahoře) najdete funkci "Přejít zpět do staré verze".

Porovnání rozdílů jednotlivých verzí aplikace A360 najdete v tabulce na stránce www.cadstudio.cz/a360team.asp.

Vyzkoušejte si A360 na autodesk360.com

čtvrtek 8. října 2015

Autodesk Graphic - nový ilustrační nástroj pro iOS a Mac


Když Autodesk před nedávnem odkoupil prémiovou internetovou doménu graphic.com, nebylo ještě zřejmé, k čemu bude tato doména sloužit. Jasněji je nyní po oznámení nové - resp. staronové - ilustrační aplikace Autodesk Graphic. Autodesk Graphic je profesionální vektorová aplikace pro tvorbu technických návrhů a ilustrací nebo uměleckých děl.

Původní verze této aplikace se jmenovala iDraw (Indeeo). Nyní je pod novým názvem, pod křídly Autodesku a s rozšířenými funkcemi k dispozici pro Mac OS X, pro iPad a pro iPhone. Výtvarné nástroje jsou tak k dispozici na všech typech stolních i mobilních zařízení firmy Apple.


Do návrhů lze vkládat editovatelné prvky ze souborů SVG, AI, PDF a PSD. Výsledný návrh lze exportovat do formátů PNG, JPEG, GIF, TIFF, SVG, PSD, AI, a PDF. Aplikace podporuje tlakově citlivé kreslení, tahy s proměnlivou tloušťkou štětce, včetně tlakové podpory na tabletech Wacom a trackpadech Force Touch. Lze vytvářet vlastní styly kaligrafických štětců, využívat pokročilé transformace objektů, nebo automatizovat postupy pomocí skriptů.


Aplikace Graphic najde využití v architektuře, konstrukci, návrzích webových prvků a uživatelských rozhraní, tvorbě přesných kótovaných půdorysů, schémat, uměleckých návrzích pro média a počítačové hry, nebo při zpracování vektorových návrhů pro další aplikace Autodesku. Viz též další mobilní aplikace Autodesku.

Autodesk Graphic lze zakoupit za 24.99$ (Mac), 8.99$ (iPad) a 2.99$ (iPhone).

Více na graphic.autodesk.com (a nyní tedy i na graphic.com)