středa 10. června 2009

Trendy v podílu používaných operačních systémů

Vděčným tématem žhavých akademických diskuzí zastánců a odpůrců Windows, Linuxu a MacOS jsou podíly těchto operačních systémů na trhu, resp. jejich skutečné využívání na počítačích ve firmách i v domácnostech.

Celkem objektivní obraz o skutečném nasazení těchto operačních systémů na aktivních počítačích, resp. na počítačích připojených k internetu, dávají analýzy přístupů k web serverům. Aby takovéto údaje měly dostatečnou vypovídající hodnotu, mělo by se jednat o analýzy přístupu k některému velkému a dostatečně obecnému web serveru (např. zpravodajskému serveru nebo vyhledávači). A ještě lepší je, pokud se tato analýza provádí na tisících různých serverů z různých oblastí života. Údaje z různých serverů obvykle nemá nikdo k dispozici pohromadě, vyjímkou jsou ale online služby pro statistiky přístupů.

Vedle našich českých služeb tohoto typu - např. Navrcholu.cz nebo TopList.cz - se velké popularitě těší web služba StatCounter.com. A právě služba StatCounter nabízí již několik měsíců zajímavou informační službu "Global Stats", která konsoliduje data získaná měsíčně ze 4 miliard web stránek z celého světa.

Z okamžitých naměřených dat, ale především z časových řad lze získat zajímavé a poučné údaje o skutečném stavu trhu operačních systémů, o trendech v oblasti internetových vyhledávačů a internetových prohlížečů, o nástupo mobilních technologií nebo porovnání regionů světa nebo rozdílech České republiky vůči zbytku Evropy.

Pokud se vrátíme k podílům operačních systémů, pak Global Stats poskytuje pro ČR následující obrázek uplynulých 12 měsíců:

Operační systémy používané v ČRviz též živá data

Zdánlivý pokles dominantního operačního systému Windows XP se pouze přelévá do nastupujících Windows Vista. Na spodu grafu se krčí ještě Windows 2000 a pod nimi pak s cca 1% podílem Linux a MacOS. Tentýž graf za Evropu se liší jen cca 2x vyšším podílem MacOS. Povšimněte si zajímavých pravidelných zoubků v grafech Windows XP a Vista - ty jsou způsobeny víkendovým provozem. Je vidět, že evropané používají v domácnostech modernější počítače (nebo alespoň modernější OS) než na svých firemních počítačích využívaných v průběhu týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat