pátek 21. října 2011

Cloud - otázka důvěry

Jedním z často skloňovaných témat na právě skončené konferenci "CADfórum 2011 - digitální prototypování v praxi", a to jak v diskusi u kulatého stolu tak v osobních rozhovorech, byl "Cloud", tedy konkrétně Autodesk Cloud - web aplikace nabízené firmou Autodesk. Z diskusí vyplynulo, že úspěch či neúspěch cloudu (i v oblasti CAD) bude především otázkou důvěry, vnímáním jeho spolehlivosti a bezpečnosti ze strany profesionálních uživatelů.


Část potenciálních uživatelů cloud zcela odmítá - cituji: "je to návrat do historie sálových počítačů", "stačí pár black-outů a nikdo už cloudu neuvěří". Část budoucích uživatelů uznává, že tento koncept už funguje v jiných, "osobních" oblastech (Google Mail, Facebook, YouTube) a může fungovat i v oblasti CAD. Každopádně je vidět, že klíčové pro akceptaci cloudu nebudou technická omezení (kapacity linek jsou spíše jen nezajímavou otázkou času), ale právě důvěryhodnost a spolehlivost provozu.

Pro skeptiky dovolte jeden hypotetický příklad/otázku: Myslíte, že nějaká dobře zavedená firma by do cloudu svěřila veškerá data klíčová pro její fungování? Data, obsahující firemní know-how a hlavní zdroj budoucích příjmů? Data, která kdyby se smazala nebo dokonce dostala do rukou konkurence, by znamenala obrovské ztráty a významně by ohrozila další fungování dané firmy? Data, která jsou potřeba dnes a denně, rychle a data která se velmi často aktualizují?

Ne, nemluvím o výrobní nebo konstrukční firmě a CAD datech. Řeč je o CRM datech, tedy živých obchodních datech o rozjednaných zakázkách, včetně kontaktů, záznamů z jednání. A otázka zdaleka není hypotetická. Takováto cloud služba totiž již řadu let existuje. Pronajímaná CRM aplikace SalesForce.com existuje již od roku 1999 (kdy se web službám ještě neříkalo "cloud"), je velmi úspěšná a spoléhají na ni takové firmy jako Cisco, Dell, Hitachi, KONE, Motorola, O2, Toyota, ale třeba i Intergraph a Autodesk.

Často opomíjený argument hovořící spíš "pro" cloud je i to, že podle statistik je nejčastější příčinou odcizení nebo zpronevěry firemních dat vlastní zaměstnanec, resp. útok z vnitřní sítě. Ona zdánlivě "důvěryhodná" vnitřní síť a jistota "vlastního serveru" tak mnohdy ve skutečnosti zase takovou jistotou a bezpečným přístavem není.

Cloud služeb Autodesku přitom stále přibývá. Jde nejen o nedávno spuštěný Autodesk Cloud pro předplatitele CAD aplikací, ale i o populární aplikace Autodesk PhotoFly (fotografie->3D model) nebo Homestyler (zařizování interiérů). Další významná cloud aplikace bude oznámena na nadcházející Autodesk University (viz vše se změní).

Žádné komentáře:

Okomentovat