pátek 8. dubna 2011

Ponorka pro Mariánský příkop byla navržena v Autodesk Inventoru

Britský miliardář Richard Branson představil jednomístnou ponorku, která má prozkoumat nejhlubší místa světových oceánů. Ještě letos sestoupí na dno Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi. V budoucnu má tato ponorka zpřístupnit nejhlubší mořská dna i turistům.

Ponorka "Virgin Oceanic" má velikost běžné kánoe, ale její trup z uhlíkových vláken a titanu vydrží tlak až 1.000 atmosfér. Pohyb pod vodou usnadňuje šupinovitý povrch. Ponorka o hmotnosti 3.600kg je vybavena kamerami s vysokým rozlišením, řadou senzorů parametrů okolního prostředí i nástroji pro odběr vzorků. Půjde o druhé pilotované plavidlo, které sestoupí do této extrémní hloubky. Prvním byl Bathyscaphe Trieste, řízený Donem Walshem a Jacquem Piccardem, už v roce 1960.

Konstruktérem ponorky je Graham Hawkes, který ji vyvinul původně pro dobrodruha Stevena Fossetta pod názvem "DeepFlight Challenger". Oproti batyskafu je tato osobní ponorka samozřejmě podstatně flexibilnější. Hlavním omezujícím parametrem těchto dobrodružství bývá cena. Právě použití Inventoru umožnilo zefektivnit konstrukční fáze, optimalizovat volbu materiálů a předat zkonstruované komponenty rovnou do výroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat