pondělí 12. května 2008

Architekti už nemusejí lepit modely, prostě si je vytisknou


Praxi složitého lepení a vyřezávání kartonových (papírových, balsových) 3D modelů architektonických návrhů staveb už zdá se odzvonilo. Váš 3D model stavby si nyní můžete snadno prostě vytisknout z CADu.

Na webu labs.autodesk.com je nyní ke stažení bezplatný doplňkový modul pro CAD/BIM aplikaci Autodesk Revit - STL Exporter for Revit 2009. Pomocí této aplikace doplníte do architektonické aplikace Revit podporu souborového formátu STL pro stereolitografii. STL soubory jsou kompatibilní s technologiemi 3D tisku. Zařízení pro 3D tisk (3D Printer) jsou dnes již dostupná periferní zařízení, které lze využít pro rychlou a pohodlnou výrobu prototypů, 3D vzorků a modelů přímo z 3D CAD dat.
Omezujícím parametrem při 3D tisku vašich architektonických modelů může být maximální formát (objem) konkrétní 3D tiskárny (lze řešit rozdělením modelu na menší části), rozlišení tiskárny (3D dpi) - tedy schopnost tisku drobných detailů a pevnost (trvanlivost) vytištěného modelu.

I z informačního modelu projektované stavby teď tedy můžete snadno vytvářet 3D modely pro prezentace, vizuální komunikaci a další účely.

Žádné komentáře:

Okomentovat