čtvrtek 8. srpna 2013

Project Memento - poradí si s vašimi 3D mesh modely

Project Memento je nejnovější 3D nástroj z vývojových laboratoří Autodesku. Jde o univerzální aplikaci pro zpracování velmi rozsáhlých povrchových modelů tvořených 3D sítí (3D mesh). Takovéto velké 3D modely jsou typickým produktem programů pro "reality capture", tedy například 3D skenerů. Sám Autodesk nabízí dvě aplikace pro převod série fotografií na - potenciálně velmi rozsáhlé - 3D modely: kutilský Autodesk 123D Catch a jeho profesionální variantu Autodesk ReCap Photo.

Aplikace jako je "technology preview" verze Project Memento velmi chyběla zejména pro ReCap Photo, protože ten díky svému čistě cloudovému (=webovému) rozhraní postrádal nástroje pro následné zpracování a dočištění výsledného 3D modelu. Navíc díky vyššímu rozlišení produkuje i rozsáhlejší 3D sítě, jejichž zpracování v běžných CAD aplikacích může přinášet výkonnostní problémy.

Pro zpracování 3D síťových modelů již Autodesk má starší a nepříliš známou aplikaci - MeshMixer (viz CADstudio.cz/download, zdarma). I tato aplikace ale může mít problém s výkonem při zpracování velmi rozsáhlých 3D modelů.

Aplikace "Project Memento" byla proto vytvořena od počátku jako robustní nástroj schopný zpracovat i obrovské 3D modely. Vygenerovat obrovský 3D model v ReCap Photo nedá velkou práci, ale začistit jej od přebytečných zbytků okolních objektů a odstranit případné nedostatky převodu z uploadovaných fotografií byla až příliš obtížná práce. Díky Project Memento to nyní jde velmi snadno. Začištěný model pak snáze načtete do CAD aplikace nebo pošlete na 3D tiskárnu.

Memento má inovativní uživatelské rozhraní známé už z aplikací ReCap Studio a ReCap Pro. Načítá a ukládá otexturované 3D modely ve formátech OBJ a RCM (ReCap Mesh). 3D modely umí zjednodušovat. Má rozsáhlé diagnostické nástroje pro kontrolu 3D sítí (díry, špičky, tunely) a umí tyto chyby sítí odstranit - buď automaticky nebo s asistencí uživatele. Posuďte práci s Mementem na videoukázce:


Přepněte na vysoké rozlišení a plnou obrazovku

Project Memento je určen pro Windows 8 a Windows 7 64-bit, vyžaduje min. 4GB RAM a grafickou kartu s podporou minimálně OpenGL 3.2 či DirectX10. Memento si můžete stáhnout zdarma z Autodesk Labs. Technology preview expiruje 23.ledna 2014.

V současné době je aplikace dodávána jako "ReCap Photo" v rámci produktu "Autodesk ReCap Pro".

Žádné komentáře:

Okomentovat