úterý 28. června 2016

Apple iPad Pro v praxi projektanta a konstruktéra


Společnost CAD Studio uspořádala v minulém týdnu v hotelu ANDEL‘S BY VIENNA HOUSE seminář věnovaný využití mobilních nástrojů Apple pro obchod a navrhování v profesionální praxi.

Hlavním tématem akce bylo seznámení s možnostmi profesionálního mobilního zařízení Apple iPad Pro - neocenitelného pomocníka pro konstruktéry, projektanty a designéry. Díky iPadu nemusíte omezovat vaši týmovou práci na 2D a 3D CAD a BIM projektech ani v případech, kdy jste zrovna na cestách nebo na staveništi.

Známý prezentátor produktů Apple, Petr Mára, představil iPad Pro a jeho obecné nástroje pro profesionální praxi. Zajímavá je například možnost podepsat dokument, třeba smlouvu, pomocí Apple Pencil rovnou na iPadu - můžete ji tak zpět obchodnímu partnerovi bez nutnosti tisku a následného skenování. Obecně zdůraznil vestavěné bezpečnostní funkce v zařízeních Apple umožňující plnohodnotné firemní využití.

Využití iPadu Pro v architektonické a umělecké praxi předvedl jeden ze zákazníků CAD Studia, architekt Rostislav Říha.

Zástupci CAD Studia následně předvedli možnosti využití několika mobilních aplikací určených pro Apple iPad:
  • interaktivní práce s výkresy a modely synchronizovanými s desktop CADem (AutoCAD 360)
  • připomínkování+odměřování návrhů v jakémkoliv formátu, odkudkoliv (A360 Team, A360 Mobile, DesignShare)
  • koncepční navrhování BIM projektů (FormIt 360)
  • projektová a stavební dokumentace vždy po ruce (BIM 360 Docs, InfraWorks 360)
  • tovární modely (Factory + BIM 360 Glue)
  • simulační koncepční nástroje (ForceEffect a ForceEffect Motion)
  • kustomizace výrobků (Configurator 360)
  • nástroje pro 3D modelování (123D Make, Sculpt)
  • GIS pro PC i mobilní zařízení – twiGIS

Oněch mobilních aplikací Autodesku pro iPad je ještě mnohem více, ale ne vše se v rámci semináře podařilo stihnout. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet například "3D skener" 123D Catch, nástroj pro interaktivní práci s konstrukčními 3D modely Fusion 360 Mobile, nebo vzdálený přístup na vaši CAD aplikaci přes Autodesk Remote. Většina iPad aplikací Autodesku je zdarma.

PS: mimochodem věděli jste vůbec, že Apple Pencil se nikdy neskutálí ze stolu na zem a vždy se natočí logem (jablíčkem) nahoru? nebo že novou krabici s Apple zařízením otevíráte přesně 7 sec pro ten nejlepší zážitek? :-)








Pokud vás zajímají podrobnosti využití návrhových nástrojů na mobilních zařízeních Apple, kontaktujte CAD Studio. Viz též mobilní aplikace.

pondělí 27. června 2016

Nové možnosti zachycení reality do 3D CAD modelů


Aplikace Autodesk ReCap 360 a návazná aplikace Autodesk ReMake nabízejí nové možnosti pro snadné zachycení reálných objektů okolo nás a převod zachycených tvarů na 3D model pro další zpracování. Takovéto technologie 3D skenování byly dříve dostupné jen jako úzce specializované nástroje spojené s velmi drahými laserovými 3D skenery. Dnes jsou nástroje pro "reality-capture" dostupné komukoliv a lze je kombinovat jak s laser skenery (LiDAR), tak se sérií ručně nafotografovaných snímků objektu z různých stran, nebo dokonce se záznamem "nalétnutým" z dronu.

Oblast možného nasazení této technologie je velmi široká - od "reverse engineering" postupů pro nasnímání tvaru výrobků ve strojírenství, přes nasnímání původního stavu stavby či terénu ve stavebnictví, až po zachycení věrných digitálních 3D kopií uměleckých nebo historických objektů.

Webinář CAD Studia pořádaný minulý pátek představil aplikaci Autodesk ReCap 360 Pro stojící na počátku postupu zpracování velmi rozsáhlých mračen bodů (až miliardy datových záznamů) nebo fotografií a jejich převod do 3D podoby snadno použitelné například v AutoCADu, Civil 3D, Plant 3D, Revitu nebo v 3ds Max. Záznam z tohoto webináře nyní můžete shlédnout i na YouTube kanálu CAD Studia a seznámit se tak s možnostmi, které může ReCap nabídnout ve vaší projekční praxi.


viz též Autodesk ReCap a Autodesk ReMake

středa 15. června 2016

Nová verze Desktop App s přístupem k produktům

Nová verze systémové komponenty "Autodesk Desktop App" (česky "Počítačová aplikace Autodesk") poskytuje kromě přístupu k aktualizacím produktů a k výukovým materiálům nyní i možnost stažení instalace vašich produktů Autodesku. Komponenta se nainstaluje automaticky při instalaci libovolného produktu Autodesk řady 2017, průběžně se aktualizuje a je přístupná (pod logem Autodesk - origami "A") ze systémové lišty Windows.

Od verze 6.1.0.272 - poznáte ji mj. podle barevného levého sloupce - máte pod první ikonou "PRODUKTY" pohodlný přístup k instalačním obrazům vám dostupných CAD aplikací, a to včetně vašeho osobního sériového čísla a produktového klíče. Pro instalace a reinstalace CAD produktů tak již nemusíte chodit na váš účet Autodesk Account. Nabízeny jsou vámi zakoupené licence, které vám váš Administrátor zpřístupnil.



Kromě toho je zde samozřejmě i nadále k dispozici funkce průběžného upozorňování na vydané aktualizace (service packy, hotfixy) všech vámi používaných aplikací Autodesku a jejich rychlou instalaci. Kontrolu nad aktualizacemi CAD software i samotné komponenty na jednotlivých počítačích ve vaší firmě má váš Administrátor Autodesk software ze svého účtu Autodesk Account.

Aplikaci "Autodesk Desktop App" si rovněž můžete stáhnout z naší stránky Download.

středa 8. června 2016

Nepracujte na kradeném CADu

Pracovat na nelegální licenci CAD software se nevyplatí - kupte si originál. Porovnejte si sami pořizovací cenu AutoCADu LT 2017 třeba s ročními výdaji na kávičku...


Nejnovější český AutoCAD LT 2017 pořídíte jen za 11.500 Kč (včetně DPH). Podobně výhodné ceny nabízíme i na další, profesní 3D CAD a BIM nástroje. A získáte bezpečný CAD software, s plnou DWG kompatibilitou a technickou podporou. V CAD Studiu vám k němu přidáme i doplňkovou nadstavbu LT Extension s řadou dalších užitečných funkcí. Používaní kradeného CADu nestojí za rizika právních postihů, nespolehlivého a potenciálně nebezpečného software.

Viz možnosti pořízení CAD licence - CAD eShop a stránka CAD crack.