čtvrtek 27. dubna 2017

Mobilní a webový AutoCAD

Možná jste si všimli, že mobilní aplikace "AutoCAD 360" resp. "AutoCAD 360 Mobile" se s příchodem nové produktové řady Autodesk 2018 přejmenovala jednoduše na "mobilní AutoCAD". Tato formální změna předznamenává budoucí vývoj této verze AutoCADu založené na cloudových technologiích. Stejně jako webový AutoCAD 360 fungující v internetovém prohlížeči jsou i funkce AutoCADu pro telefony a tablety závislé na podpoře cloudu a jeho funkcí pro zpracování obsahu DWG souborů synchronizovaných s klasickou desktop verzí AutoCADu. Přesto však funguje mobilní AutoCAD i off-line, bez připojení k internetu.

Cílem Autodesku je vytvořit nový AutoCAD pracující přímo v browseru. Verze pro mobilní zařízení je k tomuto cíli už docela blízko - mobilní AutoCAD už je komerční aplikací a můžete jej používat pro prohlížení, editaci i vytváření DWG výkresů (prozatím ve 2D). Mobilní AutoCAD v plné verzi Pro je rovněž součástí subscription k desktop verzím AutoCADu a AutoCADu LT 2018. Základní verze (bez editací) je k dispozici zdarma na App storech pro Android, iOS a Windows zařízení.


Nedávno byla aktualizována i webová verze AutoCADu. Ta je přístupná na adrese https://client.autocad360.com/ (pro Chrome) a během přepracování na rozšířenou verzi pracuje jen v režimu prohlížení. Nabízí ale vyšší rozlišení, hladší zoomování/panoramování a univerzální podporu DWG objektů. Vyzkoušejte si na odkazu "See what's new". Dává nahlédnout do směru technologického vývoje propojujícího DWG s internetovými technologiemi cloudu.


Žádné komentáře:

Okomentovat