úterý 6. května 2008

Impression a Navisworks - dvě prezentační novinky Autodesku

Autodesk již několik let není jen "CAD" a "GIS" a "multimédia". I v Česku se nyní objevily dvě zajímavé prezentační novinky prakticky doplňující CAD aplikace Autodesku.

Vytvářená CAD data - výkresy a 3D modely - je potřeba téměř vždy také odprezentovat, mnohdy i pro laické publikum (investor, management...). Pro účinnější, hezčí a přesvědčivější prezentaci CAD dat slouží nová aplikace Autodesk Impression. Jde o malovací aplikaci, kterou by šlo zařadit třeba po bok Photoshopu. Tedy nabízí nástroje jako pastelka, křída, fix, zvýrazňovač, guma, knihovnu stafážních obrázků, atd. Oproti jiným rastrovým editorům má ale několik podstatných výhod - přímo načítá vektorová CAD dat z formátů DWG a DWF, načtené vektory umí automaticky změnit na náčrty (čáry "do ztracena", přetažené konce, roztřesení, náhrada bloků obrázky) a především malbou dotvořené obrázky zůstávají asociativní s CAD daty - po jejich aktualizaci tak můžete snadno získat i aktualizovaný prezentační obrázek. Z nudného CAD výkresu (půdorys, pohled, perspektiva) tak i laik snadno a rychle vytvoří působivý obrázek "ručního" vzhledu.

Impression se nyní dodává zdarma k AutoCADu a stavařským aplikacím Autodesku (se Subscription).

Do jiné oblasti prezantací míří sada nástrojů Autodesk Navisworks. Ta umožňuje zpracovat a poskládat 3D modely a data z nejrůznějších zdrojů a zkombinovat i velmi rozsáhlé projekty do jednotného modelu, který lze snadno procházet, rendrovat, verzovat nebo analyzovat na kolize. Projekty továren, přístavů, silnic nebo hotelů, na kterých spolupracuje několik firem využívajících různé CAD nástroje tak lze vidět a prezentovat pěkně pohromadě.

Další informace viz Autodesk Impression a Autodesk Navisworks.

Žádné komentáře:

Okomentovat