úterý 19. ledna 2016

Lednová aktualizace Autodesk A360

Cloudová služba pro správu, sdílení a připomínkování projektových dat - Autodesk A360 - byla dnes rozšířena o několik nových funkcí. Aktualizace je k dispozici okamžitě.

1) Kalendář

Funkce sdíleného kalendáře a wiki je již k dispozici i v novém uživatelském rozhraní. Projektový tým tak může snadno na jednom místě sledovat společné události a milníky projektu.


2) Postupný převod

Tato funkce umožňuje uživatelům přistupovat k zobrazitelném obsahu (jednotlivým pohledům, listům) ihned poté co jsou připraveny, nemusí čekat na dokončení převodu celého souboru a všech jeho položek (pohledů). Po uploadu nového souboru musí systém analyzovat obsah tohoto souboru a převést jej do podoby zobrazitelné v internetovém prohlížeči. Nyní je tak možné soubor používat rychleji po uploadu. Viz ukázka převodu projektu Revitu:


3) Lepší obsluha chyb

Toto rozšíření poskytuje uživatelům lepší přehled o úspěšnosti převodu obsahu do prohlížitelné podoby. V následující ukázce je k dispozici 3D pohled i když se 2D listy nepodařilo převést. Kliknutím na jednotlivé listy zjistíte bližší informace o příčině selhání převodu.


4) Rozšíření poznámkování

Pro grafické připomínky lze volit výšku písma, barvu a tloušťku čar. Můžete rovněž zapisovat lokalizované a nelatinkové texty.


5) Kontextové menu ve stromu prohlížeče

Kliknutím pravým tlačítkem na položku ve stromu prohlížeče získáte přístup k funkcím izolování, skrytí nebo přiblížení zvoleného elementu sestavy modelu.


6) Kopírování dokumentů z A360 Drive do projektu



7) Záznam aktivity dokumentu v A360 Drive



8) Seřazený seznam listů v Revit projektech

Listy jsou nyní řazeny podle abecedy.

Vylepšeny byly i další drobnější funkce - například převod Trial režimu na komerční verzi služby A360, nebo odkaz pro veřejné sdílení dokumentu.

Viz A360 Team

pondělí 4. ledna 2016

Autodesk Pixlr - editace obrázků bez PhotoShopu


Tento příspěvek sice zdánlivě nesouvisí s CADem, ale přesto se oblasti CAD týká. Ač není Autodesk Pixlr pro CAD profesionály příliš známým softwarem, je tato fotoeditační aplikace jedním z nejrozšířenějších produktů Autodesku (přes 100 mil. stažení mobilní verze). A i ve světě CAD občas potřeba zpracovávat rastrové obrázky a fotografie - např. na textury a podložení výkresů, nebo na doladění rendrovaných výstupů z CAD modelů.

Pixlr je dostupný jednak pro mobilní telefony a tablety (iOS, Android, Windows) a jednak jako čistě webová aplikace. Všechny jeho varianty jsou přitom zdarma. Tato aplikace nabízí funkce pro editace rastrových obrázků, doplnění efektů, masek, koláží a filtrů, včetně pokročilých funkcí známých spíše z profi editorů typu Adobe PhotoShop nebo CorelPAINT. Hlavní díl popularity této aplikace nesou její mobilní verze s možnostmi přednastavených filtrů pro zpracování fotografií následně publikovaných na sociální sítě. Pro profesionální využití je ale asi příhodnější webová verze Pixlru umožňující editaci obrázků v jakémkoliv obyčejném internetovém prohlížeči vybaveném (aktuálně nepopulárním) Flashem. Tento rastrový editor si můžete sami vyzkoušet na adrese pixlr.com/editor/


Kromě vlastního formátu PXD podporuje Pixlr i všechny běžné obrázkové formáty jako PNG, JPEG, TIFF, GIF, BMP, PSD. Podporuje zpracování barev, průhlednosti, masek a další obvyklé operace editorů fotografií. V široké škále jejích 29 jazykových variant nechybí ani verze česká.

Viz další mobilní aplikace Autodesk