úterý 13. ledna 2015

Mění se pohled na licencování software


Svět software se mění. Mění se i svět počítačového navrhování. A mění se i trh a obchodní procesy v oblasti konstrukce a projektování. I začínající firmy dnes mají k dispozici cenově dostupný způsob využívání výkonných 3D aplikací, díky cloudu získávají malé i velké firmy přístup k neomezenému výpočetnímu výkonu pro náročné operace, díky webovým aplikacím se podstatně zjednodušilo sdílení a publikování CAD návrhů či správa týmových projektů.

Na trhu se cení flexibilita. Firmy minimalizují cash flow – minimalizují sklady, oddalují splatnosti, využívají splátkování nebo raději leasing, začínající firmy využívají nové typy financování (např. crowdfunding). Často jako dodavatel CAD software řešíme požadavky typu převodu licence na dceřinou firmu, dotazy na krátkodobé snížení nebo zvýšení počtu licencí, zpřístupnění jiného typu CAD software na jednorázový projekt, nejistotu zákazníka v plánování budoucích potřeb počtu licencí, dotazy na daňové zvýhodnění (náklady vs. investice).

Tradiční systém licencování CAD software je dnes dosti rigidní. Zakoupená "věčná" licence znamená nemalou úvodní investici vyžadující posouzení věrohodnosti ekonomické návratnosti investice a každopádně i omezení volných finančních prostředků, které lze využít pro podnikatelské záměry. Tuto vstupní bariéru řeší forma pronájmu licence - v případě produktů Autodesku nazývaná "Desktop Subscription". Nakonec pronájem je běžný způsob přístupu i k dalším osobním či firemním prostředkům pro podnikání. Nemusíte přeci vlastnit automobily, kanceláře, stroje, počítače - dokonce i kávovar můžeme mít v pronájmu spolu s dodávkou kávy. Obvykle firma nezaměstnává ani uklízečky a nevlastní vysavač, ale nahrazuje je úklidovou firmou - podobně jako si najímá přepravní službu a nevlastní náklaďák, nevlastní bankovní sejf...

Licence CADu jsou typickým prostředkem svázaným s počtem příslušných zaměstnanců. Investice do zaměstnance a proces jeho nástupu nebo naopak ukončení zaměstnání jsou ty nejnáročnější, které firma dělá. Pronájem licence umožní daleko přirozenější a jednodušší vazbu – při přijímání nemusím rozhodovat o tak nákladné investici a při případném propuštění snadno ukončím placení nájmu.

Již v průběhu minulého roku probleskly informace, že Autodesk plánuje v delším horizontu přejít (podobně jako jiní výrobci software) na licencování formou pronájmu. Tento plán začíná nabývat reálnější obrysy a během dvou let by se měl dotknout většiny produktů. Jako první se bude týkat některých produktů řady LT (AutoCAD LT a další; od 1.2.2016). Ten tedy již nebude nabízen jako pevná (věčná) licence, ale jen formou Desktop Subscription, s možností pronájmu - vždy na rok (či více let), kvartál či měsíc. Cenové porovnání pronájmu a vlastnictví vždy aktuální verze CAD software najdete v naší online kalkulačce na www.cadstudio.cz/pronajem.

Vedle ukončení Upgrade (již 31.1.2015) se tedy chystá další významná změna v tradičním chápání licencování CAD software. Stávající licence CAD aplikací samozřejmě zůstanou platné i po této změně. Pouze nové licence (zatím jen AutoCADu LT) bude možné získat pouze formou pronájmu (Desktop Subscription), tedy levněji, bez vstupní investice do pořízení licence. Vzhledem k tomu, že řada firem plánuje svou údržbu licencí na 1-3 roky dopředu, uvádíme tuto plánovanou změnu jako včasné upozornění. Zejména je to informace pro ty kdo plánují, že si ke své stávající starší licenci koupí za dva roky upgrade nebo za tři roky novou verzi. Ne - upgrade už si nekoupí ani za 14 dní (systém Upgrade byl nahrazen levnějším Maintenance Subscription) a novou licenci (v dnešním slova smyslu) si za 2-3 roky už pravděpodobně nekoupí také. Jsme ale přesvědčeni, že po překonání úvodní "myšlenkové bariéry" zjistíte, že systém pronájmu je logický, flexibilní a především šetří náklady.

Samozřejmě nemusíte čekat až Autodesk změní svou licenční politiku - pronájem formou Desktop Subscription nabízí CAD Studio pro řadu produktů už dnes a můžete si sami porovnat, zda je pro vaši firmu vhodnější. Vedle toho nabízíme i rozložené financování klasického Maintenance Subscription, takže si snadno můžete zajistit ještě minimálně na 3 roky aktuální verze "věčných" licencí. A ke všem novým typům licencování získáte u CAD Studia také bonusy a služby technické podpory, na které jste zvyklí.

Žádné komentáře:

Okomentovat