pátek 24. října 2008

Ribbon style - ovládání CADu ve stylu Office2007 - DOPLNĚNO

Ovládání aplikací pomocí Ribbon menu (nebo lépe česky pásu karet) je věc, se kterou musíme počítat i v oblacti CAD aplikací firmy Autodesk. Pokud používáte nebo znáte aplikace řady Office 2007, víte o čem mluvím. Rovněž již dnes se s tímto ovládáním setkáte v "holém" AutoCADu 2009.
Mohu li soudit z reakcí uživatelů, webových diskuzí i jiných internetových zdrojů, nesetkal se nový styl ovládání (zejména u Office) se zrovna vřelým přijetím, nicméně za sebe mohu říct, že čím déle zmíněné Office 2007 používám, tím se mi zdá nový způsob ovládání lepší, logičtější a přehlednější.
Autodesk rovněž nezůstává pozadu a kromě AutoCADu vyvíjí toto ovládání i pro ostatní aplikace - příkladem budiž Inventor, pro který je k dispozici utilita nazvaná UI Technology Preview, která Vám již dnes umožní vyzkoušet si, jak by toto mohlo vypadat v dalších verzích. Účelem uvolnění tohoto rozhraní jako volitelného plug-inu je rovněž zjistit reakce zákazníků a odladit případné nedostatky tak, aby v budoucnu bylo vše co nejlepší.
Máte-li chuť podívat se trochu do budoucnosti ovládání CADu, vyzkoušejte tento doplňek.
Nebojte se, instalace Vám vytvoří na ploše další ikonu pro spouštění nového prostředí, ale zůstane zachována i stávající klasická nabídka.

Pozn.: Doplněk v současné době nepodporuje SP1 pro Inventor, proto bude funkční jen na čisté instalaci. Upravený inst. soubor pro AI SP1 by měl brzy následovat.
Doplněno: Pokud chcete tento doplněk vyzkoušet a máte již SP1, stačí jej odinstalovat, nainstalovat doplněk a SP1 opět vrátit.

Doplněno: Začínají se objevovat další Autodesk aplikace s ribbon ovládáním - jako první vlaštovka řady 2010 ve formě první betaverze se k nám dostal Autodesk Design Review 2010 (prohlížení DWF).

Připojuji pár obrázků.





Dejte nám v připojené diskusi či anketě vědět, jak se Vám doplněk líbí.

Instalační soubor stáhnete zde.

7 komentářů:

  1. já jsem si to nainstaloval, vyzkoušel a mne se to líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. ano, můžeme také potvrdit, že se nám toto prostředí zamlouvá. Moho být sice uživatelé, kteří si budou na to déle zvykat, ale ve finále se nám to zdá jako příjemná změna prostředí, která usnadňuje orientaci a rychlejší přístup k "příkazům".

    OdpovědětVymazat
  3. No pokud vím, tak u Office to spoustu lidí naštvalo, kamarád má doma SolidWorks, kde s tím taky přišli, a docela na to nadával, nebojíte se, že to bude podobně s Inventorem?

    OdpovědětVymazat
  4. nevím, já jsem vyfasoval MS Office 2007 s tímto stylem a než jsem si zvykl, celkem mi to trvalo a dodneška jsem vytočený, že tam kde ta funkce vždy bývala už není a pokud je tak je jinde. Slyšel jsem taky, že si s tím SolidWorks naběhnul a lidi si na to stěžují. Tak bych asi držel od těchto novinek raději odstup. Ať se Autodesk raději zaměřuje na užitečnější funkce ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. "Karty" použivám v Autocadu 2009 a vyhovuje mi to. Připadá mi, že mám více prostoru, příkazové ikony jsou v liště nahoře, logicky seskupeny, takže i dostupnost a přehlednost je pro mě dobrá. Přidával jsem si nový pás karet standartně v CUI, upravil si pásy do karet, tak jak je nejčastěji použivám a jsem spokojený.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím. Docela bych chtel tento styl menu vyzkouset.momentalne v praci porad mame Inv 10 a budeme prechazet na 2009. Jestli to dobre chapu tento styl se do 2009 musi doinstalit? Na strankach autodesk labs to nemuzu nikde najit dekuju.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    doplněk již Autodesk z Labs stáhnul - testovali tuto funkčnost vzhledem k vývoji verze 2010, která nyní přichází na trh (a tam již ribbon standardně je - i s možností přepnutí do klasického ovládání). Napište mi do mailu (lubos.petr(zavináč)dagis.cz)kontakt na Vás, doplněk vám někde vystavím ke stažení.

    Jinak můžu říct, že po několika prezentacích verze 2010 s ribonem zákazníkům jsem si tento způsob ovládání hodně oblíbil - hlavní důvod je logické členění pásu karet dle pracovního postupu.

    Luboš Petr
    Dagis a.s.

    OdpovědětVymazat