pondělí 10. října 2016

Nové důvody proč si zamilovat Autodesk ReCap 360


V těchto dnech byla uvedena nová verze aplikace pro zpracování mračen bodů a dalších podkladů 3D skenování - Autodesk ReCap 360. Nová verze V3.1 je ke stažení okamžitě - obsahuje několik nových funkcí a řadu menších vylepšení.

Rozšířené možnosti registrace mračen bodů


ReCap teď umožňuje kombinovat skeny z vysoce přesných pozemních laserových skenerů s nestrukturovanými mračny bodů získanými bez referenčního rámce - například z dronů, mobilních nebo ručních skenerů. V minulosti bylo možné kombinovat strukturované přesné body pouze s daty z fotografií a bylo nutné sesouhlasovat společné body.

Díky nové funkci lze jednoduše zvolit nejvhodnější způsoby snímání a spojit je několika kliknutími - stačí zvolit tři společné body. Nestrukturované body budou automaticky zarovnány a upraveno jejich měřítko. Pro různé části projektu tak můžete použít různé zdroje dat - např. pozemní skener na zachycení stávajícího stavu pro renovace, dron pro nasnímání stavu střechy, nebo ruční skener pro detail výzdoby.

Postup ilustruje následující video:


Import CAD modelů z Navisworks


Panoramatické pohledy Real View jsou v ReCapu účinným vizualizačním a komunikačním nástrojem. Proto se může hodit zobrazit naměřená data ve společném kontextu s navrhovanými modely. ReCap nyní umožňuje import projektů z Autodesk Navisworks (soubory .NWD). A vzhledem k tomu, že Navisworks podporuje načítání prakticky jakýchkoliv typů CAD dat, znamená tato novinka, že do ReCapu lze načíst model v téměř jakémkoliv CAD formátu - stavby, potrubí, rostliny, nábytek, ad. Lze řídit viditelnost načtených CAD dat a aktualizovat je ze zdrojového formátu. Na modelu můžete použít jakékoliv nástroje ReCapu - anotace, připomínkování, odměřování a sdílení. Zobrazení rendrovaného CAD modelu v kontextu reálného prostředí pomáhá klientům pochopit myšlenku projektu a činit informovaná rozhodnutí.


Export pohledů do obrázků ve vysokém rozlišení


Požadavek na funkci exportu do obrázkových souborů bylo jedno z nejčastějších přání v uživatelském fóru nápadů pro aplikaci ReCap. Hlavním komunikačním nástrojem ReCapu jsou pohledy Real View. Nyní je možné navíc pohledy exportovat do souborů JPEG a PNG. Ty pak můžete využít v prezentacích, v dokumentaci projektu nebo diskusích s kolegy. Stačí zvolit požadovaný formát, rozlišení a výstupní složku. Lze použít i výstup s transparentním pozadím.

Nastavení barvy pozadí


Toto sice malé ale významné rozšíření funkcí ReCapu umožňuje zvolit odstín pro pozadí 3D scény (původně jen černé). Můžete nastavit jednolitou barvu požadovaného odstínu nebo barevný přechod.

Další vylepšení


Kromě výše uvedených novinek obsahuje ReCap 360 3.1 i další novinky - můžete použít odlišná nastavení importu pro odlišné typy mračen bodů, skenovaná data Topcon mohou být ořezávána na vzdálenost, byla přidána hladká interpolace mezi pohledovými stavy v RealView. Vylepšena byla také podpora operačního systému Windows 10.


Více informací a Trial verze na www.cadstudio.cz/recap