středa 25. dubna 2012

Nový Google Drive rozumí DWG výkresům


Google včera představil svůj dlouho očekávaný cloudový disk - službu "Google Drive" (česky Disk Google). V souvislosti s tímto uvedením ještě rychle harašili zbraněmi i další provozovatelé konkurenčních cloud služeb, takže například existující uživatelé "Microsoft SkyDrive" si teď mohou nechat navýšit kapacitu úložiště na 25 GB.

Kromě kapacity úložiště pro vaše dokumenty (standardně 5 GB) nabízí Google Drive řadu aplikačních služeb - prohlížeče pro cca 30 typů souborů (kancelářské formáty, obrázky), OCR funkce, vyhledávání, sdílení, verzování, plus samozřejmě synchronizační aplikaci na váš lokální počítač (Windows, Android).

Pro CAD uživatele je zajímavá podpora DWG a DXF souborů oznámená hned při uvedení Google Drive. Ta je postavena na spolupráci firem Google a Autodesk - propojuje cloud aplikaci AutoCAD WS se souborovým úložištěm Google Drive. Prostou instalací aplikačního rozšíření "AutoCAD WS" do Google Chrome (Google Drive > Nastavení > Spravovat aplikace) naučíte obě cloud aplikace spolupracovat. Jakýkoliv DWG výkres umístěný do Google Drive tak můžete kliknutím přímo otvírat, editovat či tisknout v AutoCADu WS. Podobně můžete propojit i další web službu Autodesku - editor obrázků Pixlr.

Připomínáme, že vlastní cloud úložiště Autodesku - Autodesk 360 - nabízí kapacitu 25 GB na každou licenci Autodesk produktu pod Subscription.

O úspěšnosti jednotlivých cloud úložišť bude rozhodovat kromě poskytované kapacity zejména spolehlivost a poskytované aplikační funkce, plus samozřejmě nabídka synchronizačních funkcí na lokálním počítači (alespoň do té doby, dokud budou lidé nějaké lokální počítače používat).

Disk Google si můžete spustit z adresy drive.google.com.

Žádné komentáře:

Okomentovat