středa 26. listopadu 2014

Lapač snů - Autodesk Project Dreamcatcher pro cílově orientované navrhování



GDD (goal-directed design) je metoda navrhování vycházející z konečného cíle

Klasické CAD systémy vycházejí z konceptu počítačem podporovaného návrhu postupně skládaného z geometrie jednotlivých komponent menších celků. Co kdyby ale nějaký CAD systém uměl automaticky generovat desítky, stovky či dokonce tisíce návrhových variant splňujících vámi definované rámcové cíle? Toto kdyby už není kdyby: Project Dreamcatcher (lapač snů) z výzkumných laboratoří Autodesk Research představuje novou generaci výpočetního navrhování.

Dreamcatcher je cílově orientovaný (GDD) systém, který umožňuje konstruktérovi zadat určité cíle návrhu, funkční požadavky, typ materiálu, požadavky na vyrobitelnost, výkonnostní parametry a nákladová omezení. Pak už přebírá práci neomezený výpočetní výkon cloudu.

Aplikace Dreamcatcher interpretuje cíl návrhu ze zadaných kritérií a využívá výkon cloudu pro vygenerování tisíců návrhových variant splňujících konstrukční kritéria. Poté doporučí nejlépe se chovajících verze návrhů pro další zhodnocení. Konstrukční řešení tedy není třeba postupně vyvíjet, řešení se spíše "vyhledává". To je naprostý obrat oproti tradičnímu pracovnímu postupu CAD návrh - simulace - optimalizace.

Jako konstruktér se ale rozhodně nemusíte bát, GDD metody nenahrazují návrháře, právě naopak. Vykonají pouze základní hrubou práci - vysokou rychlostí vyhodnotí návrhové problémy a kompromisy. Osvobodí tak návrháře od opakujících se konstrukčních úkolů a výpočtů a umožní mu soustředit se na inovativní a kreativní práci,

To je cloud computing ve své nejčistší podobě - skutečné výpočty, nikoli jen jednoduché ukládání souborů. To co bylo dříve dostupné jen pro výzkumné a vládní instituce je nyní dostupné pro kohokoliv.

Metoda mění tradiční konstrukční postupy, které začínají zadáváním geometrie. Vstupem do GDD je samotný cíl návrhu, konstrukční zadání, problém - pomocí evolučních algoritmů pak vygeneruje sadu řešení tak, že napodobuje metody, jakými si příroda vybírá - přijímá nebo odmítá - návrhy. To je užitečné zejména ve strojírenství. Tradiční softwarové nástroje nebyly schopné představit optimální řešení pro stále složitější a vícerozměrné problémy dnešní průmyslové výroby. Nyní mohou být navrhovány objekty, které optimálně plní svou funkci - objekty, které dříve nebylo možné vyrobit.

Je tu nový pracovní postup - spojení návrháře, umělé inteligence a cloudu. Je tu Project Dreamcatcher, další velký skok pro návrháře.


dle Autodesk Research

Žádné komentáře:

Okomentovat