pondělí 4. ledna 2016

Autodesk Pixlr - editace obrázků bez PhotoShopu


Tento příspěvek sice zdánlivě nesouvisí s CADem, ale přesto se oblasti CAD týká. Ač není Autodesk Pixlr pro CAD profesionály příliš známým softwarem, je tato fotoeditační aplikace jedním z nejrozšířenějších produktů Autodesku (přes 100 mil. stažení mobilní verze). A i ve světě CAD občas potřeba zpracovávat rastrové obrázky a fotografie - např. na textury a podložení výkresů, nebo na doladění rendrovaných výstupů z CAD modelů.

Pixlr je dostupný jednak pro mobilní telefony a tablety (iOS, Android, Windows) a jednak jako čistě webová aplikace. Všechny jeho varianty jsou přitom zdarma. Tato aplikace nabízí funkce pro editace rastrových obrázků, doplnění efektů, masek, koláží a filtrů, včetně pokročilých funkcí známých spíše z profi editorů typu Adobe PhotoShop nebo CorelPAINT. Hlavní díl popularity této aplikace nesou její mobilní verze s možnostmi přednastavených filtrů pro zpracování fotografií následně publikovaných na sociální sítě. Pro profesionální využití je ale asi příhodnější webová verze Pixlru umožňující editaci obrázků v jakémkoliv obyčejném internetovém prohlížeči vybaveném (aktuálně nepopulárním) Flashem. Tento rastrový editor si můžete sami vyzkoušet na adrese pixlr.com/editor/


Kromě vlastního formátu PXD podporuje Pixlr i všechny běžné obrázkové formáty jako PNG, JPEG, TIFF, GIF, BMP, PSD. Podporuje zpracování barev, průhlednosti, masek a další obvyklé operace editorů fotografií. V široké škále jejích 29 jazykových variant nechybí ani verze česká.

Viz další mobilní aplikace Autodesk

Žádné komentáře:

Okomentovat